Μπουρνούς-Αραχωβίτης: Το Παλλημνιακό Ταμείο σε τέλμα με ευθύνη της κυβέρνησης

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσαν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τελμάτωση του ιστορικού Παλλημνιακού Ταμείου. Η ερώτηση προέκυψε μετά την πρόσφατη επίσκεψη των δύο Βουλευτών στη Λήμνο και τη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ταμείου και με υποστηρικτές του εγχειρήματος.

Από την ίδρυσή του, το 1927, μέχρι το 2019 το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο έχει αναπτύξει μια εξαιρετική κοινωνική και οικονομική αλληλέγγυα δραστηριότητα στη Λήμνο, με την ανέγερση νέων δημοτικών σχολείων και Γυμνασίου, την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση του Νοσοκομείου Λήμνου, την ανέγερση Πρακτικής Γεωργικής Σχολής, την αγορά κτιρίου για τη στέγαση του Μουσείου Λήμνου, τη δημιουργία Γυμναστηρίου, την περίθαλψη των προσφύγων, έργα υδροδότησης, λειτουργία κοινοτικού φαρμακείου και πλήθος άλλων κοινωφελών και αλληλέγγυων δραστηριοτήτων.

Στην πράξη ξεπέρασε σε δράσεις τα όρια του σκοπού του ιδρυτικού του νόμου, με ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, ανοικοδομώντας και λειτουργώντας, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς, σχολεία σε όλα τα χωριά της Λήμνου και στην πρωτεύουσα του νησιού. Μεγάλη επίσης είναι η προσφορά του σε κάθε είδους κοινωφελούς προσφοράς προς τον τόπο.

Οικονομικά αυτοτελές το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο την περιουσία του και κύρια το Αγρόκτημα «Μητρόπολη», το οποίο υπήρξε μια πρότυπη και υποδειγματική αγροτική μονάδα για ολόκληρη την αγροτική οικονομία της Λήμνου.

Με το Νόμο 4589/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκε σαφώς ότι «Ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Παλλημνιακό Ταμείο», το οποίο εδρεύει στη Λήμνο και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Στα επόμενα άρθρα του ίδιου Νόμου ορίστηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με την λειτουργία και την διοίκησή του. Μάλιστα στο άρθρο 29 δίνεται η δυνατότητα σύστασης Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας για την περεταίρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων και συμμετοχής σε αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την αξιοποίηση της περιουσίας και των υποδομών του με σκοπό την συνεισφορά του Ταμείου στην επιστήμη και την τοπική κοινωνία και οικονομία του Νησιού.

Η αναγκαιότητα του νόμου αυτού του 2019 ήταν προφανής, καθώς το Ταμείο τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα και η συνέχιση της λειτουργίας του εξαρτιόταν μόνο από την ανιδιοτελή και εξαιρετικά φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων, των μελών της διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας.

Όμως από το 2019, όταν ορίστηκε η νέα διοίκηση από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή αφέθηκε αβοήθητη να προσπαθεί να επιτελέσει το έργο της, χωρίς πόρους και διοικητική συνεργασία με το Υπουργείο. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν φρόντισε να εξασφαλίσει τους πόρους που προβλέπονται στον υπάρχοντα νόμο, ώστε να μπορέσει να συντηρήσει την περιουσία του και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του, με σκοπό να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί οικονομικά και λειτουργικά.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Γιάννης Μπουρνούς καλούν την Υπουργό Παιδείας να ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες διατάξεις του νόμου για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου, να στηρίξει οικονομικά και διοικητικά τη Διοίκηση του Ταμείου, καθώς και να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη από το νόμο δυνατότητα σύστασης Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας για την περεταίρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων και συμμετοχής του Ταμείου σε αναπτυξιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σχολιάστε Ελεύθερα