Την καθαίρεση του προέδρου αποφάσισε η Βουλή στην Αλβανία

Η αλβανική βουλή ψήφισε σήμερα την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, με 104 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές. Η κατηγορία εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, και οι παρεμβάσεις του στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Εξεταστική επιτροπή της βουλής διαπίστωσε 16 συνταγματικές παραβιάσεις από τον πρόεδρο Ίλιρ προτείνοντας έτσι στο κοινοβούλιο την καθαίρεση του. Η εξεταστική επιτροπή απέδωσε στον πρόεδρο Ilir Meta παραβίαση των άρθρων 88 και 98 του Συντάγματος για προτροπή των πολιτών σε βίαιες ενέργειες και την εμπλοκή του στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε δέκα μέρες μετά από τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε εντός σαράντα ημερών.

Την τελική απόφαση για την καθαίρεση του θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το οποίο θα πρέπει να έχει επίσημα την απόφαση στο τραπέζι εντός πέντε ημερών και θα πρέπει να αποφασίσει σε τρεις εργάσιμους μήνες.

Σημειώνεται ότι η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Ιούλιο του 2022.

Μετά την ψηφοφορία το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει σε δήλωση ότι, «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού!».

Ανάλογη διαδικασία κατά του Προέδρου Ιλίρ Μέτα είχε ξεκινήσει από το Σοσιαλιστικό κόμμα που κυβερνά και πριν ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά μετά και από παρέμβαση δυτικών παραγόντων τη σταμάτησε.

Ο Ιλίρ Μέτα στα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης στην Αλβανία κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι μόλις 52 ετών.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα