Θάλεια Φλωρά-Καραβία: 60 χρόνια από τον θάνατό της

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ζωγράφος των Βαλκανικών πολέμων, ο χαρακτηριστικός τίτλος για την Θάλεια Φλωρά- Καραβία  την ζωγράφο 2.500 έργων τέχνης !

Thalia_Flora-Karavia_1912

 

Η Θάλεια γεννήθηκε στα Σιάτιστα το 1871 και ήταν κόρη ιερέα ο οποίος το 1874 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Κωνσταντινούπολη το 1874. Εκεί η Θάλεια σπούδασε στο περίφημο Ζάππειο Παρθεναγωγείο και κατόπιν μετέβη στην Γερμανία για σπουδές ζωγραφικής όπου και μαθήτευσε κοντά στον Γκύζη. Έζησε για 30 χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου άνοιξε σχολή ζωγραφικής και παντρεύτηκε τον ομογενή Νίκο Καραβία εκδότη της εφημερίδας των ομογενών μας ‘Εφημερίς’.

Ήταν ακόμη στο Μόναχο όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι τους οποίους ΄κάλυψε’ ως ανταποκρίτρια για την εφημερίδα των ομογενών στην Αίγυπτο και συγχρόνως ζωγράφιζε σκηνές του πολέμου. Επίσης ζωγράφισε σκηνές  της Μικρασιατικής εκστρατείας καθώς και του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941.

Εκτός από πολεμικές σκηνές έγινε διάσημη και για τα πορτρέτα προσωπικοτήτων που φιλοτέχνησε. Ανάμεσα τους κι ο ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης του οποίου το πορτρέτο φιλοτέχνησε στην Αλεξάνδρεια  η Θάλεια το 1926.

Δείτε μερικά έργα της παρακάτω

Οπαδός του ιμπρεσιονισμού αλλά και του εξπρεσιονισμού η Θ. Φ. Καραβία- είναι φυσικό λόγω της κατοίκησης της στην Κωνσταντινούπολη -, το ότι αποθανάτισε πολλά τοπία της Πόλης  με τον χρωστήρα της. Ανάμεσα στα τοπία της από την Πόλη και το εκπληκτικό ‘Κωνσταντινούπολη’/1905/λάδι σε μουσαμά.

Στο μικρό μας αφιέρωμα και  2 ακόμη έργα της από τον Βόσπορο , το πορτρέτο του Κ. Καβάφη , μια νεαρή κυρία και μια Μακεδονίτισσα. Η ζωγράφος τιμήθηκε το 1945 με το αργυρό μετάλλειο της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Θάλεια Φλωρά- Καραβία απεβίωσε το 1960 στην Αθήνα. Εφέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο της.

Πηγή: ‘Εντυπώσεις από τον πόλεμο 1912-1913/ Μακεδονία-Ήπειρος’,της Θάλειας Φλωρά-Καραβία.

Σχολιάστε Ελεύθερα