H εξέλιξη των μετώπων φωτιάς

Εχθές γράψαμε σχετικά με τις φωτιές σε Μεσσηνία, Ρόδο, στη Λακωνία, την Κω, την Λίμνη Ευβοίας και την Βαρυπόμπη. Ακολουθεί η τελευταία ενημέρωση σχετικα με τα πύρινα μέτωπα.

Στη Μεσσηνία ο κόσμος ξενύχτησε στις παραλίες, ενώ παρα πολλά σπίτια κάηκαν. Ιδιαίτερα στον οικισμό Λιβαδάκια, αρκετά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Η εικόνα ωστόσο είναι καλύτερη σήμερα και στα δύο πύρινα μέτωπα σε Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο όπου υπάρχουν με διάσπαρτες εστίες.

Στη Ρόδο η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο ωστόσο η εικόνα όπως σημειώνει το τοπικό μέσο της Ροδιακής είναι αποκαρδιωτική. Η τοπική εφημερίδα σε οδοιπορικό της καταγράφει την κατάσταση. Μιλάμε για ένα πύρινο μέτωπο που έκαιγε δυο μέρες και άφησε πίσω καμμένο μεγάλο ποσοστό του δασικού πλούτου του νησιού. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα τεκταινόμενα στο νησί σημειώνει τις ελλείψεις στη δασοπυρόσβεση και πυροπροστασία. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Η μεγάλη μάχη μέσα σε σκληρές συνθήκες από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους των περιοχών που έπληξε η πυρκαγιά, συνεχίζεται για τέταρτη μέρα σήμερα.

Η Ρόδος για άλλη μια φορά πληρώνει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης.

Παρά τις συχνές πυρκαγιές στο νησί που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους τα τελευταία χρόνια και τις διαπιστώσεις για τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, υπερίσχυσε διαχρονικά απ’όλες τις κυβερνήσεις η λογική του «κόστους-οφέλους», με τίμημα άλλα 10.000 στρέμματα καμένης γης.

Με αυτό το καταστροφικό για το λαό κριτήριο, προτάσσονται τα έργα από κυβερνήσεις και τοπικές αρχές. Είναι αποκαλυπτικό της κυβερνητικής υποκρισίας για τα περί «προστασίας του περιβάλλοντος» το γεγονός ότι ενώ τα Δασαρχεία όλης της χώρας ζήτησαν φέτος για έργα αντιπυρικής θωράκισης 17,7 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ! Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή αντί να ενισχύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε προσωπικό και μέσα εναέρια και επίγεια, εκτοξεύουν τις δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, από 17.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, έφτασαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021.

Ο Ροδιακός λαός δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση και να μείνει εκτεθειμένος πάλι στην επόμενη καταστροφή είτε από πυρκαγιές είτε από πλημμύρες. Η εξάλειψη των αιτιών που μπορούν να τις προκαλέσουν χρειάζεται τη δική του παρέμβαση με διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αντιπυρική προστασία , με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην έγκαιρη, επίγεια πρόσβαση στο σημείο των περιστατικών, αντί να κυριαρχούν σήμερα «η αναμονή της πυρκαγιάς» και η αντιμετώπισή της είτε από τον αέρα είτε από τον δρόμο.

Να υλοποιηθούν άμεσα δασοτεχνικά έργα, καθαρισμοί, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και βελτίωση υποδομών, διαχείριση των υδάτων, δίκτυα υδατοδεξαμενών – πυροσβεστικών κρουνών και αντιπυρικές μελέτες.

Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι που δίνουν δασικές περιοχές για εκμετάλλευση σε κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι και μονοπώλια της λεγόμενης «πράσινης Ενέργειας» με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά να ξεφυτρώνουν ασταμάτητα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.

Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Στη Λακωνία η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. «Σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Καστάνια, συγκριτικά με την χθεσινή ημέρα», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.

«Βεβαίως», όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν ακόμα κάποιες εστίες που καίνε, αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτές, διότι η Λακωνία είναι και σήμερα σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου».

Όσον αφορά τις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, υπάρχει δε και βοήθεια από δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο».

Όπως τόνισε στη συνέχεια κ. Βερούτης, «μέχρι τώρα δεν υπάρχει τραυματισμός κάποιου πολίτη, ούτε έχουν καεί σπίτια, αλλά δυστυχώς έχει καεί μία μεγάλη δασική περιοχή, καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα».

Παράλληλα, ανέφερε, ότι «υπάρχουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, αφού στην περιοχή υπήρχαν πολλά μελίσσια».

Στην Κω ύστερα από επίπονες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού σε συνεργασία με τον δήμο Κω και εθελοντές, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά αργά το βράδυ.Η φωτιά απειλούσε δασικές περιοχές του νησιού αλλά όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, «Ευτυχώς προλάβαμε την επέκτασή της και η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο». Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα. Στην περιοχή έμειναν βέβαια ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Για την κατάσβεσή της, είχε μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από τη Ρόδο, που πραγματοποιούσε ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή μετέβησαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Σημειώνεται πως υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στο νησί λόγω βλάβης του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ.

Στην λίμνη Ευβοίας η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην ευρύτερη περιοχή, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Νωρίς το μεσημέρι εκκενώθηκαν οι περιοχές Ροβιές, Δρυμώνας και η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ. Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απηύθυνε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η πυρκαγιά μαίνεται τουλάχιστον σε δύο μέτωπα. Το πρώτο κινείται προς το χωριό Καλαμούδι, το άλλο προς Κουρκουλούς και Σκεπαστή, ενώ υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο στη Δαμιά.

«Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη. Καίγονται χωριά, σπίτια. Τα πράγματα είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Τα εναέρια μέσα που ήρθαν δυσκολεύονται να πετάξουν», είπε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες – οι οποίες φτάνουν σε ύψος τα 30 με 40 μέτρα – αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση. Πριν από λίγο η φωτιά κατευθυνόταν ανατολικά προς την Ιστιαία, μετά η φορά του ανέμου άλλαξε και πηγαίνει προς την Σκεπαστή. O ίδιος είπε πως το πύρινο μέτωπο αυτή την ώρα εκτείνεται στα 30 χιλιόμετρα.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών και προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες έχουν παραταχθεί κατά μήκος του κεντρικού δρόμου στις Ροβιές περιμένοντας να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που έχουν πλησιάσει. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την άμυνα των πυροσβεστών απέναντι στις φλόγες.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. ;Aλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ. «Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει δε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες το Παλαιοχώρι και η Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου. Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, – που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».

Συνολικά στην Εύβοια έχουν εκκενωθεί πάνω από 10 οικισμοί, δηλαδή το Καλαμούδι, ο Ρετσινόλακκος,η Σηπιάδα, οι Κουρκουλοί, η Σκεπαστή, το Παλαιοχώρι, η Δαμιά, η Ιερά Μονή Όσιου Δαυίδ, οι Ροβιές, ο Κούλουρος και το Μαρούλι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκκενωθούν και άλλοι οικισμοί.Στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Δεδομένου όμως της κατάστασης και του γεγονότος πως άλλες φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου Αργύρης Λιάσκος τόνισε πως έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και ότι «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη».

Κάηκαν 12.500 στρέμματα ενώ υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε 94 σπίτια στην Βαρυπόμπη, σύμφωνα με την εκτίμηση του Νίκου Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα ως προς τις ζημιές, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερός και 64 οχήματα έχουν υποστεί μερικές ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιάς, από τα τέσσερα μέτωπα που έκαιγαν χτες στη Βαρυμπόμπη, σήμερα υπάρχει ένα ενεργό και τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση.

Όπως είπε, αναμένεται η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή να είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας, υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα. Σημειώνεται πως το μεσημέρι σημειώθηκε νέα έντονη αναζωπύρωση στις Αδάμες, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, ο Ερυθρος Σταυρός, καθώς και πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εντωμεταξύ στα χθεσινά μέτωπα ήρθε να προστεθεί και το μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Το μέτωπο της αρχαίας ολυμπίας είναι ανεξέλεγκτο ενώ πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης σε οικισμούς της περιοχής. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι. Όπως είπε στο OPEN TV, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, συνεχώς προκύπτουν νέες εστίες. «Υπάρχει κίνδυνος. Θέλουμε περισσότερα εναέρια μέσα, το λέμε από το μεσημέρι. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε την ύστατη στιγμή. Ζητάμε βοήθεια», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ilialive, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου. Δεν υπάρχει όμως μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκληση οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με 2-3 Μποφόρ

«Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά. Ωστόσο αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν, θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών Μποφόρ», τονίζοντας ότι «η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα». «Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση. Και ο κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Κώστα Ζαχαριάδη και την Χαρά Καφαντάρη, επικέφθηκε την Βαρυπόμπη, εκεί ο Χρήστος Σπίρτζης σε δηλώσεις on camera είπε τα εξής:

«Με την παρουσία μας σήμερα εδώ δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους πολίτες που έχουν πληγεί. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Επικοινωνούμε συνεχώς με απλούς ανθρώπους, με τις δημοτικές αρχές, με πυροσβέστες, με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δυστυχώς η περιβαλλοντολογική καταστροφή αλλά και η καταστροφή των περιουσιών των συμπολιτών μας είναι πολύ μεγάλη. Ένας παράδεισος στην Ανατολική Αττική, στο Κρυονέρι, στη Βαρυμπόμπη, στην Κηφισιά, έγινε στάχτη.

Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση στείρα, πάνω στα αποκαΐδια και στον πόνο των συμπολιτών μας. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε.

Όμως δεν μπορεί ένας περιοδεύων θίασος, αλαζονικός, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να “αλληλοσυγχαίρεται” με τόσο μεγάλες ευθύνες. Με μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της πυρκαγιάς, με μηδενική πρόβλεψη για τα φαινόμενα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, με μηδενική προετοιμασία για τα εναέρια μέσα –όταν έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια, με πυροσβεστικά οχήματα που ερχόντουσαν χωρίς νερό, με πολύ μεγάλες ελλείψεις στη διαχείριση και στο συντονισμό. Με αλλαγές μέσα στο πυροσβεστικό σώμα που αποδιοργάνωσαν την πυροσβεστική υπηρεσία.

Κρινόμαστε όλοι. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτή τη στιγμή προέχει και η ηθική και η υλική στήριξή τους. Και προφανώς προέχει να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και να βοηθήσουμε όλοι τις αρμόδιες υπηρεσίες για να σβήσει τελείως η φωτιά».

Για «κυβέρνηση που αυτοσυγχαίρεται μέσα στην καταστροφή», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα.

«Πρώτα απ’ όλα η σκέψη όλων μας αυτή τη στιγμή είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο, αλλά και στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και έχουν χάσει τις περιουσίες τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να ακούσουμε και τα μέτρα στήριξης στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση».

«Από εκεί και πέρα όμως έχουμε μια φωτιά η οποία ξέφυγε, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με ανέμους 2 και 3 μποφόρ –γιατί όταν έπιασε η φωτιά οι καταγεγραμμένοι άνεμοι ήταν σε αυτά τα επίπεδα», ανέφερε. «Επομένως είναι προκλητικό από πλευράς της κυβέρνησης να λέει ότι “όλα έγιναν υποδειγματικά”», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο θέμα της επάρκειας των εναέριων μέσων, σημείωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες πως 15 περίπου καναντέρ δεν μπορούν να πετάξουν λόγω τεχνικών βλαβών και τα καναντέρ που επιχειρούσαν στην Αττική ξεκινούσαν από τη Σκύρο». «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί αν ισχύουν είναι ακόμα πιο προκλητικό να λέγεται ότι όλα έγιναν υποδειγματικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», επισήμανε.

«Βέβαια δεν μας ξενίζει αυτή η στάση, γιατί απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα τα κυβερνητικά στελέχη διαρκώς αυτοσυγχαίρονται», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «είναι θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση ανακάλυψε τελικά ότι έχουμε συνθήκες ακραίου καύσωνα, γιατί όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τις ακραίες συνθήκες, εισπράξαμε πρώτα λοιδορία και μετά κάποια ψευτο-μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, ατομικής συνεννόησης εργαζόμενου-εργοδότη».

«Αφού σήμερα λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη δέχονται ότι έχουμε συνθήκες ακραίου καύσωνα, με συνθήκες και τοξικού νέφους στην Αττική ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων; Η απάντηση είναι μάλλον κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την συνολική εικόνα των πυρκαγιών υπογράμμισε ότι «οι καμένες εκτάσεις στη χώρα μας τη χρονιά που διανύουμε, έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 110% σε σχέση με το ’19». «Και αυτά τα στοιχεία δεν έχουν συμπεριλάβει τις καταστροφές των τελευταίων 2 ημερών», είπε.

«Επομένως, είναι πλέον προφανές ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης είναι τι κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «ως αποτέλεσμα του αντι-περιβαλλοντικού νόμου που πέρασε ο κ. Χατζηδάκης –όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος-, ένα νόμο την απόσυρση του οποίου ζήτησε το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αυτή τη στιγμή στην Αττική αντί να σχεδιάζουμε πώς θα προχωρήσει η ανακύκλωση απορριμμάτων, σχεδιάζουμε τη δημιουργία δύο νέων μονάδων καύσης σκουπιδιών το 2022!». «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν το να καίμε σκουπίδια το 2022 κλιμακώνει ή όχι την κλιματική κρίση που ζούμε αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην Αχαΐα

Τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, περιοχές της Αχαΐας, επισκέφθηκε νωρίτερα, σήμερα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πυροσβέστες και τα στελέχη της ΕΜΑΚ, όπως επίσης με παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Στην περιοδεία συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και τοπικά στελέχη του Κινήματος.

Κατά την περιοδεία της, η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε το Δήμο Αιγιαλείας, όπου συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και συμβούλους.

Κατόπιν, επισκέφθηκε την πυρόπληκτη περιοχή στη Ζήρια, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με πυροσβέστες, αξιωματικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ.

Ακολούθως, η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα και στελέχη της περιφερειακής παράταξης.

Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ερυμάνθου-Χαλανδρίτσας, Θεόδωρο Μπαρή, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και συμβούλους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής – Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν – Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη το πρωί στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Στέφανο Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ και αντιμετωπίστηκε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι θετικό πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Στη σύσκεψη στο Συντονιστικό μετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θόδωρος Λιβάνιος και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Είχε προηγηθεί δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ανέφερε: «Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα τέσσερα μέτωπα, το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές και νομίζω ότι οι άντρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προχωρήσαμε σε επιπλέον απομακρύνσεις και εκκενώσεις. Καταλαβαίνετε ότι το θερμικό φορτίο ήταν μεγάλο, μας βοήθησε το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν πέσει, υπήρχε μία σχετική άπνοια, είχε ανέβει σχετικά η υγρασία και με τη δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα, νομίζω ότι καταφέραμε και μειώσαμε τα μέτωπα. Για αυτό και πλέον τα εναέρια έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν λιγάκι τα μέτωπα αυτά, ώστε να πάμε σε μία τουλάχιστον οριοθέτηση της κατάστασης».

Αφού ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, ο πρωθυπουργός μετέβη στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά, είδε από κοντά τις καταστροφές, συνομίλησε με τους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της φωτιάς και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.


Πληροφορίες από το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, το πρώτο θέμα, τη Ροδιακή, το CNN, την ΕΡΤ και την εφημερίδα Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα