30 χρόνια χωρίς τον Νίκο Σταυρίδη

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Στο Βαθύ της Σάμου γεννήθηκε το 1910 ο Νίκος Σταυρίδης σε πολύ φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια. Από πολύ μικρός δούλευε στο μπακάλικο του πατέρα του και ταυτόχρονα παιδί ανήσυχο και προικισμένο από τη φύση με ταλέντα πολλά και ποικίλα, ασχολήθηκε με το στίβο και τον αθλητισμό καθώς και με το θέατρο ανεβάζοντας αυτοσχέδιες παραστάσεις στο μικρό του χωριό. Με μοναδικό όπλο στην φαρέτρα του το παιδικό του όνειρο να ανέβει στη σκηνή έρχεται στην Αθήνα το 1928 για μια καλύτερη τύχη. Πιάνει δουλειά σε μια αποθήκη και ταυτόχρονα γυρίζει στα θέατρα για να πάρει κάποιο ρόλο. Δύσκολες εποχές, δύσκολη η αρχή της καριέρας του Νίκου Σταυρίδη στο θέατρο με την πρώτη του εμφάνιση το 1929 και στην παράσταση Λοβιτούρα του θεάτρου Έντεν με πρωταγωνίστρια την Κούλα Γκιουζέπε να γνωρίζει την απόλυτη αποτυχία.

Η απογοήτευση του νεαρού Νίκου τόσο έντονη που αγοράζει ένα μπουκάλι ούζο και ανεβαίνει στην Ακρόπολη για να αυτοκτονήσει. Μεθάει και … ξεχνά την αυτοκτονία.
Αυτή υπήρξε η αρχή της καριέρας του πολύπλευρου ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη στο σανίδι όμως δεν θα αργήσει με το πηγαίο του ταλέντο να διακριθεί και να γίνει ένας από τους ποιο αγαπημένους του θεατρόφιλου κοινού παίζοντας σε οπερέτες και σε επιθεωρήσεις, την μεγάλη του αδυναμία. Από το 1942 περίοδος που ήδη τον θεωρούν μεγάλο πρωταγωνιστή του θεάτρου μέχρι και το 1958 θα συμμετάσχει σε πάνω από 100 θεατρικές παραστάσεις με πιο πετυχημένες: Η Αυτού Εξοχότης/ Εγώ, 100.000 δολάρια/Δέκα μέρες στο Παρίσι/Ο Ηλίας του 16ου… Συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τις αδελφές Καλουτά, την Μαρίκα Νέζερ, τον Τάκη Μηλιάδη, Τον Κώστα Χατζηχρήστο και δημιουργεί θιάσους με τους οποίους περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και την ομογένεια του εξωτερικού.

Ηθοποιός κατεξοχήν θεατρικός ο Ν. Στ., θα κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε σχετικά μεγάλη ηλικία και το 1950 με πρώτη του εμφάνιση στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στον θείο/παραγωγή Φίνος Φιλμ. Απολαυστικός κωμικός ηθοποιός θα διαπρέψει στον κινηματογράφο και με το πηγαίο χιούμορ του και την αυτοσχεδιαστική του ικανότητα κατατάσσεται στους μεγάλους Έλληνες κωμικούς που σφράγισαν τη θρυλική εποχή του αποκαλούμενου εθνικού μας κινηματογράφου. Μέχρι το 1972 που αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο συμμετείχε σε άνω των 68 φιλμ, από αυτά που σήμερα τα χαρακτηρίζομε κλασικά. Ποιος δεν γνωρίζει την εκπληκτική σκηνή στο Τα κίτρινα γάντια του Αλέκου Σακελλάριου όπου ο Νίκος Σταυρίδης στο ρόλο του Ορέστη Καλιγαρίδη όπου με τον Γιάννη Γκιωνάκη και… την πορτοκαλάδα έγραψαν την καλύτερη όπως κρίθηκε σκηνή ελληνικής κωμωδίας;

Συμμετοχές του Νίκου Σταυρίδη σε φιλμ που ξεχωρίζουν :<Η Ωραία των Αθηνών>,1954-σκηνοθεσία Ν. Τσιφόρος/<Οι παπατζήδες>, 1954 και στο ρόλο του Βρασίδα/ <Γραφείο Συνοικεσίων>,1956 με το ρόλο του Κοσμά/<Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς>,1957/ <Η φτώχεια θέλει καλοπέραση>,1958 σε σκηνοθεσία Ορέστη Λιάσκου/ <Τα κίτρινα γάντια>,1960 σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος/<Σταμάτης και Γρηγόρης>,1962/<Ξύπνα καημένε Περικλή>,1969 κ. α. Τελευταία δουλειά του στον κινηματογράφο έγινε το 1972 και στο φιλμ <Πως καταντήσαμε Σωτήρη> στο ρόλο του Παναγή Λεκατσά.

Άνθρωπος απλός και προσιτός ο δημοφιλέστατος κωμικός ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης προτιμούσε να παρακολουθεί τις νέες ταινίες του στα θερινά σινεμά ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους και όχι στις επίσημες πρεμιέρες.

Ο βιογράφος του Μάκης Μωραΐτης σημειώνει: Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Σταυρίδης τα πέρασε με μια χαμηλή σύνταξη(55.000 δραχμές μεικτά) και για το λόγο αυτό προσπάθησε να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ώστε να του παραπονεθεί. Επισκέφτηκε το σπίτι του στο Καστρί κι αφού περίμενε αρκετή ώρα, εμφανίστηκε η γραμματέας του, που άκουσε το παράπονό του και υποσχέθηκε να το διαβιβάσει στον πρωθυπουργό. Δυστυχώς ο Σταυρίδης δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Ο Νίκος Σταυρίδης ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του αποσύρθηκε για τα γεράματά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Βαθύ της Σάμου όπου και απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στις 12 Δεκεμβρίου του 1987 και σε ηλικία 77 ετών. Κηδεύτηκε 2 μέρες μετά στην Κηφισιά.

Βασική πηγή: Μάκη Μωραΐτη-<Ακόμα σου χρωστάμε Νίκο: Η ζωή και το έργο του Νίκου Σταυρίδη>/εκδόσεις Καθρέφτης.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΣΑΜΟΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: