Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι -Vladimir Mayakofski (1893-1930).

Γράφει η Τασσώ Γαΐλλα

Δύο χρόνια από τις πολυετείς σπουδές μου στη Ρώσικη φιλολογία ασχολήθηκα αναλυτικά με τους Ρώσους φουτουριστές και περιττό να σας πω το πάθος μου με τον Μαγιακόφσκι τον κήρυκα μιας χαμένης ουτοπίας θα λέγαμε σήμερα; Αλλά ας δούμε λίγο το ‘Λένιν’ που μαζί με το εξίσου μακροσκελές ‘Καλά!’ ο Μαγιακόφσκι  στήνει σαν ανεμίζουσα σημαία το φλογερό του ‘κόκκινο πατριωτισμό’…

Αποτέλεσμα εικόνας για Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

Δύο χρόνια λοιπόν, από τις σπουδές μου αφιερωμένες στη Ρώσικη ποίηση , δύο και οι λόγοι του αφιερώματος. Η συμπλήρωση εφέτος 100 ακριβώς χρόνων από την κυκλοφορία της πρώτης συλλογής του Μαγιακόφσκι το 1919 με τίτλο Συλλογή Έργων 1909-1919 (ρωσικά: Все сочиненное Владимиром Маяковским), και η άδεια διδασκαλίας -πού πήρα για αυτό  το ποίημα  πρώτη  φορά- στο μάθημα ελεύθερης επιλογής λογοτεχνικού θέματος. Καταλαβαίνετε, τουλάχιστον οι εκπαιδευτικοί- τον τρελό ενθουσιασμό μου και τις προετοιμασίες- ανάλυση στίχου/στίχου, παρατηρήσεις, εμβόλιμη ιστορία, κλπ.

Ο  Β.Μαγιακόφσκι άρχισε να γράφει το ποίημα «Λένιν» στο τέλος του 1923 και το τελείωσε το φθινόπωρο του 1924. Μέσα στο όλο έργο του κατέχει ασφαλώς την κορυφαία θέση . Είναι το «ομηρικό έπος» της πολιτικής του ποίησης, η εξιστόρηση μιας ιστορικής περιόδου διακοσίων χρόνων, από την εμφάνιση του καπιταλισμού και του προλεταριάτου ως την επανάσταση του 1917 και την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας στη Ρωσία. ‘Λένιν: το  μοναδικό ποιητικό κείμενο που εκφράζει τον κοσμογονική εκείνη εποχή τόσο γνήσια κι απόλυτα όπως αυτή η μεγαλόστομη «Λενινιάδα». Εδώ συναντάμε  την αφήγηση της βιογραφίας του Λένιν και των ιστορικών συνθηκών που προετοίμασαν την εμφάνισή του και με δυο λόγια ο ποιητής  εκθέτει επιγραμματικά όλα όσα υπάρχουν σε δεκάδες τόμους μαρξιστικής φιλολογίας – από το Κεφάλαιο του Μαρξ ως τους τελευταίους πολιτικούς λόγους του Λένιν από το  πολιτικό πρόγραμμα του κομουνισμού, τη στρατηγική και την τακτική του, τις θανάσιμες κοινωνικές συγκρούσεις δύο αιώνων και τη συνάρτησή τους με την κεντρική μορφή του ποιήματος – τον Λένιν.Πρωτοφανές δείγμα γραφής στην παγκόσμια γραμματολογία αυτή η τόσο εκτεταμένη ενσωμάτωση της ποίησης στην πολιτική και αντιστρόφως. Απ’ αυτή την άποψη, το επικό τούτο ποίημα είναι αληθινά μνημειώδες.

Ο νεαρός ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι παθιασμένος θαυμαστής του συνονόματου του Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν μόλις το 1915 και σε ηλικία των 22 χρόνων  δημοσίευσε το πασίγνωστο’ Το σύννεφο με παντελόνια’ και λίγα χρόνια μετά…

Τέλειωσα το ποίημα “Β. Ι. Λένιν”. Το χειρόγραφο το διάβασα σε πολλές εργατικές συγκεντρώσεις. Πολύ το ’χα φοβηθεί αυτό το έργο. Γιατί είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσεις στην απλή πολιτική έκθεση. Η συμπεριφορά του εργατικού ακροατηρίου με γέμισε χαρά. Και μου στέριωσε την πίστη ότι το έργο αυτό είναι χρήσιμο» . Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

Ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι γεννήθηκε στο Μπαγκντατί της Γεωργίας στις 7 Ιουλίου του 1893 και απεβίωσε στην Μόσχα το απόγευμα της 14ης Απριλίου του 1930 , ιδανικός αυτόχειρας που επέλεξε τον αυτοπυροβολισμό. Ο θάνατος του βύθισε τη Ρωσία- τότε Σοβιετική Ένωση -σε πένθος και για πολλούς ‘σφράγισε το τέλος της σοσιαλιστικής αθωότητας….

Σχολιάστε Ελεύθερα