Μια δύσκολη νύχτα για τη Σάμο

Η φωτιά στην περιοχή Βουρλιώτες της Σάμου, έκαιγε όλη την νύχτα, όπου ήταν σε επιφυλακή πυροσβέστες και εθελοντές.

Τα χαράματα της 16ης Ιουλίου μπήκαν στην υπηρεσία τα εναέρια μέσα, δηλαδή 5 αεροσκάφη (4 CL-415 και το Beriev-200) καθώς και 6 ελικόπτερα. Εντωμεταξύ από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής επιβιβάστηκαν 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Με ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, Νίκος Στεφανής, γνωστοποίησε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά που να χρήζουν ιατρικής φροντίδας, από το χώρο των πύρινων μετώπων. Γενικότερα έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για τις εκκενώσεις, όπου έπρεπε να γίνουν, και την κατάσβεση της φωτιάς. Στην περιοχή πλην των πυροσβεστών που έρχονται απο την Αθήνα και των εναέριων μέσων, δρουν 85 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

Στην κατάσβεση της φωτιάς έπαιξε σημαντικό ρόλο ο στρατός, όπου διέθεσε προσωπικό και μέσα, όπως μηχανήματα του Μηχανικού για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, λεωφορεία για τη μεταφορά προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, βυτιοφόρα οχήματα για τον ανεφοδιασμό των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης. Η τοπική στρατιωτική διοίκηση έχει αναλάβει την υποστήριξη, από πλευράς θεμάτων διαβίωσης (σίτιση, διαμονή), όλων των τμημάτων του Πυροσβεστικού που μεταφέρονται στη Σάμο από άλλες περιοχές της χώρας.

Από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου έλαβαν τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Βορείου Αιγαίου.

10 οχήματα περιπολούν συνεχώς στο οδικό δίκτυο του νησιού, κοντά σε περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, λαμβάνοντας απαραίτητα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), ενώ επιχειρησιακές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται παρέχοντας συνδρομή στους πολίτες και στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου, για τη συλλογική προσπάθεια του αστυνομικού προσωπικού, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες. Η δύσκολη νύχτα και οι προσπάθειες που έγιναν από τα χαράματα της σημερινής ημέρας απέδωσαν καρπούς, αφού όπως ανακοινώθηκε ότι το μεσημέρι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο,όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, αφήνοντας πίσω της όμως μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Αρχηγός της πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ότι «Η εικόνα της πυρκαγιάς στη Σάμο είναι πλέον καλύτερη. Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό». Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν τις πρωϊνές ώρες, η κατάσταση στη συνέχεις βελτιώθηκε και φτάσαμε στον τελικό έλεγχο του πύρινου μετώπου.

Η Πρόεδρος του ΕΚΣάμου αναφερόμενη στη φωτιά ζήτησε από τα μέλη των σωματείων του ΕΚ Σάμου να στηρίξουν όπως μπορούν και ακολουθώντας τις οδηγίες ειδικών προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Επίσης ζήτησε από τα σωματεία να είναι έτοιμα για δράση, έτσι ώστε να αποκατασταθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η καταστροφή στο περιβάλλον.

Σχολιάστε Ελεύθερα