Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί μία δυσάρεστη κατάσταση για πολλούς άνδρες διαφόρων ηλικιών στις μέρες μας.

Καθώς η στύση και η επίτευξή της είναι μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, αφού απαιτείται η συμμετοχή του εγκεφάλου, των νεύρων, των αγγείων, των μυών αλλά και των συναισθημάτων και των αισθήσεων, συχνά μπορεί να παρατηρηθεί πρόβλημα με αυτήν. Τα αίτιά της αφορούν σε ψυχολογικούς παράγοντες και σε οργανικούς. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά, καθώς και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Αρχικά, τα ψυχολογικά αίτια που συμβάλλουν στο πρόβλημα αυτό είναι αναμφισβήτητα το άγχος γενικότερα αλλά και όσον αφορά στη σεξουαλική επίδοση. Φυσικά παίζουν ρόλο τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στη σχέση του ζευγαριού ή στην οικογένεια ευρύτερα, στη φτωχή σεξουαλική επικοινωνία με την ερωτική σύντροφο, αλλά και σε μύθους που υπάρχουν γύρω από το σεξ και τις θεωρητικά απαιτούμενες επιδόσεις του άνδρα.

Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα και επιπλέον ψυχογενή αίτια, όπως η αμηχανία μπροστά στην ερωτική σύντροφο, το άγχος για την εικόνα του σώματός σας, ενοχές για μία ενδεχόμενη απιστία, μία ημέρα η οποία ήταν ιδιαίτερα κουραστική, ή η κατανάλωση προηγουμένως υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης ο διαθέσιμος χρόνος και χώρος για την πραγματοποίηση της σεξουαλικής πράξης, εφόσον μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος.

Στην περίπτωση που τα αίτια της δυσλειτουργίας αυτής είναι οργανικά, συχνά αθροίζονται με τα ψυχολογικά και η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα πιο συχνά οργανικά αίτια είναι βέβαια οι καρδιολογικές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ενδεχόμενη απόφραξη των αγγείων και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης ακόμα συμβάλει στη δημιουργία της η παχυσαρκία, οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, καθώς και φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, διουρητικά και αντιυπερτασικά.

Εάν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό ιατρό, ώστε να καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας καθώς και το σεξουαλικό. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε απαραίτητα για τα χάπια που ενδεχομένως παίρνετε, για επεμβάσεις που έχετε κάνει, για προβλήματα υγείας ή χρόνιες παθήσεις, καθώς και για τον τρόπο ζωής σας. Σε σχέση με το σεξουαλικό ιστορικό σας, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, εάν υπάρχουν παράλληλα και άλλα προβλήματα, πόσο συχνά συμβαίνει αυτό ή αν είναι κάτι περιοδικό, εάν η στύση σας είναι επιτυχής, καθώς και εάν έχετε ακολουθήσει κάποια θεραπεία στο παρελθόν, όπως με χάπια. Ο ιατρός θα κρίνει βάση του ιστορικού σας εάν το πρόβλημα είναι οργανικό, ψυχολογικό ή και τα δύο. Στους μικρότερους σε ηλικία άνδρες κάτω των 40 ετών και εφόσον είναι υγιείς συνήθως το πρόβλημα είναι ψυχολογικό, οπότε και δε συνίσταται κάποια εξέταση και κατ’ επέκταση και θεραπεία. Απλά ο ιατρός τους θα τους παραπέμψει σε σεξολόγο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Σχολιάστε Ελεύθερα