Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας και Φούρνων

Συνάδελφοι / σες

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) να εισηγηθεί την υποχρεωτικότητα και την επέκταση της ΚΣΣΕ σε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους της χώρας. Η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβούλιο Εργασίας να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα ήταν αποτέλεσμα των αγώνων χιλιάδων εργαζομένων. Ταυτόχρονα αυτή η θετική εξέλιξη δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε την «μόνιμη διεκδίκηση» των εργαζομένων του κλάδου να υπογράφονται και να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία από όλους τους εργοδότες.

  • Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας για όλες τις ειδικότητες, χωρίς διαχωρισμούς.
  • Να εφαρμόζεται η 8ωρη δουλειά, με δυο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης την εβδομάδα.

Αυτά τα αιτήματα πρόβαλλαν αγωνιστικά δεκάδες σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα, εδώ και ένα χρόνο, με συλλαλητήρια, απεργίες, στάσεις εργασίας. Μένει να συνεχιστεί ο αγώνας να ακυρώσουμε στην πράξη σε κάθε ξενοδοχείο, όσα υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους ξενοδόχους και διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους, σε συναδέλφους που εργάζονται σε μικρά ή μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτείνει το χρόνο εργασίας όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά μία ώρα την ημέρα και μία ως δύο ημέρες την εβδομάδα. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα μη συνεχόμενα ρεπό, είναι δωράκια προς τους ξενοδόχους και αποτελούν προπομπό των «ανατροπών του αιώνα» που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον εργάσιμο χρόνο.

Μένει να δώσουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη τον αγώνα να υπερασπίσουμε το 8ωρο, να διεκδικήσουμε 7ωρη, 5θήμερη, 35ωρη εργασία.

Κάθε άλλη διευθέτηση στον χρόνο εργασίας, είτε αναφέρεται στη συλλογική σύμβαση, είτε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, απορρίπτεται!

Παράλληλα ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε στις 14/5/21 ΦΕΚ (Β΄2012/14.5.2021) που ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αναστολές συμβάσεων για τον μήνα Μάιο. Συγκεκριμένα στο Κεφ Β΄ άρθρο 1 παράγραφος γ, ξεκαθαρίζεται πως Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης βάση του άρθρου 8 του νόμου 1346/1983 σε συνδυασμό με τους σχετικούς όρους της Κλαδικής Σ.Σ.Ε που είναι σε ισχύ , οι εργοδότες μπορούν να τους δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης. Αυτό σε συνδυασμό με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας (18/5/2021) ξεκαθαρίζει πως όσοι έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, είτε έχουν προσληφθεί είτε όχι θα μπορούν να κάνουν αίτηση στο Π.Σ.ΕΡΓΑΝΗ για να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Επίσης όσοι προσληφθούν στο ξενοδοχείο τους αλλά η επιχείρηση δεν έχει κρατήσεις, ο εργοδότης θα βάζει το προσωπικό στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όπου εκεί ο εργαζόμενος δουλεύει 15 μέρες το μήνα και παίρνει το 80% του μισθού του.

Για τους συναδέλφους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε πως όσοι πιάσουν δουλειά από 1ης Ιουνίου και για διάστημα 6 μηνών μπορούν να μπαίνουν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας όπου εκεί θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ο βασικός τους μισθός θα επιδοτείται με 200 ευρώ .

Επιμένουμε στην διεκδίκηση σχετικής στήριξης και για τους συναδέλφους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης ώστε και αυτοί να έχουν ένα εισόδημα την δύσκολη αυτή περίοδο.

Τέλος ενημερώνουμε ότι μετά από παρέμβαση του σωματείου στην διοίκηση του Δήμου Ικαρίας (Φεβρουάριος 2021) και πρόταση των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (31/5/2021) η λήψη μέτρων ανακούφισης των εργαζομένων στον τουρισμό από τον Δήμο Ικάριας. (Αναμένουμε την σχετική απόφαση για να ενημερώσουμε συγκεκριμένα ποιοι δικαιούνται ποιας απαλλαγής δημοτικών τελών).

Συναδέλφισσες /οι, τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν χωρίς τις συνεχείς παρεμβάσεις των συνδικάτων για να εξασφαλιστεί εισόδημα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά

Εμείς παράλληλα με όλα αυτά επιμένουμε και σου λέμε ότι ο κοινός μας αγώνας δεν πάει χαμένος!

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

  • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών στον επισιτισμό και τον τουρισμό.
  • Συλλογικές συμβάσεις με μισθούς αξιοπρεπείς και δικαιώματα με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες /οι

Μετά τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 10 Ιούνιου σε όλη τη χώρα που έστειλαν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δε θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι τον 21ο πρώτο αιώνα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια στις 16 Ιούνη, να δυναμώσει το απεργιακό ποτάμι κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού και ηττοπάθειας της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Κόντρα στη λογική «θα λογαριαστούμε μετά» που προωθούν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα του κεφαλαίου.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Κανείς να μην ξεγελαστεί ότι αυτοί που φτιάχνουν αντεργατικούς νόμους θα νοιαστούν για τη ζωή μας.

Τα μέτρα που προωθούν δεν είναι πρόοδος όπως ψευδώς λένε. Είναι σύγχρονη σκλαβιά!

Η Διοίκηση του Σωματείου μας καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου στα νησιά μας στις 16/6/2021 να πάρουν μέρος στην απεργία που κήρυξε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των νησιών μας το ΕΚΣ, και στην απεργιακή συγκέντρωση (Πλατεία Ευδήλου στις 12:00).

Δίνουμε τη μάχη για να φτάσει η φωνή μας σε κάθε χώρο δουλειάς

Σχολιάστε Ελεύθερα