11 Μαρτίου 1978: Η τραγουδίστρια της νίκης φεύγει από τη ζωή

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Σοφία Βέμπο.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

11 Μαρτίου  του 1978 και σε ηλικία των 68 χρόνων πεθαίνει στην Αθήνα από εγκεφαλικό η ‘Τραγουδίστρια της Νίκης’ όπως την χαρακτήρισαν οι Άγγλοι και το BBC , η Σοφία Βέμπο…

Η Σοφία Βέμπο ανάμεσα σε στρατιώτες στη μέση ανατολή

Κορυφαία ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού με μοναδική δημοφιλία και καριέρα που ξεκίνησε τυχαία στη Θεσσαλονίκη για να τη συνεχίσει από το 1933 στην Αθήνα με ντεμπούτο στο Θέατρο Κεντρικό του Φώτη Σαμαρτζή ενώ μέχρι το 1939 ήταν πλέον καταξιωμένη σαν η πρώτη κυρία του ελαφρού τραγουδιού.

Μια γυναίκα πέρασε- το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε στο Κεντρικό με την κιθάρα της και ντυμένη τσιγγάνα και που από το ίδιο βράδυ την καθιέρωσε στο χώρο. Αντίο/ Άσε τον παλιόκοσμο να λέει/ Μη ζητάς φιλιά/ Ας πεθάνω/ Σ’ αγαπώ/ Αφήστε με να πιώ κλπ ενδεικτικά τίτλοι τραγουδιών από τα πολλά που ερμήνευσε η Βέμπο.

Παιδιά της Ελλάδας παιδιά.
Μεσ’ τους δρόμους τριγυρνάνε
οι μανάδες και κοιτάνε
ν’ αντικρύσουνε,
τα παιδιά τους π’ ορκιστήκαν
στο σταθμό όταν χωριστήκαν
να νικήσουνε.

Μα για κείνους που’ χουν φύγει
και η δόξα τους τυλίγει,
ας χαιρόμαστε,
και ποτέ καμιά ας μη κλάψει,
κάθε πόνο της ας κάψει,
κι ας ευχόμαστε:

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά,
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να’ ρθετε ξανά.
….
Λέω σ’ όσες αγαπούνε
και για κάποιον ξενυχτούνε
και στενάζουνε,
πως η πίκρα κι η τρεμούλα
σε μια τίμια Ελληνοπούλα,
δεν ταιριάζουνε.

Ελληνίδες του Ζαλόγγου
και της πόλης και του λόγγου
και Πλακιώτισσες,
όσο κι αν πικρά πονούμε
υπερήφανα ας πούμε
σαν Σουλιώτισσες.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά,
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά στη γλυκειά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να’ ρθετε ξανά.

Με της νίκης τα κλαδιά,
σας προσμένουμε παιδιά.
Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος, Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ.
Πρώτη ερμηνεία: Σοφία Βέμπο.

Είμαστε στο 1940. Ελληνοϊταλικός πόλεμος…

Κορόιδο Μουσολίνι/ Θα τελειώσει ο πόλεμος/ Θα νικήσουμε/ Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του/ Νίκη… τίτλοι τραγουδιών που με την ερμηνεία της Σοφίας Βέμπο εμψυχώθηκε Στρατός και λαός το ’40-’41.

Εισβολή Ιταλών και Γερμανών, η Βέμπο θα φυλακιστεί λίγες μέρες, θα την χτυπήσουν σε κεντρική οδό των Αθηνών , και τελικά θα φυγαδευτεί από τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή ντυμένη καλόγρια όπου έδινε παραστάσεις για τους Έλληνες και συμμάχους στρατιώτες και εργάστηκε εθελόντρια νοσοκόμα. Από τη Μέση Ανατολή τιμητικά επέστρεψε στην Αθήνα με πολεμικό αεροσκάφος του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μ. Α.

Ξανά επιτυχίες και στο απόγειο της δόξας της φεύγει για δυο χρόνια 1947-49 στην Αμερική, και τις ΗΠΑ όπου γνωρίζει τον θρίαμβο και δίνει συναυλίες υπέρ των Ελλήνων τραυματιών στρατιωτών του πολέμου… Μάρλεν Ντίτριχ της Ελλάδας την αποκάλεσαν οι Αμερικανοί…

Επιστρέφει Ελλάδα και αγοράζει το 1949 θέατρο στο Μεταξουργείο, το θέατρο Βέμπο, όπου ανεβάζει με συμπρωταγωνιστές της τα πιο γνωστά τότε ονόματα του θεάτρου επιθεωρήσεις με μεγάλη επιτυχία. Ελαφρά τραγούδια και αρχοντορεμπέτικο στο ρεπερτόριο της , η Σοφία Βέμπο ένα κορίτσι του λαού, έγινε θρύλος, εθνικό σύμβολο και στη συνείδηση του Ελληνικού λαού ταυτίστηκε με το έπος του ’40.

Κόρη –η Σοφία-, φτωχού καπνεργάτη με καταγωγή από την Τσαριτσάνη Λαρίσης θα γεννηθεί στην Καλλίπολη Θράκης όπου δούλευε ο πατέρας της και τελικά θα περάσει τα πρώτα της χρόνια στο Βόλο όπου είχε εγκατασταθεί για βιοπορισμό η φτωχή πολυμελής-4 τα παιδιά- οικογένεια της. Σοφία Μπέμπου το πραγματικό της όνομα, Σοφία Βέμπο το καλλιτεχνικό που την πέρασε στους αθάνατους καλλιτέχνες…

Τρεις και μόνο οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο που όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες. Το 1938 η πρώτη συμμετοχή της Βέμπο στην ταινία Προσφυγοπούλα. 1955 και η συμμετοχή της στην πασίγνωστη Στέλλα του Μ. Κακογιάννη για να ακολουθήσει το 1959 η συμμετοχή της στην Στουρνάρα 288 όπου υποδύεται μια διάσημη τραγουδίστρια που ξεχάστηκε από τους θαυμαστές της και εργάζεται σαν καθηγήτρια πιάνου.

Το 1940 γνώρισε τον συγγραφέα και στιχουργό Μίμη Τραϊφόρο με τον οποίο εκτός της συνεργασίας είχαν και πολυτάραχο δεσμό που κατέληξε σε γάμο τον Οκτώβρη του 1957. Μετά 4 χρόνια το ζευγάρι υιοθέτησε ένα κοριτσάκι την μικρή Χάιδω. Ο Μίμης Τραϊφόρος που έγραψε το εξαιρετικό επίγραμμα στον τάφο της Σοφίας απεβίωσε 28 Μάρτη του 1998.
Πατησίων και Στουρνάρα το διαμέρισμα της Σοφίας που το βράδυ των γεγονότων του Πολυτεχνείου ανοίγει την πόρτα της και κρύβει κυνηγημένους φοιτητές αρνούμενη να τους παραδώσει στην Ασφάλεια που κτυπά επίμονα την πόρτα της.

<Δεν φοβήθηκα τους Ιταλούς, αυτούς θα φοβόμουν>;-Δήλωσε αργότερα η εκλεκτή καλλιτέχνης…

Κορυφαία τραγουδίστρια και ηθοποιός από την περίοδο του Μεσοπολέμου η Σοφία Βέμπο αρχές της 10ετίας του ’70 αποσύρθηκε οριστικά από το θέατρο κυρίως λόγω προβλημάτων υγείας.

Βοήθημα: Τραϊφόρος Π. Βασίλης: Μίμης Τραϊφόρος- Σοφία Βέμπο/ Της Ελλάδος Παιδιά, εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ,2013.

Σχολιάστε Ελεύθερα