Προς οριακή νίκη ο σοσιαλιστής Πέδρο Καστίγιο στο Περού

Την δραματική περίοδο κλιμάκωσης της σύγκρουσης των κρατικών δυνάμεων του Περού με το «Φωτεινό Μονοπάτι» θυμίζει η τρέχουσα περίοδος στο Περού και οι προεδρικές εκλογές του 2021.

Αυτή την φορά, η πανδημία covid-19 είναι αυτή που στήνει το σκηνικό των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών στη χώρα, που μετά την αναθεώρηση των στοιχείων που δημοσιοποιούσε, είναι στην χειρότερη θέση παγκοσμίως στους συνολικούς θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με πάνω από 5.600. Συνολικά, έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της πανδημίας σχεδόν 200.000 άτομα, στην χώρα των 32,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεν αλλάζει ωστόσο η θεμελιώδης σύγκρουση μεταξύ των αυτοχθόνων κατοίκων στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας με αυτούς των αστικών παραλιακών περιοχών, όπου επί δεκαετίες επιβάλλονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ακόμη και από «προοδευτικές» κυβερνήσεις. Και τα εκλογικά αποτελέσματα καταγράφουν αναλυτικά αυτό το τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία.

Ο Πέδρο Καστίγιο, γιος αγροτών, συνδικαλιστής και εκπαιδευτικός, φαίνεται ότι θα κόψει τελικά πρώτος το νήμα, παρά τα αρχικά δεδομένα που έδειχναν ότι η Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι μπορεί να κερδίσει την προεδρία. Με καταμετρημένο και επεξεργασμένο το 96,43% των ψήφων, ο Καστίγιο έχει το 50,288% και η Φουτζιμόρι το 49,712%. Σε επίπεδο πραγματικού αριθμού ψήφων, τους χωρίζουν λιγότερες από 100.000 ψήφοι. Δείτε online τα αποτελέσματα εδώ.

Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά που κάποιος θα μπορούσε να μεταφράσει σε μία ισορροπημένη πολιτική ζωή, είναι στην πραγματικότητα δύο κόσμοι σε σύγκρουση. Ανάλογα με τις περιοχές της χώρας, καταγράφονται ποσοστά που μπορεί να προσεγγίζουν και το 80% υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της πρωτεύουσας Λίμα, η Φουτζιμόρι παίρνει περίπου 65%, ενώ σε πολλές περιοχές αυτοχθόνων ο Καστίγιο έχει ακόμη ψηλότερα ποσοστά. Αυτός είναι και ο λόγος που αρχικά τα exit poll κυρίως από τις αστικές περιοχές έδειξαν ότι η Φουτζιμόρι κερδίζει την κούρσα, πριν στην συνέχεια τα δεδομένα από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές ανατρέψουν αυτή την εικόνα. Το αν οι δύο αντίπαλοι θα δεχθούν το τελικό αποτέλεσμα, ή το Περού είναι μπροστά σε μία νέα ταραχώδη πολιτική περίοδο, θα γίνει σαφές τα επόμενα 24ωρα…

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα