Τα δίκαια και τα άδικα

Από τη Σύνταξη

Επειδή δεν είμαστε ανεξάρτητο μέσο και επειδή μας αρέσει να παίρνουμε θέση σε όλα τα μεγάλα πολιτικά ραντεβού που αφορούν τον τόπο μας, έχουμε το δικαίωμα όπως ορίζει η δημοκρατία μας, να εκφράσουμε γνώμη. Αύριο Κυριακή 2 Ιουνίου του 2019 οι πολίτες της Ικαρίας ψηφίζουν όχι τους δημοτικούς συμβούλους, που έχουν βγει από τον πρώτο γύρο, αλλά για το μέλλον του τόπου μας. Ψηφίζουν ύστερα από 5 χρόνια, που έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές, και κρίνουν τον δήμαρχο τους, και σε συνάρτηση με τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου και τον περιφερειάρχη τους.

Ας πάμε όμως στο θέμα του δημάρχου

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι που περάσαν στον β’ γύρο είναι ο Νίκος Καλαμπόγιας, που είναι μέλος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, και ο Νίκος Λαρδάς, που είναι μέλος του ΚΚΕ. Ο Νίκος Λαρδάς δεν έχει βέβαια πρόβλημα να φανερώσει την κομματική του ταυτότητα, είναι μέλος του ΚΚΕ, κατέβηκε υποψήφιος με την παράταξη της Λαϊκής συσπείρωσης και θέλει να συνεχίσει το έργο που του αφήνει ως παρακαταθήκη ο νυν δήμαρχος Στέλιος Σταμούλος. Ο Νίκος Λαρδάς είναι αντιδήμαρχος του Αγίου Κηρύκου και αγωνιστής του ΚΚΕ. Με τον Νίκο Λαρδά μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές, αλλά υπάρχουν και τα κοινά σημεία.

Ο Νίκος Λαρδάς είναι μέλος του ΚΚΕ, εγώ ο Στέφανος Καραπέτης, που έχω και την πολιτική ευθύνη του συγκεκριμένου άρθρου,είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά λόγω πολλών γεγονότων αποφάσισα ναι μεν να στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την άλλη να κρατάω απόσταση από την κομματική γραμμή που την θεωρώ παρωχημένη. Το ΚΚΕ για εμάς τους ΣΥΡΙζαίους όπως υποτιμητικά μας λένε οι αντίπαλοι μας, είναι το κόμμα που πολιτικά προήλθαμε. Είναι γνωστές άλλωστε οι διασπάσεις του 1968 με το ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού και η πορεία των δύο κομμάτων στην μεταπολιτευτική περίοδο μέχρι και το 1989 όπου έγινε η ίδρυση του Συνασπισμού και αργότερα η διάσπασή του. Με το ΚΚΕ έχουμε λοιπόν πολλά κοινά σημεία, προφανώς βέβαια έχουμε και τις διαφορές μας, καθώς δεν κάνουμε την τόσο σκληρή κριτική στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που κάνει το κόμμα αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε ή ότι δεν συμπαθούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας, όπως συχνά λέμε. Αυτό δεν σημαίνει πως έστω και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, δε μπορούμε να συμπορευτούμε ή να στηρίξουμε ακόμα και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ικαρία για πολλούς λόγους δεν είχε υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές, άρα τα μέλη και οι φίλοι του είναι ελεύθερα να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν.

Ο “ανεξάρτητος” αλλά μέλος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Καλαμπόγιας, κρυπόμενος πάντα πίσω από κάτι ενωτικά συνθήματα, του τύπου, όλοι μαζί μπορούμε, δεν υπάρχουν κόμματα, είμαστε ανεξάρτητοι, δεν έχει σημασία ο πολιτικός ιδεολογικός σου προβληματισμός, και τέτοια άλλα πομφόλυγα που πετάνε οι ανεξαρτούμπες της πολιτικής, που στο τέλος όμως βρίσκονται να λένε ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, να λένε ναι σε όλα και να λένε και ευχαριστώ και από πάνω, και εντέλει πέρα από τα πομφόλυγα που έχουμε να ακούσουμε, το έργο να είναι μηδενικό ως ανύπαρκτο. Δεν βλέπουμε τίποτα άλλο από αυτούς τους λαϊκιστές και φιλελεμπουρες προβοκάτορες και σαλτιμπάγκους. Η Νέα Δημοκρατία βέβαια έχει τα δίκια της να αντιδρά έτσι στο νησί αυτό, αφού ποσοστιαία έχει 15% και βρίσκεται στην 3η θέση. άρα η αγωνία του υποψηφίου της να μας δείξει ότι δεν ανήκει στη δεξιά έχει λογική, γιατί με 15% δεν μπορείς να πάρεις τον δήμο και δεν μπορείς να υπηρετήσεις την κομματική ιδεολογία που εκπροσωπείς, δηλαδή το δόγμα Μητσοτάκη, ότι κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν πρέπει να πάει στην αριστερά. Δεν είμαστε όμως χθεσινοί.

Το να ανοίξεις άλλωστε και δική σου παράταξη στον δήμο Ικαρίας, είναι δύσκολο, αφού θα πρέπει να ψάξεις να ενώσεις το 15%, που ποτέ δεν έδωσε νίκη σε δήμο. και για αυτό και πολύ σωστά εκμεταλλεύτηκαν τα έτοιμα. Πήραν λοιπόν το όνομα μιας υπάρχουσας παράταξης, χωρίς να ρωτήσουν βέβαια κανέναν σύμμαχο της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ κατά κύριο λόγω. Πήραν το σήμα και την ιστορία και από κει και πέρα πουλώντας φούμαρα, πολεμούν να πάρουν τον δήμο. Εαν ρωτάτε κατά ποσο το κατάφεραν, θα σας λέγαμε ότι εφόσον φτάσαν στον δεύτερο γύρο με πρωτιά μάλιστα, το παιχνιδάκι το παίξαν σωστά. Μόνο που για εμάς η πολιτική δεν είναι αστείο και για αυτό με το χυδαίο αυτό κείμενο θα προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε λίγο το πνεύμα του λαού και από κει και πέρα ότι ήθελε προκύψει.

Το όνομα και όχι η χάρη βέβαια, που πήρε ως παρακαταθήκη (Πανικαριακή ενότητα Αλλαγής) είναι μια όμορφη περιπέτεια που ξεκίνησε το 2010 και κατέληξε το 2021, με ευθύνη του ανθρώπου που συσπειρωθήκαμε γύρω του, Χριστόδουλος Σταυρινάδης, σε μια κομματική παράταξη. Κατανοούμε την αγωνία της Νέας Δημοκρατίας και του υποψήφιου δημάρχου της, να καλύψει τα ίχνη προς τέρψειν των ψήφων. Δεν γίνεται όμως αγαπητέ φίλε να είσαι και μέλος ενός κόμματος, να είσαι και ανεξάρτητος, ο αριστερός ψηφοφόρος της Ικαρίας, να βλέπει όλη την τοπική οργάνωση της ΝΔ και το φιλικό της περιβάλλον παρατεταγμένη σε ένα ψηφοδέλτιο και μετά να βγάζεις ανακοινώσεις ανεξαρτησίας. Οι εκλογές αγαπητοί δεν είναι ούτε καλλιστεία ούτε μνημόσυνα, όπως πολύ ορθά έγραψε η Χαρούλα Κοτσάνη. Οι προτάσεις σου κύριε Καλαμπόγια για τον τόπο είναι ανύπαρκτες, εντωμεταξύ εαν ήσουν και λίγο έξυπνος αντί να πας στο απέναντι καφενείο, όταν ήρθε ο Πολάκης στην Ικαρία, θα μπορούσες να ήσουν εκεί, έστω και να μην το πιστεύεις. Ο δήμαρχος Ικαρίας που εγκαλούσε κάποιο από τα μέλη της δεξιάς παράταξής σου δεν ήρθε για τους λόγους που επικαλέστηκε, εσύ δεν ήρθες γιατί δεν ήταν ο υπουργός του κόμματός σου και όλα αυτά ο παρολίγον υποψήφιος Δημήτρης Δουρής σου τα είπε σε μια επιστολή. Είσαι ψεύτης και οι ψεύτες βέβαια δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ιδεατές εικόνες, παραμύθια με όμορφους πρίγκιπες και μια εικόνα που θα δούμε σίγουρα το επόμενο διάστημα, αν και εφόσον ο λαός της Ικαρίας σε επιλέξει, που θα είναι γεμάτη υποσχέσεις και φανφάρες και εντέλει όταν κοιτάξει κανείς κάτω από την εικονά, να κατανοεί πως όλα γίνονται προς χάριν του εντυπωσιασμού του φιλοθεάμον κοινού. Είναι άλλωστε η τέχνη του δεξιού αυτή, είναι η τέχνη του να πουλάς φανφάρες με μεταξωτές κορδέλες και εντέλει να δημιουργείται τέτοια εικονική πραγματικότητα στο λαό που να φαίνονται όλα εξαιρετικά και εντέλει να είναι όλα ένα κενό.

Ο Νίκος ο Λαρδάς μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη λύση, μάλιστα για να πούμε και την πλήρη αλήθεια, θεωρούμε το ΚΚΕ γενικότερα ότι είναι μια κακή εκδοχή της αριστεράς, εμείς οι μισητοί άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς για να μην φανώ και τόσο κακός, το κείμενο αυτό δεν εκφράζει όλους τους Συριζαίους της Ικαρίας. Εμείς στα Ικαριώτικα νέα έτσι και αλλιώς ότι γράφουμε και αναφέρεται στη Σύνταξη του περιοδικού, δεν εκφράζει κανέναν άλλο πέρα από τους γράφοντες. Προτιμούμε λοιπόν κύριε Καλαμπόγια έναν άνθρωπο που δεν μας κοροϊδεύει, όπως κάνεις εσύ, και για αυτό έστω και αν δεν είναι ο ιδανικός, αύριο στις 2 Ιουνίου, όπως κάναμε και στις 26 Μαΐου θα δώσουμε την ψήφο μας στη Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας. Δεν κάνουμε βέβαια δήλωση στήριξης, γιατί η στήριξη μας και εκεί είναι κριτική, αλλά δυστυχώς κύριε Καλαμπόγια όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης οι επιλογές στερεύουν.

Εμείς ως οφείλουμε επισημάναμε τους κινδύνους, είπαμε την αλήθεια όπως κάνουμε πάντα και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από ψεύτικες εικόνες και όνειρα θερινής νυκτός. Ο λαός μας είναι σοφός και για αυτό τον καλούμε λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης να σκεφτεί, η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής δεν είναι πείραμα, είναι ένας καταστροφικός σίφουνας για τον τόπο και πραγματικά θέλουμε να μην δικαιωθούμε. Αυτοκριτικά και μόνο βέβαια, θα πούμε πως ήταν λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε αυτό το σχήμα, με τη δεξιά η αριστερά δεν έκανε ποτέ χαΐρι. Έπρεπε να επιμείνει σε κάτι ευρύτερο μεν, αλλά αριστερό δε, να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια της η Παλαιά Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, ανθρώπους που έχουν συντηρητικές απόψεις. Κάναμε λάθος, το παραδεχόμαστε και για αυτό δε θέλουμε και δεν μας ενδιαφέρει να βάψουμε τον χάρτη μπλε.

Κατά τα άλλα και ανεξαρτήτως ποιός θα βγει δήμαρχος, εμείς και την επόμενη μέρα θα είμαστε εδώ, και αν δεν υπάρχει κάτι ψεύτικο στις σχέσεις μας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην βοηθήσουμε αυτό τον τόπο. Επίσης επειδή αναφερθήκαμε προσωπικά στον υποψήφιο Δήμαρχο, δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό και με κανέναν. Το ζήτημα είναι πολιτικό και μόνο πολιτικό. Ωστόσο όταν ένας άνθρωπος γίνεται συστηματικά ψέυτης και διπρόσωπος για να εξυπηρετήσει τους χαζοσκοπούς του, οφείλουμε να το επισημάνουμε και από κει και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Σε δύο με 3 χρόνια, αλλά και σε μήνες μετά την ψήφιση αυτού του μορφώματος, δεν δεχόμαστε κανένα παράπονο. Να γνωρίζει ο λαός ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Οπότε ας σκεφτεί.

Κατά τα άλλα, καλό καλοκαίρι σε όλους του ψηφοφόρους είτε ανήκουν στην μορφή των προβάτων είτε στη μορφή των ιδεολόγων και στοχαστών. Όλα υπάρχουν σε μια κοινωνία και με όλα συμπορευόμαστε. Το περιοδικό είναι ανοιχτό σε κριτική και μάλιστα για οποιαδήποτε βρισιά μπορείτε να απευθύνεστε σε μας, αλλά φαίνεται ότι αυτά που θα απευθύνεται σε μας τώρα, σε λίγο καιρό θα ατα απευθύνεται σε κάποιους άλλους. Και ο τελευταίος ξέρετε γελάει καλύτερα.

Καλό καλοκαίρι

Σχολιάστε Ελεύθερα