90 Χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μαλέα

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ζωγράφος και Αρχιτέκτονας ο Κωνσταντίνος Μαλέας γεννημένος στην Κωνσταντίνου πόλη το 1879, σπούδασε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και Αρχιτεκτονική πριν φύγει το 1901 για συνέχεια των σπουδών του στο Παρίσι στο ατελιέ του ζωγράφου Henri Martin καθώς και στην Ecole Nationale des Arts Decoratifs.Το 1908 επιστρέφει στην Κωνσταντίνου πόλη από όπου και αναχωρεί για περιήγηση 2 ετών σε χώρες της Ανατολής για να εκθέσει κατόπιν στη Κωνσταντίνου πόλη το 1910 και στην πρώτη του ατομική έκθεση τα έργα που φιλοτέχνησε στην περιοδεία του αυτή.

Το 1913 και μετά το γάμο του στην γενέτειρα με την Ελένη Τσομπαρτζή από τη Σμύρνη θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη όπου και εργάστηκε σαν αρχιτέκτων στο Δήμο της πόλης και κατόπιν από το 1918 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην  Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Καλλιθέα και μάλιστα σε οικία που ο ίδιος σχεδίασε και έκτισε σε στυλ ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής .Αμέσως με την εγκατάσταση του στην πρωτεύουσα οργάνωσε έκθεση 200 έργων του στον Παρνασσό και ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Χειροτεχνημάτων.

Έντονη η παρουσία του καλλιτέχνη στα κοινωνικά της εποχής, με ιδρυτική συμμετοχή του στην ομάδα <Τέχνη> του Λύτρα(1918), του συνδέσμου <Λαϊκό Πανεπιστήμιο> με τον Κώστα Βάρναλη(1884-1974) και δημοτικιστής με στενή φιλία με τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη(1883-1959) και τον Αλέξανδρο Δελμούζο(1880-1956), αξίζει να σημειωθεί πως το 1918 ο Κ. Μαλέας εικονογράφησε το θρυλικό αναγνωστικό της Α’ Δημοτικού <Αλφαβητάρι> με τον ήλιο του Ζαχαρία Παπαντωνίου.(1877-1940).

Από το 1921 μέχρι και το 1923 έκανε πάλι μια περιοδεία στη Ανατολή και το προϊόν αυτής της περιήγησης το παρουσίασε σε έκθεση στην Αίθουσα Ακαδημίας .Μέχρι το θάνατό του πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε μια ιδιαίτερη εκθετική δραστηριότητα  με πολλές εκθέσεις έργων του , και έγραψε ένα βιβλίο : Εικόνες της Λαϊκής Αρχιτεκτονικής/Αθήνα που κυκλοφόρησε το 1929 και λίγο μετά τον θάνατό του.

Αντινατουραλισμός, αφαιρετική διάθεση, υποκειμενική έκφραση τα χαρακτηριστικά του Κωνσταντίνου Μαλέα του οποίου οι δυνατότητες στην ζωγραφική αξιοποιήθηκαν με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να συντελέσουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των νεώτερων τάσεων της ελληνικής τέχνης, όπως σημειώνει στην κριτική του αποτίμηση ο τεχνοκριτικός Στέλιος Λυδάκης που συνεχίζει: Εκπρόσωπος των αντί-ακαδημαϊκών καλλιτεχνικών ιδεωδών, ο Κ. Μαλέας εισήγαγε στην Ελλάδα τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό και μεταϊμπρεσσιονισμό. Μαζί δε με τον Κωνσταντίνο Παρθένη(1878-1967) αποτελούν τους πιο σημαντικούς ανανεωτές της νεοελληνικής ζωγραφικής. Το έργο του με τεχνοτροπία γεωμετρισμού αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από τοπία.

Ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Κωνσταντίνος Μαλέας, πολυσχιδής ταλαντούχα προσωπικότητα του 20ου αιώνα, το 1918 τιμήθηκε από την Πολιτεία με τον <Αργυρούν Σταυρόν του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος>. Απεβίωσε στην πόλη των Αθηνών στις 4 Απριλίου 1928.

Έργα του στις Πινακοθήκες Παρνασσού & Αβέρωφ, Στην Εθνική Τράπεζα, στη Συλλογή Κατσίγρα κλπ.

Βοηθήματα: Οι Έλληνες Ζωγράφοι/ Καλλιτεχνική Βιβλιοθήκη/ Εκδόσεις Μέλισσα/1976.

Καλλιθέα :Όψεις της Ιστορίας του Δήμου και της πόλης/Δρ Αναστασία

Λερίου & Άννα Μαυρλόγκλου/Αλέξανδρος-2006.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: