Ισραήλ:Κυβερνητική εναλλαγή με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή

Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία έδωσε το βράδυ της Κυριακής το ισραηλινό κοινοβούλιο στην κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό Ν. Μπένετ, η οποία συγκροτήθηκε μετά τη συμφωνία 8 κομμάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας (για πρώτη φορά μάλιστα και με τη συμμετοχή αραβικού κόμματος).

Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Γιάμινα» Ν. Μπένετ διαδέχεται τον επί 12 χρόνια πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ενώ βάσει της συμφωνίας του νέου κυβερνητικού συνασπισμού για εναλλασσόμενη πρωθυπουργία, θα μείνει στη θέση του ως τον Αύγουστο του 2023, οπότε θα τον διαδεχθεί ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος «Γιες Ατίντ», Γ. Λαπίντ.

Η πλειοψηφία του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι βέβαια κάτι παραπάνω από οριακή, καθώς από τους 119 παρόντες βουλευτές του 120μελούς ισραηλινού κοινοβουλίου, υπέρ του νέου συνασπισμού ψήφισαν οι 60. Κατά ψήφισαν 59 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του κόμματος «Λικούντ» του Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του «Γες Ατίντ», Μίκι Λεβί, εκλέχθηκε πρόεδρος του κοινοβουλίου, με 67 ψήφους, αντικαθιστώντας τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του «Λικούντ».

Τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση έσπευσε να συγχαρεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης» δήλωσε ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας πως ανυπομονεί να εργαστεί μαζί με τον Μπένετ «για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας» υπογράμμισε, ενώ επαναλαμβάνοντας προκλητικά τα όσα έλεγε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δολοφονικών ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητοι υποστηρικτές της ασφάλειας του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι τις «ευλογίες» της στο νέο κυβερνητικό σχήμα είχε σπεύσει να δώσει από την πρώτη στιγμή, πολύ πριν αυτό πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η AIPAC, η ισχυρότερη οργάνωση του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, η συγκρότηση κυβέρνησης «ενότητας» από κόμματα όλου του αστικού πολιτικού φάσματος και οι «ευλογίες» που άμεσα απέσπασε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτυπώνουν σοβαρές ενδοαστικές διεργασίες, σε άμεση σύνδεση με τις ρευστές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στις στοχεύσεις της ισραηλινής αστικής τάξης.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα