Η Αγία Του Θεού Σοφία στην Κωνσταντίνου πόλη με Σταυρό στον τρούλο!

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ναι, είναι γεγονός. Η Αγία Σοφία παρ ολίγον να είναι με Σταυρό στον τρούλο και χωρίς μιναρέδες εδώ και έναν αιώνα. Η ευκαιρία όμως αυτή χάθηκε οριστικά. Κι έμεινε ένα σπάνιο κι άγνωστο στους πολλούς χαρτονόμισμα να θυμίζει το γεγονός…

nomisma 2

Η Αγιά Σοφιά λοιπόν, χωρίς μιναρέδες και με χριστιανικό σταυρό στον τρούλο, σε ελληνικό χαρτονόμισμα του 1923 ! Γιατί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Με το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, στις 30 Οκτωβρίου 1918 υπογράφεται η πρώτη ανακωχή του πολέμου, η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου και έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών. Έχουν δημοσιευτεί χιλιάδες άρθρα και φωτογραφίες σχετικά με τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού των Ελλήνων της Κωνσταντίνου πόλεως όταν το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, μαζί με το θωρηκτό Κιλκίς, κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ύψωσε την ελληνική σημαία ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου, με στόχο την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.και ταυτόχρονα, τμήμα της Κρητικής Χωροφυλακής εγκαταστάθηκε στο Φανάρι, ως φρουρά του Πατριαρχείου.

Αντιγράφω από το dogma.gr:

 Η τουρκική εφημερίδα Zaman (=χρόνος) είχε αποκαλύψει ότι μετά την κατάληψη στις 13 Νοεμβρίου του 1918 της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα της Αντάντ, οι Βρετανοί σκόπευαν να επιστρέψουν την Αγία Του Θεού Σοφία στους χριστιανούς της Πόλης αλλά την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω.Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο και αν ο Σταυρός θα δέσποζε ξανά μεγαλοπρεπής στον τρούλο της Αγίας Σοφίας, αυτό θα ήταν ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής συμβολικής αλλά και ψυχολογικής σημασίας και θα επηρέαζε αποφασιστικά στην οριστική επαναφορά της Πόλης στα ελληνικά χέρια.Η εμφάνιση ξανά του Σταυρού στον τρούλο της Αγίας Σοφίας θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά χτυπήματα για τους Τούρκους και θα έδινε το έναυσμα για την εκκένωση της Πόλης από το ισλαμικό στοιχείο, όπως υπολόγιζαν τότε και τα συμμαχικά στρατεύματα, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα και είχαν ήδη καταστρωθεί τα σχέδια για την εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χριστιανική εκκλησία, σημειώθηκε αντίδραση από τα μουσουλμανικά στρατεύματα της βρετανικής αυτοκρατορίας και διατυπώθηκαν κάποιες απειλές ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ξεσηκώνονταν στις Ινδίες οι μουσουλμάνοι εναντίων των Βρετανών καθώς και σε άλλες περιοχές όπου η βρετανική αυτοκρατορία εξουσίαζε μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Όπως αποκαλύπτει η Zaman, οι πρώτες σκέψεις του τότε Βρετανού πρωθυπουργού, Lloyd George, μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τα στρατεύματα της Αντάντ τον Νοέμβριο του 1918, ήταν η άμεση παράδοση της Αγίας Σοφίας στους χριστιανούς. Με την κίνηση αυτή, όπως υπολόγιζε ο Βρετανός πρωθυπουργός, θα σημειώνονταν μια μεγάλη τάση φυγής των μουσουλμάνων προς την Μικρά Ασία καθώς θα φαίνονταν πως η Πόλη οριστικά περνούσε ξανά στα χέρια των χριστιανών και θα επανέρχονταν στο πρωταρχικό της όνομα, δηλαδή από Ιstanbul σε Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά το μουσουλμανικό χαλιφάτο που είχε μέχρι τότε την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, θα μεταφέρονταν στην Προύσα ή στο Ικόνιο και έτσι μεγάλο μέρος και του μουσουλμανικού ιερατείου θα έφευγε από την Πόλη. Εξ άλλου, όπως ανέφεραν τότε οι βρετανικές πηγές, στην Κωνσταντινούπολη ήδη υπήρχαν εκατοντάδες τζαμιά και έτσι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και η εκ νέου μετατροπή της σε χριστιανικό ναό δεν θα επηρέαζε τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων που θα παρέμεναν στην Πόλη.

Διαφωνία υπήρξε στο θέμα σε ποιους θα παραδίδονταν η Αγία Του Θεού Σοφία. Φυσικά την πρώτη προτεραιότητα την είχαν οι Έλληνες της Πόλης, όπως ανέφεραν οι βρετανικές πηγές, καθώς η Αγία Σοφία αποτέλεσε επί χίλια χρόνια το σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας και τώρα την διεκδικούσε με σοβαρές αξιώσεις το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Υπήρξαν όμως και διεκδικήσεις από ρωσικής πλευράς ήδη από το 1915 από τον Ρώσο Trubetskoy και σχετικές αναφορές από τον γνωστό Ρώσο συγγραφέα, Dostoyevski..
……………………………
Τελικά… τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε εξ’ αιτίας των δεύτερων σκέψεων του Λονδίνου, δηλαδή του κέντρου της τότε μεγάλης βρετανικής αυτοκρατορίας που την εποχή εκείνη διοικούσε το μεγαλύτερο μέρος του ισλαμικού κόσμου και μάλιστα είχε υπό την κατοχή της τις μεγάλες ιερές πόλεις των μουσουλμάνων, δηλαδή την Μέκκα και την Μεδίνα. Και, το χαρτονόμισμα των πεντακοσίων δραχμών με παράσταση της Αγίας Σοφίας που σχεδιάστηκε το 1921 από την American Banknote Company και παραδόθηκε το 1923 κάποιοι το έκρυψαν καλά στα συρτάρια…

Κανείς δεν αντέκρουσε τους Άγγλους, κανείς δεν αγωνίστηκε να γίνει πράξη το γεγονός, για να φτάσουμε τελικά πού; στην Μικρασιατική καταστροφή και την κατάληψη της Κωνσταντίνου πόλεως από τα στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στις 6 Οκτωβρίου του 1924.

Αυτή λοιπόν, είναι η μικρή άγνωστη-εύλογο γιατί- ιστορία του πως χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για τον Χριστιανισμό αλλά και για τον Ελληνισμό που θα επέστρεφε μετά από τεσσεράμισι αιώνες στον ιστορικό αυτό ναό.

Οι καλοί μας ‘σύμμαχοι’ οι Άγγλοι ‘κατόπιν εορτής’ ήταν αυτοί που μεσολάβησαν να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί και να γίνει μουσείο. Σύμμαχοι!!! Ο Ατατούρκ το απεδέχθη. Το σκεπτικό των Άγγλων ήταν ο ιστορικός αυτός ναός να γίνει- όπως και έγινε-, παγκόσμιο αξιοθέατο που κάθε χρόνο έδινε-μέχρι τώρα-, στην τουρκική οικονομία εκατομμύρια σε συνάλλαγμα από τους επισκέπτες που έρχονταν από παντού για να θαυμάσουν αυτό το αριστούργημα της ελληνικής ορθοδοξίας.

Είχε να χάσει τίποτα η Τουρκία που απεδέχθη την πρόταση των Βρετανών; Σαφώς όχι, εφόσον είχε προηγηθεί η περίφημη Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) που έθετε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.Το Ελληνοτουρκικό καθεστώς άλλαξε τελείως, η μόνη χαμένη-όπως πάντα-η Ελλάδα, Ανατολική Θράκη, Ίμβρος , Τένεδος κλπ χάθηκαν οριστικά, η Ελλάδα γέμισε πρόσφυγες ξεριζωμένους από τις πατρογονικές εστίες τους κι ύστερα ήρθαν τα Σεπτεμβριανά του ’55 κι ύστερα, κι ύστερα……

Πάμε πάλι στην μοναδική εικόνα με την Αγία Σοφία και τον Σταυρό στο τρούλο της;

Το χαρτονόμισμα, το πεντακοσάρικο δεν κυκλοφόρησε ποτέ με την επίσημη κρατική δικαιολογία :λόγω… πληθωρισμού !!! Κατανοητό από τον καθένα μας ότι εφόσον η Αγία Του Θεού Σοφία δεν επέστρεψε στα χέρια των χριστιανών, απετράπη η κυκλοφορία του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος το οποίο θα την παρουσίαζε χωρίς μιναρέδες και με χριστιανικό σταυρό στον τρούλο … Κι έμεινε …ένα χαρτονόμισμα σπάνιο συλλεκτικό κομμάτι να θυμίζει μία ακόμη Ελληνική τραγική πολιτική πράξη…

Λόγω των δραματικών γεγονότων των ημερών με την απόφαση της γείτονος ισλαμικής χώρας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία από μουσείο-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που ήταν μέχρι τώρα και συγχρόνως η ταυτόχρονη ανάρτηση της φωτό του χαρτονιμίσματος των 500 δραχμών , φίλου ιστορικού ερευνητή και συλλέκτη χαρτονομισμάτων η αφορμή γι’ αυτό το συνοπτικό ιστορικό κείμενο. Επίσης ευχαριστώ τον φίλο σαράφη( έμπορα νομισμάτων ) στο Μοναστηράκι για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του χαρτονομίσματος.

Σχολιάστε Ελεύθερα