Τα χαρμόσυνα νέα του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στην Κατεχόμενη Κύπρο. Το ψευδοκράτος όπως το λέμε εδώ και 50 χρόνια. Το ψευδοκράτος λίγοι το έχουν αναγνωρίσει πέρα βέβαια από την ίδια την Τουρκία. Παρόλα αυτά πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που ενώ επίσημα δεν το έχουν αναγνωρίσει, έχουν δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν γραφεία, όχι πρεσβείες, μερικά από αυτά τα κράτη είναι η Αγγλία, το Βέλγιο, η ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Παρόλα που η κυπριακή κατοχή από την Τουρκία ξεκίνησε το 1974, επίσημα το κράτος ανακρύχθηκε το 1983, χωρίς ωστόσο να το αναγνωρίζει κανείς. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου, όπως θέλουν να την λένε, έχει πρόεδρο τον Ερσίν Τατάρ, που εκλέχθηκε με εκλογές. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές αρχές, ο πληθυσμός της κατεχόμενης περιοχής ανέρχεται σε 264.172 κατοίκους, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν γηγενείς Τουρκοκύπριοι. Συγκεκριμένα, κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά, από τους 178.000 Τουρκοκύπριους πολίτες, το 74% είναι γηγενείς Τουρκοκύπριοι. Από τους υπόλοιπους, περίπου 16.000 έχουν γεννηθεί στην Κύπρο. Οι υπόλοιποι, περίπου 78,000, είναι έποικοι, ξένοι εργάτες, φοιτητές κ.λπ. Επίσης ακόμα και σήμερα ζει μια μικρή ομάδα Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στην κατεχόμενη περιοχή, περίπου 3000. Ζουν στο Ριζοκάρπασο και τον Κορμακίτη, ενώ υπάρχουν πολλές διαφιλωνικούμενες περιοχές, όπως αυτή της Αμμόχωστου και βέβαια υπάρχει το χωρίο Πύλα, που ζουν αρμονικά οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια του νησιού και έχει ανακηρύξει την προσπάθεια απόσχισης ως παράνομη.

Υπό αυτές περίπου τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, με σκοπό να πει τα χαρμόσυνα νέα. Θέλει την Κύπρο χωρισμένη στα δύο, να υπάρχουν δύο κράτη πάνω στο νησί, και να συνομιλούν αυτά και μόνο αυτά μεταξύ τους. Πάνω σε αυτή τη λογική είπε τα χαρμόσυνα νέα, ότι θα χρηματοδοτήσει το ψευδοκράτος προκειμένου να φτιάξουν προεδρικό μέγαρο και βουλή, γιατί όπως είπε, τα υφιστάμενα κτίρια είναι κουρέλια ή όπως το είπε φαβέλες που έχουν ξεμείνει από την εποχή της Αγγλοκρατίας. Να θυμίσουμε μόνο οτι η κυβέρνηση-πρωτεύουσα του ψευδοκράτους βρίσκεται στην Κατεχόμενη Λευκωσία. Επίσης να θυμίσουμε ότι στο Ελληνικό κομμάτι της Λευκωσίας βρίσκεται και η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Λευκωσία χωριζεται με τη λεγόμενη πράσινη γραμμή, η οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1963 μετά από συμφωνία Ελλήνων, Τούρκων και Άγγλων, όταν ξέσπασαν οι πρώτες σοβαρές διακοινοτικές ταραχές στη νεαρή ακόμη τότε Κυπριακή Δημοκρατία. Σκοπός της ήταν να αποτρέψει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ονομάστηκε «Πράσινη Γραμμή» επειδή ο τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο στρατηγός Γιανγκ την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη. Τότε δεν εκτεινόταν σε όλο το νησί, υπήρχε μόνο στη Λευκωσία και αργότερα εκει που υπήρχαν τουρκοκυπριακοί θύλακες.

Από τον Μάρτιο του 1964, οπότε κατέφτασαν στο νησί οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, η φύλαξή της έχει ανατεθεί σε αυτούς. Επεκτάθηκε κατά πολύ μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και πλέον η γραμμή εκτείνεται σε μήκος 300 χλμ. και χωρίζει το νότιο από το βόρειο μέρος του νησιού, στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα μη αναγνωρισμένο κράτος. Η Πράσινη Γραμμή ελέγχεται από τους άνδρες των Ηνωμένων Έθνων (Ο.Η.Ε.), οι οποίοι φροντίζουν για τη διατήρηση της ομαλότητας στην περιοχή. Ονομάζεται επίσης Νεκρή ζώνη και Γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Η Πράσινη Γραμμή χωρίζει από το 1964 τη Λευκωσία σε δύο μέρη, καθιστώντας την τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη σήμερα. Από το 2003 η λεγόμενη “κυβέρνηση” των Τουρκοκυπρίων αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευσή της προς τα Κατεχόμενα και έχει ανοίξει ως τώρα πέντε σημεία διέλευσης. Για τη διέλευση απαιτείται επίδειξη διαβατηρίου, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλοί, θεωρώντας την επίδειξη διαβατηρίου στις τουρκοκυπριακές “αρχές” ως de facto αναγνώριση της εξουσίας τους.

Η Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά την επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα

Τα βλέμματα των κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου είναι στραμμένα στα Βαρώσια και τις πιθανές εξαγγελίες σχετικά με την ερημωμένη πόλη που δεν αποκλείεται να κανεί ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τα σημερινά «χαρμόσυνα νέα», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος, και αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποιεί υψηλού συμβολισμού διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ την Τετάρτη καταφθάνει στη Μεγαλόνησο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τον Νίκο Παναγιωτόπουλο συνοδεύει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή είναι μια πρώτη απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης στην πρόκληση του Σουλτάνου.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου Χαράλαμπου Πετρίδη για την 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Την Τρίτη ο κ Παναγιωτόπουλος θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του πρόεδρου της Κυπριακής της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ακολούθως, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου θα τελεσθεί το μνημόσυνο στην μνήμη πεσόντων.

Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, σε συνέχεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. Υπό το φως της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Νίκος Δένδιας έχει διαμηνύσει εκ νέου ότι «δεν υπάρχει ‘λύση δύο κρατών’ στην Κύπρο», μήνυμα που έχει στείλει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διά της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων.

«Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό. Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Δένδιας μέσα από τις σελίδες της αραβόφωνης εφημερίδας Asharq Al Aswat.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έχει επισημάνει από πλευράς του ότι οι προσπάθειές έχουν στόχο να αποτραπούν τετελεσμένα εκ μέρους της Τουρκίας με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ή με τις όποιες εξαγγελίες του για την Αμμόχωστο. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι αναμένει τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιδράσουν αναλόγως των κινήσεων της Τουρκίας.

Με αφορμή την επίσκεψη Ερνογάν στα κατεχόμενα, και εν όψει των όποιων νέων προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων (Αμμόχωστος), το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο παρουσιάζεται πώς από κοσμοπολίτικο θέρετρο το Βαρώσι έχει μετατραπεί επί δεκαετίες σε πόλη-φάντασμα, κλειστή για τους νόμιμους κατοίκους του. Το παραθέτουμε στη συνέχεια:

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα λεγόμενα του Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Καταδίκη συνάντησαν οι δηλώσεις του Ερντογάν για το νέο προεδρικό μέγαρο και τη Βουλή στα κατεχόμενα, καθώς και για τη λύση των δύο κρατών, από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τις «απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ» και σημειώνει ότι «οποιαδήποτε τουρκική πρόταση ή πρωτοβουλία που οδηγεί στη διχοτόμηση είναι καταδικαστέα και απολύτως απαράδεκτη».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής».Απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι οφείλει να συντονίσει τις ενέργειές της με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να αναληφθούν άμεσα οι δέουσες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και να σχεδιαστεί μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική λύσης που να αξιοποιεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περιοχή. Υποστηρίζει τέλος ότι «μόνο με την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού κυρώσεων και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας μπορούν να γίνουν βήματα μπροστά- όχι με αφηρημένες αναφορές σε “αναστρεψιμότητα αποφάσεων” και δήθεν εγγυήσεις για “ήρεμα καλοκαίρια”».

To Kίνημα Αλλαγής καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τις σχεδιαζόμενες προκλητικά έκνομες ενέργειες του Προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, οι ενέργειες του Τούρκου προέδρου «παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική κατευνασμού και υποχωρήσεων δεν αποθαρρύνει την Τουρκία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά». Τονίζει πως «επιβάλλεται η επανεκκίνηση της διαδικασίας επίτευξης βιώσιμης και δίκαιης λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ)».

Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να καταγγείλει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια για ανεύρεση λύσης.

Για οτιδήποτε νεώτερο θα επανέλθουμε…

One thought on “Τα χαρμόσυνα νέα του Ερντογάν

Σχολιάστε Ελεύθερα