Στην Ικαρία που το χθες συναντάει το αύριο!

Παρουσίαση του Ικαρου 2021 από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία

Το αιγαιοπελαγίτικο νησί, συνδετικός κρίκος κάποτε Ανατολής και Δύσης, η Ικαρία, είναι τόπος ομορφιάς και αντιθέσεων. Το πέσιμο του μυθικού «Ίκαρου» διδάσκει εγκράτεια και σωφροσύνη. Ο θεός Διόνυσος, που εικάζεται πως γεννήθηκε στην Ικαρία, προτρέπει σε ηδονικές απολαύσεις, σε τρόπο ζωής χωρίς φραγμούς, στο διαρκές μεθύσι, στην κραιπάλη.

Στην Ικαρία, πάντα σύμφωνα με τον μύθο, κατοικούσαν οι θαλάσσιες νύμφες Ναϊάδες και ήταν ο αγαπημένος τόπος διαμονής της θεάς Αρτέμιδος.

Σήμερα είναι ο αγαπημένος προορισμός όλο και περισσότερων επισκεπτών.

Τα εκθέματα στα μουσεία παρέχουν στοιχεία μιας προηγμένης, σε κάθε ιστορική στιγμή, περιόδου. Η Ικαρία, σε πολλούς τομείς, ήταν ένα βήμα μπροστά από την εποχή της.

Ο επισκέπτης ανακαλύπτει διαρκώς καινούρια στοιχεία που τον ξαφνιάζουν ευχάριστα. Ίσως δεν μπορούν να εξηγηθούν όλα με λέξεις. Ίσως δεν είναι εφικτό να περιγραφεί η ξεχωριστή αίσθηση, αυτό το μυστηριώδες συναίσθημα.

«Ίκαρος» από το 1978

Η σκακιστική Ικαρία δεν κουβαλάει βέβαια ιστορικά στοιχεία αιώνων. Δεκαετίες μετράει, ίσως από την περίοδο της παρουσίας εξόριστων στο νησί, ίσως και λίγο παλαιότερα.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει καταγεγραμμένη σκακιστική δραστηριότητα από το 1978. Ολοένα αυξανόμενη, κάθε χρόνο πιο πλούσια, με όλο και περισσότερους φίλους!

Ανοδική πορεία με στάσεις και μικρά πισωγυρίσματα (όπως ο μειωμένος αριθμός συμμετοχών πέρσι, λόγω της πανδημίας), αλλά χωρίς σταματημό. Χωρίς να διαρραγεί κανένας κρίκος της σκακιστικής αλυσίδας 44 ετών!

Ο «Ίκαρος 2021» αποτελεί ένα καθοριστικό σημείο,  μια σημαντική στιγμή. Ο αριθμός συμμετοχών θα είναι πάλι τριψήφιος, το φάσμα ηλικιών θα ξεπεράσει τις οχτώμισι δεκαετίες, θα συναντηθούν παίκτες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, θα αναμετρηθούν ερασιτέχνες με γκραν μετρ, ελπιδοφόροι νεαροί θα διεκδικήσουν νόρμες διεθνών τίτλων, θα αναδειχθούν οι καλύτεροι Αιγαιοπελαγίτες, θα προβληθεί το σκάκι από τις υπαίθριες εκδηλώσεις και θα προβληθεί η Ικαρία μέσω ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων.

Οι Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2021» θα πραγματοποιηθούν από 7 έως και 23 Ιουλίου και θα κορυφωθούν με το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου την εβδομάδα 10 έως 18 Ιουλίου. Τόπος διεξαγωγής είναι και φέτος το ευρύχωρο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου, καθώς και εξωτερικοί χώροι.

Τους αγώνες διοργανώνουν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σ.Ο. Ικαρίας με χορηγούς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες  Blue Star Ferries (20% έως 40% έκπτωση σε επιβάτες και οχήματα) και Dodekanisos Seaways (δωρεάν εισιτήρια σε σκακιστές από τα λιμάνια των Δωδεκανήσων) και χορηγούς επικοινωνίας την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 Fm και το Ράδιο Ικαρία 87,6 Fm.

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία παρέχει τεχνική στήριξη και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ι. Μελάς», θα συμβάλει στην επιτυχία των παράλληλων εκδηλώσεων. Το σήμα των φετινών αγώνων είναι ευγενική προσφορά του ζωγράφου Αλέξανδρου Χαλκίτου. Αναλυτική προκήρυξη, καθώς και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης εκπτωτικών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων  έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://ikariachess.blogspot.com/. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6988005081 (κ. Λεμονιά Αβαγιάννη), ηλ. ταχυδρομείο: ikaroschess2021@gmail.com.

Σχολιάστε Ελεύθερα