Στην εποχή της ψηφιοποίησης προχωρά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου

Στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του προχωρά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου. Το πρώτο βήμα ήταν η ενεργοποίηση εδώ και μήνες του πενταψήφιου αριθμού 15109 που αφορά στην καταγραφή καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, με σκοπό την αμεσότερη επικοινωνία αλλά και την γρηγορότερη επίλυσή τους.

Ήδη ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή “IMCITY” μέσω του site του δήμου http://www.islandofsamos.gr, ώστε μέσω αυτής να γίνεται η καταγραφή των προβλημάτων με την αποτύπωση μέσω του στίγματος (GPS) που εντοπίζει το σημείο του προβλήματος, η ανάρτηση φωτογραφιών και η παρακολούθηση βήμα προς βήμα της πορείας του αιτήματος.

Άμεσα ξεκινάει η ψηφιακή καταμέτρηση των υδρομέτρων με το «έξυπνο» σύστημα αυτόματης καταγραφής. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Διονυσίου τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το σύστημα ΣΔΟΠΣ (οικονομική διαχείριση πολιτών).

«Ο κάθε δημότης με κωδικούς που θα λαμβάνει θα μπορεί μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας να ελέγχει την οικονομική του θέση στο Δήμο και να εξοφλεί τους λογαριασμούς του με πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας απευθείας στην πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του στον Δήμο”, εξήγησε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος ενώ πρόσθεσε ότι «στο ΚΕΠ της Π.Ε. Σάμου έχει ενεργοποιηθεί το “mykeplive” στο οποίο οι πολίτες εξυπηρετούνται χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν τα ΚΕΠ».

Τέλος, ξεκινάει το σύστημα τηλεμετρίας πόσιμου ύδατος από το οποίο θα γίνεται ψηφιακά η παρακολούθηση των δεξαμενών, των γεωτρήσεων για τα ποσοστά ύδατος που παράγονται και που καταναλώνονται. Αυτά θα αποτυπώνονται ψηφιακά και θα βοηθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ορθότερη διαχείριση του πόσιμου ύδατος.

Από την πλευρά της η Δημοτική Παράταξη «Η Σάμος ΑλλάΖει» έκανε λόγο για απραξία του Δήμου Ανατολικής Σάμου, καθώς δεν υπέβαλε προτάσεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την ενίσχυση των υπηρεσιών του «παρέχοντας ολοκληρωμένες εφαρμογές ψηφιακής διακυβέρνησης στη διοίκηση, στους πολίτες και τους επισκέπτες τους».

«Τέτοιου είδους απουσίες θα αφήσουν το Δήμο και το νησί μας πίσω και θα χάσουμε το στοίχημα και για την «ψηφιακή μετάβαση και για την «πράσινη μετάβαση. Ως Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έχουμε προγραμματικά διακηρύξει και θα αγωνιστούμε για να γίνει η Σάμος: «το έξυπνο νησί, το πράσινο νησί, το νησί του Πυθαγόρα», αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Ζάχαρης .

Άμεση ήταν η απάντηση του Δήμου Ανατολικής Σάμου ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε: “Στην πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών της Περιφέρειας για δημιουργία και λειτουργία υποδομής παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στους βασικούς κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς», υποβλήθηκε πρόταση και απορρίφθηκε διότι λόγω πανδημίας καθυστέρησε η έγκριση της γενικής γραμματείας ψηφιακής πολιτικής. Ήδη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει λάβει νέα απόφαση, να υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»-smartcities του Υπουργείου Εσωτερικών, πράξη με τίτλο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΦΥΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ» η οποία θα καλύψει πλήρως τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας».

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα