Καταγραφή τεσσάρων παραδοσιακών οικισμών της Ικαρίας από το Ε.Μ.Π.

Τον Οκτώβριο του 2019, έξι ομάδες φοιτητών με τους καθηγητές τους από τη σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), στο πλαίσιο συνεργατικής δράσης με το Φεστιβάλ Ικαρίας, επισκέφθηκαν την Ικαρία με σκοπό να μελετήσουν και να καταγράψουν παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού ως μέρος του μαθήματος «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΩΝ».

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές επεξεργάστηκαν τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και στο τέλος Μαΐου είχε προγραμματιστεί παρουσίασή τους για το κοινό στη μεγάλη αίθουσα του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, λόγω κορωνοϊού, η εκδήλωση ανεβλήθη διότι το Πολυτεχνείο παρέμεινε κλειστό. Το Φεστιβάλ Ικαρίας, όπως δήλωσε, επιφυλάσσεται, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιηθεί η παρουσίαση.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο στη διάθεση του κοινού στην ειδική ιστοσελίδα του Ε.Μ.Π., όπου μπορεί κανείς να βρει τον οικισμό που επιθυμεί μέσα από πάρα πολλούς καταγεγραμμένους οικισμούς της Ελλάδας. Αν θέλει να δει το αποτέλεσμα των 6 ομάδων, για ευκολία του αναγνώστη μπορεί να πάει κατευθείαν στα:
Αρέθουσα
Ακαμάτρα (Τμήμα A)
Ακαμάτρα (Τμήμα Β)
Καραβόσταμο
Χριστός Ραχών (Τμήμα A)
Χριστός Ραχών (Τμήμα Β)

Για κάθε οικισμό οι πληροφορίες είναι οργανωμένες ως προς τα  Γενικά Στοιχεία  για την ευρύτερη περιοχή, για τον οικισμό, την Γεωγραφική Θέση, την Επικοινωνία και τις  Προσβάσεις. Επίσης καταγράφονται Ιστορικά και πληθυσμιακά Στοιχεία για κάθε οικισμό, καθώς και οι υφιστάμενες Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες της περιοχής μαζί με το Νομοθετικό Πλαίσιο που διέπεται για την προστασία των οικισμών, όπου υπάρχει.

Σημαντικά στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε για τη Δομή του έκαστου Οικισμού όσο αφορά την οικιστική συγκρότηση, τους δημόσιους, τους ιδιωτικούς και ελεύθερους χώρους. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα σημαντικά κτήρια, τις αρχιτεκτονικές Τυπολογίες και τη δομική Ανάλυση

Εκτός από το κείμενο η παρουσίαση περιέχει χάρτες, σχέδια, όψεις και κατόψεις κτηρίων, φωτογραφίες κ.α.. Το συγκεντρωμένο και επεξεργασμένο υλικό είναι πολύ πλούσιο και αντίστοιχης κλίμακας μελέτη δεν έχει ξαναγίνει στο νησί. Έτσι το υλικό αυτό, το Φεστιβάλ Ικαρίας, προτίθεται να το δημοσιεύσει σε βιβλίο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο ώστε όλος αυτός ο πλούτος αλλά και η μελέτη του να παραμείνει παρακαταθήκη του Πολιτισμού της Ικαρίας και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Η εργασία αυτή στα δικά μας μάτια μοιάζει πολύ σημαντική εαν σκεφτούμε ότι το νησί έχει υποστεί ελάττωση πληθυσμού και υπάρχουν πολλά παραμελημένα σπίτια λόγω απουσίας ή θανάτου των ενοίκων.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: