Γιατί οι γάτες φοβούνται τα αγγούρια;

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες τρομάζουν μπροστά στη θέα από ένα αγγούρι, τινάζονται και πηδάνε προς τα πάνω και τρέχουν πανικόβλητες.

Γιατί τους συμβαίνει αυτό και τί πρέπει να ξέρετε για αυτή τους την φαινομενικά ακατανόητη αντίδραση να φοβούνται τα αγγούρια;

  • Συμπεριφορά της γάτας.

  Λέγεται ότι αν οι γάτες είχαν το μέγεθος των λιονταριών κατά πάσα πιθανότητα θα επιτίθονταν βάναυσα στους ιδιοκτήτες τους. Ακόμα και οι πιο τεμπέλες, σπιτόγατες  βρίσκονται σε ετοιμότητα αν παραστεί ανάγκη. Οι γάτες θεωρούνται θηρευτές και είναι πάντα πρόθυμες να κυνηγήσουν. Στους έμφυτους φόβους τους συμπεριλαμβάνονται ταχέως μετακινούμενα αντικείμενα, αναλαμπόμενα φώτα και  παιχνίδια που κάνουν θόρυβο, ενώ τυχαία αντικείμενα που εμφανίζονται απροσδόκτητα μπροστά τους είναι ικανά να τις τρομάξουν, καθώς είναι πολύ προσεκτικές με οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στο περιβάλλον που ζουν.

  • Γιατί τα αγγούρια τις κάνουν να πηδάνε;

   Δεν είναι το αγγούρι αυτό καθεαυτό που τρομάζει τις γάτες, όσο το γεγονός ότι κάτι έχει διαφοροποιηθεί στο άμεσο περιβάλλον τους χωρίς να το έχουν προσέξει. Οι γάτες τα πάνε εξαιρετικά καλά με το να τα έχουν όλα υπόψιν τους και αν κάτι πάει να ξεγλιστρήσει από πίσω τους  και πάει να τις φέρει προ τετελεσμένου,  αμέσως πανικοβάλλονται. Η εικόνα ενός αγγουριού στο μυαλό τους θα μπορούσε να είναι συνδυασμένη με κάποιο φίδι που σέρνεται αργά και απειλητικά από πίσω τους άρα,  η πρώτη και άμεση αντίδραση τους είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μακριά.

  • Πρέπει να φοβίζεις τη γάτα σου με αγγούρι;

Μολονότι σε μερικούς ανθρώπους φαίνεται αρκετά δελεαστικό , ίσως και διασκεδαστικό, να τρομάζουν το κατοικίδιο τους με ένα αγγούρι. Καταβάθος όμως είναι βάναυσο και πρέπει να σταματήσει να γίνεται. Το να κοροϊδεύει κανείς  το αιλουροειδές του με μία ψεύτικη απειλή προσπαθώντας να το ξεγελάσει μόνο και μόνο για να γελάσει είναι τουλάχιστον κακόγουστο και δημιουργεί άγχος, στρες και πανικό στο μικρό αυτό πλάσμα. Αν ακόμη γίνεται και επαναλαμβανόμενο τότε είναι 99% σίγουρο ότι θα δημιουργήσει μια αγχώδη και φοβισμένη γάτα με επιθετική συμπεριφορά και πιθανότατα με διαταραχές  μετατραυματικού στρες.

Επιπλέον, πάνω στη προσπάθεια να αποδράσει η γάτα από το υποτιθέμενο φίδι, μπορεί να τραυματίσει τον εαυτό της ή να σας κάνει κάποια ζημιά. Εφόσον το αντικείμενο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, καλό θα ήταν να ‘’ξανασυστήσετε’’ κατά κάποιο τρόπο το αντικείμενο αυτό και να της το δείχνετε σιγά σιγά μαζί με την συνοδεία ξηρά τροφή γάτας για να το συνηθίσει και να εναρμονιστεί μαζί του, ώστε να είστε και εσείς ευχαριστημένοι ότι κάνατε κάτι θετικό, αλλά και η γατούλα σας να αισθάνεται άνετα χωρίς άγχος.

Επομένως, αν και αυτή η συμπεριφορά της γάτας σας φαίνεται παράξενη και συγχρόνως διασκεδαστική, σκεφθείτε πόσο άσχημα αισθάνεται το κατοικίδιο σας περνώντας αυτό το αγαπητό σε όλους λαχανικό για φίδι και προσπαθεί να του ξεφύγει με αποτέλεσμα να στρεσάρεται και αργά ή γρήγορα να γίνεται επιθετικό και βίαιο. Μη δημιουργείτε, λοιπόν, άθελα σας κακόκεφα και βίαια ζώα που το μόνο που επιζητούν είναι λίγη τροφή και ζεστασιά με αντάλλαγμα την αιώνια αφοσίωση τους προς το πρόσωπο σας.

Στο Petvet24 – Pet shop μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αξεσουάρ και παιχνίδια που θα κάνουν την γάτα σας να αποβάλλει το στρες και να νιώθει πιο άνετα στον χώρο της, χωρίς φοβίες και άγχος.

Σχολιάστε Ελεύθερα