Η Κυρία της Ποίησης…

Αφιέρωμα στη γιορτή της μητέρας

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο της κυρίας της ποίησης Μυρτιώτισσας -4 Αυγούστου 1968-,αλλά και 60 χρόνων από το χαμό του μονάκριβου γιου της Γιώργου Παππά-το 1958-, επιλογή μας για τη γιορτή της μητέρας το λιτό αυτό αφιέρωμα στο πρόσωπό της που ακολουθεί.

Το σιδηρούν πρόσωπο του πόθου, της Αναστασίας Δημητροπούλου ...

Αισθαντική, ευαίσθητη, τρυφερή η πιο γνήσια γυναικεία φωνή της Ελληνικής Ποίησης, η Μυρτιώτισσα(Θεώνη Δρακοπούλου το πραγματικό όνομα της), γεννήθηκε στην Κωνσταντίνου πόλη το 1885 και τελικά εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του διπλωμάτη πατέρα της στην Αθήνα.

Με μεγάλη έφεση στα γράμματα και τις τέχνες το νεαρό κορίτσι θα σπουδάσει παρά τις αντιρρήσεις της αριστοκρατικής και εύπορης οικογένειας της Θέατρο στη Σχολή Χίλλ στην Πλάκα και στην Βασιλική Σχολή Θεάτρου του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1901 ξεκίνησε μια αξιοπρόσεκτη θεατρική καριέρα στη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου που διακόπηκε απότομα από τον γάμο που της επέβαλαν οι γονείς της με τον δημοσιογράφο και ξάδελφο της Σπύρο Παππά. Μετά το γάμο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου η απογοητευμένη από τον άτυχο αυτό γάμο Θεώνη βρίσκει καταφύγιο στα ψυχικά κενά της σε σπουδές θεατρικές. Χωρίζει και επιστρέψει έγκυος στην Αθήνα για να είναι κοντά στη μητέρα της στη γέννα όπως γράφει η ίδια στην αυτοβιογραφία της .Στην Αθήνα θα εργαστεί για 6 χρόνια στο Ωδείο Αθηνών.

Αθήνα αρχές του 20ου αιώνα, η πανέμορφη και πολύ καλλιεργημένη Θεώνη, μητέρα ενός μικρού αγοριού που λατρεύει, του Γιώργου Παππά(1903-1958) μετέπειτα διάσημου ηθοποιού -και που αλίμονο θα βιώσει τον πρόωρο θάνατό του το 1958 από καρδιακή προσβολή-, συνάμα στη πορεία της ζωής της η τόσο ευαίσθητη στον ανθρώπινο πόνο Θεώνη θα βιώσει κι άλλες τραυματικές εμπειρίες.

Ένας άτυχος έρωτας με τον κλασικό μας συγγραφέα Γρηγόρη Ξενόπουλο (1867-1951 ο οποίος αποτύπωσε αυτόν τον έρωτα με την ταλαντούχα πέννα του στο μυθιστόρημα του ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ, μυθιστόρημα που έγινε μεγάλη επιτυχία στην τηλεοπτική μεταφορά του στα μέσα του ’70 και με πρωταγωνίστρια την Νόρα Βαλσάμη. Στο μυθιστόρημα ο Γρηγόρης Ξενόπουλος αφηγείται τον έρωτα ενός μεσήλικα ζωγράφου με μια νέα κοπέλα ενώ είναι κρυφά αρραβωνιασμένος με άλλην. Και, πράγματι όταν ο μεσήλικας Γρ. Ξενόπουλος μετά τον πρώτο του γάμο είχε γνωρίσει τη μετέπειτα δεύτερη σύζυγο του με την οποία απέκτησε δυο κόρες την είχε αρραβωνιαστεί κρυφά γιατί ακόμα δεν είχε βγει το διαζύγιο του από τον πρώτο γάμο. Εκείνο το μεσοδιάστημα γνώρισε τυχαία τη νεαρή Θεώνη , αμοιβαίος έρωτας που … έμεινε στην ανταλλαγή ερωτικών επιστολών.

Τι άλλο, καλέ μου

Τι άλλο, καλέ μου, ζητάς από μένα

Και στέκεις θλιμμένος μπροστά στη μορφή μου,

αφού κι η καρδιά μου, αφού κι η ψυχή μου,

-κι ας είσαι νεκρός- πλημμυρούν από Σένα;

Τα θεία τραγούδια σου ένα προς ένα

τα ζει κάθε νύχτα η ψάλτρα φωνή σου,

γενήκαν αυτά μοναχά προσευχή μου,

αγνή προσευχή, γεννημένη από Σένα.

Γιατί με κοιτάζεις με μάτια θλιμμένα;

Λαμπάδα σου ανάβω την ίδια ψυχή μου

και μέρα τη μέρα σκορπά κι η ζωή μου

για Σένα, τα ρόδα της τα χλωμιασμένα.

Μυρτιώτισσα

Στη ζωή της Θεώνης, έτσι ξαφνικά έρχεται ο έρωτας. Ο απόλυτος θυελλώδης και παράφορος έρωτας στο πρόσωπο του μεγάλου μας ποιητή Λορέντζο Μαβίλη (1860-1912). Έρωτας με τραγικό τέλος. Ο ποιητής ένθερμος πατριώτης θα λάβει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους παρά το προχωρημένο της ηλικίας του-είναι 52 ετών- και θα βρει τον θάνατο στη μάχη του Δρίσκου στις 28 Νοεμβρίου 1912.

Απόλυτος έρωτας, απόλυτος πόνος για την 27χρονη Θεώνη-Μυρτιώτισσα, που τώρα μετά το θάνατο του αγαπημένου της θα βρει καταφύγιο στην ποίηση, εδώ που της είχε εμφυσήσει ο Λορέτζο Μαβίλη πίστη για να εκφράσει τώρα με στίχους τον πόνο της.

Μυρτιώτισσα- Λορέτζο Μαβίλη. Έρωτας – αφορμή να γράψει η Μυρτιώτισσα το ωραιότερο ερωτικό τραγούδι της Ελληνικής ποίησης.

Τίτλος: Σ’ αγαπώ.

Σ’ αγαπώ δεν μπορώ

τίποτ’ άλλο να πω

πιο βαθύ, πιο απλό,

πιο μεγάλο.

Μπρός τα πόδια σου εδώ

με λαχτάρα σκορπώ

τον πολύφυλλο ανθό

της ζωής μου.

Ω μελίσσι μου, πιές

απ’ αυτόν τις γλυκιές,

τις αγνές ευωδιές

της ψυχής μου!

Τα δυο χέρια μου, να,

στα προσφέρω δετά,

για να γείρεις γλυκά

το κεφάλι,

κι η καρδιά μου σκιρτά

κι όλη ζήλια ζητά,

να σου γίνει ως αυτά

προσκεφάλι,

και για στρώμα καλέ,

πάρε όλην εμέ,

σβήσ’ τη φλόγα σε με

της φωτιάς σου,

ενώ δίπλα σου εγώ

τη ζωή θα αγροικώ,

να κυλάει στο ρυθμό

της καρδιάς σου.

Σ’ αγαπώ τι μπορώ,

ακριβέ, να σου πω,

πιο βαθύ, πιο απλό,

πιο μεγάλο.

Ακόμα ένας άνδρας, διάσημος ομότεχνος της, ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς (1859-1943) θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μυρτιώτισσας , καθοριστικό ρόλο στην ποιητική της έκφραση και επίσης προλόγισε δυο συλλογές της εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την εκτίμηση του για το έργο της.

Η Μυρτιώτισσα μια από τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες ποιήτριες έχασε τον μονάκριβο γιό της Γιώργο το 1958.-«… Τώρα εγώ μένω ολομόναχη, χωρίς ελπίδα, με την σπαραγμένη καρδιά μου. Η ζωή μου σταμάτησε.. Ο πόνος των πόνων, ο πόνος που σε λιώνει καθημερινά δίχως να σε θανατώνει…».

Αισθησιακή, μελαγχολική, ανθρώπινη, τρυφερή και έντονα συγκινησιακή η ποίηση της Μυρτιώτισσας η οποία απεβίωσε από καρδιακή προσβολή 10 χρόνια μετά το θάνατο του γιού της στις 4 Αυγούστου 1968 και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στον οικογενειακό τάφο της οικογενείας Δρακοπούλου.

Τραγούδια/1919, Κίτρινες Φλόγες (πρόλογος Κ. Παλαμά)/1925, Τα δώρα της Αγάπης/1932, Κραυγές(πρόλογος Κ. Παλαμά)/1939 και Ποιήματα– εδώ, συγκεντρωτικά η δουλειά της-/1953 και μια Παιδική Ανθολογία/1930,οι τίτλοι της εργογραφίας της.

Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης,1932 και 1939.

Πηγές: Βιογραφίες Νεοελλήνων Συγγραφέων/Μαλλιάρης-παιδεία.

Μυρτιώτισσα: Άπαντα/1965.

Σχολιάστε Ελεύθερα