Τα 5 στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης κατά τον Freud

Άρθρο από τον Ψυχολόγο στην Αθήνα Μιχάλη Πατεράκη

Η ψυχαναλυτική θεωρία, η οποία καθιερώθηκε από τον Φρόιντ, είναι μία από τις γνωστότερες και πιο ευρέως διαδεδομένες σχολές ψυχοθεραπείας. Στηρίζεται σε διάφορες αρχές, όπως τη σημασία των πρώιμων παιδικών εμπειριών, το μηχανισμό της απώθησης και τις ασυνείδητες λειτουργίες.

Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχανάλυσης, ο άνθρωπος τα πρώτα χρόνια της ζωής του διέρχεται από ορισμένα στάδια, τα οποία καθορίζουν την ψυχοσεξουαλική του ανάπτυξη. Στα στάδια αυτά οι συγκρούσεις και οι επιθυμίες είναι πολύ έντονες. Αν το άτομο δεν διέλθει ομαλά από κάθε στάδιο και δεν ικανοποιήσει τις ανάγκες του, τότε μένει κολλημένο σε αυτό στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του με τρόπο που καθορίζει τη συμπεριφορά του. Με τη βοήθεια κατάλληλα εκπαιδευμένου ψυχοθεραπευτή το άτομο μπορεί να ανασύρει αυτές τις απωθημένες ανάγκες και απογοητεύσεις, να τις συνειδητοποιήσει και τελικά να τις ξεπεράσει.

Στοματικό στάδιο

Το στοματικό στάδιο αφορά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του βρέφους, όταν αυτό είναι απόλυτα εξαρτημένο από τη μητέρα του για όλες του τις ανάγκες. Είναι ένα απόλυτα εγωιστικό στάδιο, κατά το οποίο το μωρό ζητάει τα πάντα, τη συνεχή παρουσία της μητέρας και την πλήρη ικανοποίηση σε τροφή και χάδια, ικανοποίηση η οποία πρέπει να του παρέχεται απλόχερα και χωρίς περιορισμούς. Η ευχαρίστηση αντλείται από το στόμα κυρίως μέσω του θηλασμού. Αν το βρέφος δε λάβει έντονη, αδιάλειπτη και τρυφερή φροντίδα αυτά τα πρώτα δύο χρόνια, τότε ως ενήλικας υποφέρει από φόβο εγκατάλειψης και υπερβολική ανάγκη για τρυφερότητα.

Πρωκτικό στάδιο

Στο πρωκτικό στάδιο (2-3 ετών), το παιδί αποκτά έλεγχο των σφιγκτήρων του και αντλεί ευχαρίστηση από αυτές τις διεργασίες. Στην ηλικία αυτή εκδηλώνεται η πρώτη τάση για ανεξαρτησία και αυτονόμηση. Η τάση αυτή πρέπει να ενισχυθεί από τους γονείς, ώστε το άτομο να αποκτήσει υψηλή αυτοεκτίμηση. Αν καταπιεστεί με υπερβολικό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει είτε σε άβουλους ενήλικες είτε στο αντίθετο άκρο σε αρνητικά άτομα χωρίς αίσθηση ορίων και με αντιδραστικότητα σε οποιασδήποτε μορφής κανόνες.

Φαλλικό στάδιο

Στο φαλλικό στάδιο (3-7 ετών), το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί τις διαφορές των δύο φύλων καθώς και τη σεξουαλική σχέση των γονιών του, από την οποία αυτό είναι αποκλεισμένο. Έτσι, είναι πολύ φυσιολογικό να αναπτύξει αισθήματα επιθυμίας προς το γονιό του άλλου φύλου (οιδιπόδειο σύμπλεγμα για τα αγόρια, σύμπλεγμα της Ηλέκτρας για τα κορίτσια) καθώς και αισθήματα ζήλιας και αντιπαλότητας προς το γονιό του ίδιου φύλου. Καθήλωση σε αυτό το στάδιο λόγω υπερβολικών αντιδράσεων των γονιών και αυστηρών τιμωριών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική συμπεριφορά του ενήλικα.

Λανθάνον στάδιο

Στο στάδιο της προεφηβείας (έως 11 ετών), η σεξουαλικότητα βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και το παιδί συναναστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά άτομα του ίδιου φύλου. Αποκτά κοινωνικές δεξιότητες και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και τη θέση του μέσα σε αυτόν.

Γεννητικό στάδιο

Στο γεννητικό στάδιο, δηλαδή την περίοδο της εφηβείας, η σεξουαλικότητα παύει να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και αντίθετα εκφράζεται πλέον ανοιχτά μέσω της συναναστροφής με άτομα του αντίθετου φύλου. Σε αυτό το στάδιο επανέρχονται συσσωρευμένα προβλήματα που δεν είχαν λυθεί στις προηγούμενες φάσεις και γι’ αυτό η εφηβεία θεωρείται μια δύσκολη και περίπλοκη περίοδος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχολιάστε Ελεύθερα