Σκάκι:Ποικίλες εκδηλώσεις και φέτος στην Ικαρία

Γράφει ο Κοσμάς Κέφαλος στην Αυγή

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων της Ικαρίας, στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον πολλών παικτών, είναι οι πλούσιες παράλληλες δράσεις. Φέτος το 44ο Διεθνές Τουρνουά «Ίκαρος 2021» (Άγιος Κήρυκος, 10-18 Ιουλίου), στο οποίο έχουν ενσωματωθεί το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, τα Νεανικά Αιγαίου και το Διασυλλογικό Κύπελλο Αιγαιοπελαγίτικης Φιλίας, θα συνοδεύεται από το Μεσογειακό Ομαδικό Κύπελλο «Αχιλλέας Μητσάκος», από αγώνες ράπιντ, μπλιτς και μπλάιντ, από διαγωνισμό λύσης προβλημάτων και από επιδείξεις σιμουλτανέ, με πρώτο σολίστ τον ικαριακής καταγωγής βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη.

Αυτές οι δραστηριότητες, στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου, καθώς και σε υπαίθριους χώρους, θα καλύψουν διάστημα δύο εβδομάδων (από 7 έως 22 Ιουλίου).

Όπως είναι αναμενόμενο παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον, σε σχέση με πέρσι (όπως και σε όλα τα θερινά όπεν), τόσο από πλευράς ερασιτεχνών (έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 100 σκακιστές και σκακίστριες) όσο και μεγάλων μετρ. Έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους έξι παίκτες με τον υψηλότερο σκακιστικό τίτλο: Μπάσο (Ιταλία, 2550), Ριτσαγκόβ (Ρωσία, 2545), Χαριτόνοβ (Ρωσία, 2543), Βάρμερνταμ (Ολλανδία, 2535), Ντέιβιντ (Ιταλία, 2527) και ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Καπνίσης (2478). Μεγαλύτερος θα είναι φέτος και ο αριθμός εκπροσώπων ξέων χωρών (περισσότερες από δέκα ξένες σημαίες) και ιδιαίτερα μεγάλο το φάσμα ηλικιών: από 6 έως 92 ετών!

Όπως κάθε χρόνο φιλοξενούνται γκραν μετρ και διεθνείς μετρ, καθώς και παίκτες που έχουν προκριθεί από άλλα τουρνουά. Τούτες τις μέρες διεξάγεται το 23ο Όπεν Ηρακλείου Αττικής (Λ. Ηρακλείου και Κουντουριώτη & Νεότητος, σε μικρή́ απόσταση από το σταθμό́ ΗΣΑΠ Ηρακλείου – http://www.skaki.gr), από το οποίο δύο παίκτες θα φιλοξενηθούν στην Ικαρία. Για όσους δεν φιλοξενούνται, προβλέπονται οικονομικά πακέτα διαμονής, με σημαντικές εκπτώσεις σε οικογένειες (με τουλάχιστον τρία μέλη), ομάδες σωματείων (με τουλάχιστον τέσσερα μέλη), παίχτες κάτω των 20 ετών, Αιγαιοπελαγίτες σκακιστές (με αθλητικό δελτίο σε σωματείο του Αιγαίου), ανέργους (με κάρτα ανεργίας) και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Τους αγώνες διοργανώνουν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σ.Ο. Ικαρίας με χορηγούς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες Blue Star Ferries (20% έως 40% έκπτωση σε επιβάτες και οχήματα) και Dodekanisos Seaways (δωρεάν εισιτήρια σε σκακιστές από τα λιμάνια των Δωδεκανήσων). Αναλυτική προκήρυξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα ikaria-chess. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6988005081 (κ. Λεμονιά Αβαγιάννη), ηλ. ταχυδρομείο: ikaroschess2021@gmail.com .

Σχολιάστε Ελεύθερα