Καταγραφή παλαιών τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων στην Ικαρία

Ολοκληρώθηκαν οι εξερευνητικές αποστολές στα νησιά Σάμος, Ικαρία και Χίος, από την ερευνήτρια Δρ. Παυλίνα Δρογούδη του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων ενώ στη Χίο συμμετείχε και η Δρ. Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά τη διάρκεια 15 μέχρι και 21 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ερευνητικού έργου FruiTrees2Safegaurd.

Σκοπός ήταν η εύρεση, καταγραφή και συλλογή πολλαπλασιαστικού υλικού παλαιών τοπικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων (αχλαδιάς, μηλιάς, βερικοκιάς, ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, κερασιάς, αμυγδαλιάς κ.α.).

Αποτελέσματα για την Ικαρία: Συλλέχθηκαν 28 ποικιλίες – ένας σημαντικός αριθμός – για τις οποίες αναφορές υπάρχουν για την ύπαρξή τους για τουλάχιστον 100 έτη: Οι ονομασίες για ορισμένες από αυτές τις συναντήσαμε και σε γειτονικά νησιά π.χ. το βερίκοκο Σαρταλουδιά υπάρχει και σε Σάμο, Χίο και Λέσβο, ή με την ονομασία αχλάδι Μοσχαπιδιά υπάρχει και σε πολλά άλλα νησιά, των οποίων η συγγένεια θα είναι δυνατό να μελετηθεί με γενετικές αναλύσεις στα πλαίσια της παρούσας έρευνας.
• 13 ποικιλίες αχλαδιάς (Βουτυράτο, Θρυπάλα, Κοντούλα Ικαρίας, Κορίθι, Κούμουλο, Κρυστάλι Ικαρίας, Λιβέλειο, Μανιάτικο, Μοσχαπιδιά Ικαρίας, Νεράπιδο, Ράλικο, Σακχαράπιδο, Στραβοράδι)
• 5 δαμασκηνιάς (Αγ. Δημήτριος, Νεράμπουλο κίτρινο, Νεράμπουλο κόκκινο, Πασβάνη, Τζάνερο κόκκινο Ικ.)
• 3 αμυγδαλιάς (Καραπέτη αμύγδαλο, Καταφύγη αμύγδαλο, Ροδακινάτο),
• 2 βερικοκιάς (Καΐσι Ικαρίας, Σαρταλούδια)
• 2 ροδακινιάς (Μικρός γιαρμάς (ροδάκινο Ιουλίου), Πετροροδάκινο)
• 2 κερασιάς (Βυσσινοκερασιά-Ψιλό Ικαρίας, Πετροκέρασο)
• 2 μηλιάς (Ικαρίας μηλιά, Φυρίκι)

Στην Ικαρία συλλέχθηκαν επίσης δείγματα φύλλων από 20 δένδρα βερικοκιάς ποικιλίας Καΐσι Ικαρίας για να γίνει έλεγχος της φυτοϋγείας τους στο εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Α.Π.Θ. (υπεύθυνη είναι η Δρ. Βαρβάρα Μαλιόγκα). Από προηγούμενη μελέτη που έγινε τον Σεπτέμβριο 2019 είχαμε βρει την ύπαρξη της ίωσης ‘Ευλογιά της Δαμασκηνιάς (σάρκα)’ σε δένδρο βερικοκιάς στο χωριό Ξυλοσύρτης. Δυστυχώς κατά την παρούσα επίσκεψη σχεδόν όλα τα δένδρα που επισκεφτήκαμε στον Ξυλοσύρτη είχαν συμπτώματα σάρκας σε καρπούς ή φύλλα. Συλλέχθηκαν δείγματα φύλλων από δένδρα σε διαφορετικά χωριά και μετά τα αποτελέσματα των αναλύσεων, ελπίζουμε πως θα βρεθεί πως τουλάχιστον ένα δένδρο θα είναι απαλλαγμένο από σημαντικές ιώσεις και ιωειδή και θα μπορέσουμε να πάρουμε πολλαπλασιαστικό υλικό και θα το διατηρούμε σε δικτυοκήπιο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα 

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα