Προβλήματα στο Λεσβιακό ελαιώνα λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών

Να ανατεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η τεκμηρίωση του προβλήματος και την προώθηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λεσβιακός ελαιώνας ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης.

Επίσης ζητά, να δoθούν οδηγίες από τον ΕΛΓΑ στους κατά τόπους ανταποκριτές του για να δέχονται αιτήσεις από τους ελαιοκαλλιεργητές για την αποζημίωση τους καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις από Εθνικούς Πόρους έτσι ώστε να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση για τη Λέσβο με αυτήν που έχουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Το πρόβλημα του Ελαιώνα της Λέσβου, μεγαλώνει λόγω των εξαιρετικών μετεωρολογικών συνθηκών που οδηγούν σε αιφνίδιες μεταβολές της θερμοκρασίας που προκαλούν την ολοκληρωτική καταστροφή του προοφθαλμικού σταδίου του καρπού με αποτέλεσμα την διακοπή της καρποφορίας των ελαιοδέντρων. Τούτο δυστυχώς συμβαίνει για τρίτη συνεχή χρονιά, με άμεση συνέπεια την οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματα τους από την ελαιοπαραγωγή να μηδενίζονται. Παράλληλα η αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τα παραπάνω συντελούν στην πλήρη εγκατάλειψη του ελαιώνα από τους ελαικαλλιεργητές και αποθαρρύνει τους νέους αγρότες να αναλάβουν αντίστοιχες αγροτικές εργασίες ελαιοπαραγωγής.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα