Αλλαγές στην τεχνολογία των νέων αυτοκινήτων

Ακολουθεί άρθρο από: Maxxparts.gr – Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, βλέπουμε να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές και στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων τα οποία δεν έχουν καμία σχέση πλέον με τα παλαιότερα. Βλέπουμε δηλαδή να αντικαθίστανται τα παραδοσιακά κλειδιά με τα οποία έχουμε συνηθίσει να ανοίγουμε το αυτοκίνητό μας, να κυκλοφορούν αυτοκίνητα τα οποία παρκάρουν μόνα τους ή άλλα τα οποία αποτελούν την αρχή για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Θα δούμε λοιπόν τις νέες αυτές τεχνολογίες και πόσο πιο κοντά μας είναι απ’ ό, τι νομίζαμε.

Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε πάνω μας συνεχώς το smartphone μας , το οποίο έχει πλέον αμέτρητες λειτουργίες τις οποίες  χρησιμοποιούμε καθημερινά.  Αυτό που ίσως δεν έχετε ακούσει είναι ότι η προοπτική να ξεκλειδώνουμε το αυτοκίνητό μας μέσω του smartphone μας είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο νομίζαμε καθώς έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος εταιριών ο οποίος έχει φτιάξει ένα πρωτόκολλο με τις προδιαγραφές για ένα ηλεκτρονικό κλειδί αυτοκινήτου. Τα μέλη που απαρτίζουν τον όμιλο αυτό είναι εταιρείες από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς και κατασκευαστές  smartphones. Για τη χρήση του ηλεκτρονικού κλειδιού χρησιμοποιείται μία ειδική τεχνολογία που έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια. Έτσι, για να μη μπορεί ο καθένας να χακάρει το σύστημα αυτό, και ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα με το  smartphone του ή μία κάρτα με ίδιες δυνατότητες να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητό του και να θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα του, έχουν χρησιμοποιηθεί κορυφαία συστήματα κωδικοποίησης που θέτουν σε λειτουργία ειδικούς αισθητήρες. Αυτό που μένει να ληφθεί υπόψη είναι η μη χρήση πλέον των κλειδιών του αυτοκινήτου, τα οποία για πολλούς αποτελούν ένα αντικείμενο γοήτρου.

Μία ακόμα πολύ εντυπωσιακή τεχνολογία στα αυτοκίνητα είναι το σύστημα ημι- αυτόνομης και αυτόνομης οδήγησης, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί στους δρόμους. Το σύστημα αυτό υποστηρίζει τον οδηγό καθώς μπορεί αυτοβούλως να διατηρεί μία ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ακόμα και με τους μπροστινούς τροχούς υπό γωνία. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα κίνησης του αυτοκινήτου μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα τόσο στις στροφές όσο και στις διασταυρώσεις. Οι ειδικοί συνιστούν πως προς το παρόν ο οδηγός πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην οδήγηση, και πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της πλήρους αυτόνομης οδήγησης. Ένα γεγονός που ενισχύει την άποψη αυτή είναι ότι σε ένα τεστ που έγινε σε αυτοκίνητο με σύστημα ημι- αυτόνομης οδήγησης, οι αισθητήρες τελικά μπερδεύτηκαν, καθώς και το σύστημα εντοπισμού και καταγραφής που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Αναμφισβήτητα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μπορεί να μην έχουν τελειοποιηθεί όλες οι τεχνολογίες οι οποίες θα θέσουν τη βάση για μία εντελώς νέα οπτική στο χώρο των αυτοκινήτων, σίγουρα είμαστε όμως σε καλό δρόμο για την εφαρμογή τους καθώς και πολλών ακόμα νέων τεχνολογιών σχετικά με τα αγαπημένα μας αυτοκίνητα.

Σχολιάστε Ελεύθερα