Ο Γιάννης Καπετάνιος στα Ικαριώτικα νέα

Συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα

Ντού από Παντού/Θέατρο Περοκέ, η παράσταση όπου από την 1η Ιανουαρίου του ‘17 που ανέβηκε το έργο πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής κωμικός μας Γιάννης Καπετάνιος, δίνοντας ακόμα μια σεζόν το δυναμικό παρόν του στα θεατρικά δρώμενα.

Γιάννης Καπετάνιος: «Δεν παντρεύτηκα γιατί δεν είχα λεφτά» | in.gr

ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ/ κωμωδία-μεταφορά της βρετανικής δημιουργίας:The comedy about a bank robbery, σε σκηνοθεσία-παραγωγή Μάρκου Σεφερλή , παραγωγή με πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο σκηνικό  και με τους 13 ηθοποιούς της να ερμηνεύουν 52 ρόλους.

Εσείς κ. Καπετάνιε πόσους ρόλους αποδίδεται;

-Δύο. Του δεσμοφύλακα στη φυλακή και του αστυνόμου Μπέκρα. Πράγματι είναι μια ακριβή παραγωγή  -παρά την κρίση-, γιατί ο Σεφερλής είναι συνεπέστατος με το κοινό του  και πάει πολύ καλύτερα από την περσινή μας παράσταση γιατί σε περιόδους κρίσης το κοινό στρέφεται πάντα στο θέατρο που λειτουργεί σαν καθαρτήριο.Στις 9 του Απρίλη κατεβαίνει το έργο για να αρχίσει η περιοδεία μας -22 μεροκάματα- στην περιφέρεια. Κρήτη, Μακεδονία, Δράμα κ.λ.π., 44 παραστάσεις.

Στη Χίο θα ανέβει το έργο;

-Δυστυχώς όχι. Δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα. Το Ομήρειο όπως θα γνωρίζετε διαθέτει αίθουσα μόλις 300 ατόμων, δεν μπορούν να καλυφθούν έτσι τα έξοδα παράστασης.

Από την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, και με το Ντού από Παντού είσαστε και πάλι μαζί με τον Μάρκο Σεφερλή. Σε πόσες παραστάσεις έχετε συνεργαστεί και από πότε;

-Πρώτη φορά κ. Γαΐλα ήταν το 1998 που μοιραζόμασταν και το ίδιο καμαρίνι και από το 2004 συνεχώς. 22 έργα έχω παίξει μαζί του.

Ο Μάρκος Σεφερλής σαν άνθρωπος-ηθοποιός και σκηνοθέτης;

-Συντρέκτης, τρέχει όπου του ζητήσουν, κάνει φιλανθρωπίες και άλλα που δεν τα φανερώνει, είμαστε μαζί και στην ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου που δίνει αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σαν ηθοποιός είναι από τους καλύτερους της γενιάς του-απόδειξη το κοινό που κατακλύζει το θέατρο στις εμφανίσεις του.Η αποδοχή του από το κοινό δεν είναι τυχαία. Ο Σεφερλής έχει δώσει το στίγμα του και σαν ηθοποιός και σαν σκηνοθέτης, όπου και δουλεύει πάντα με μια βασική ομάδα που την συμπληρώνει με άλλους ηθοποιούς ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Πάντα μελετημένος, ξέρει τι θέλει, τι ζητά από εμάς τους ηθοποιούς. Έχω δηλώσει και παλιότερα πως ο Μ.Σ., είναι ένας από αυτούς που φέρνουν τις επαναστάσεις, τις αλλαγές και τις ιδέες στο θέατρο.

Υιός του ενωμοτάρχη Κωνσταντίνου Καπετάνιου και της Χιώτισσας Σταματίας από τα Κουρούνια,ο Γιάννης είναι μέλος μικροαστικής πολυμελούς οικογένειας(άλλα τρία αδέλφια, η Δήμητρα και τα δίδυμα ο πατέρας Σωτήρης από τους πλέον εκλεκτούς ιερουργούς των ημερών μας και ο Θανάσης). Στη πόλη της Χίου όπου και το πατρικό του τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του και υπηρέτησε και την στρατιωτική του θητεία.

Πως αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός.΄Η οικογένεια σας  πως αντέδρασε;

-Το ερέθισμα μου το πήρα από τον κινηματογράφο που πηγαίναμε κάθε Κυριακή ανελλιπώς, στο REX, στον Αστέρα… Όταν το είπα στη μάνα μου απάντησε: εμένα το θέατρο μου είναι τα δέντρα μου και τα χωραφάκια μου…Του δε πατέρα μου η πρώτη του κουβέντα ήταν: -μη πεθάνεις και στην ψάθα… Κι’ αυτό γιατί όταν υπηρετούσε στη χωροφυλακή Λήμνου πήγε ένα μπουλούκι στο τμήμα που είχε πάει στο νησί για παραστάσεις και οι χωροφύλακες κάνανε έρανο να τους βγάλουν τα εισιτήρια να φύγουν από το νησί…

Αν σας εμπόδιζαν;

-Εμένα; Πάντα αποφάσιζα μόνος τι θα κάνω. Στα 17 μου έφτιαξα τη βαλίτσα μου και έφυγα για τη Νέα Υόρκη χωρίς να ρωτήσω κανέναν.

Τι πήγατε να κάνετε εκεί κ. Καπετάνιε;

-Να δουλέψω κ. Γαΐλα. Πήγα και βρήκα τον θείο μου που είχε μαγαζί με ντόνατς, πίτσες κ.λ.π., δούλεψα εκεί ένα χρόνο κι έπλενα πιάτα, έφτιαχνα ντόνατς που τότε ήταν σε πρώτη ζήτηση, έφυγα στα 18. Πήγα ξανά πρί 3 χρόνια και το μαγαζί που τώρα το έχει  αναλάβει ο γιος του ξαδέλφου μου ήταν σχεδόν όπως το άφησα πρίν 33 χρόνια!  Με  λίγες όμως αλλαγές στη διακόσμηση και να σας πω ότι η οικογένεια του θείου που δυστυχώς πέθανε στα 65 του από την πολύ δουλειά από αυτό το μαγαζί δημιούργησε περιουσία, σπίτι 2οροφο στο Κοντάρι της Χίου, πολυκατοικία στις Τζιτζιφιές που ζουν μέλη της οικογένειας του θείου και διατηρώ μαζί τους καλές σχέσεις.

Αν διατηρήσεις την αγνότητα και την παρθενιά που κουβαλάς από το χωριό σου θα γίνεις μεγάλος ηθοποιός…

Κάρολος Κούν.

Και δικαιώθηκε ο δάσκαλος σας κ. Καπετάνιε . Μιλήστε μας γιά τον Κάρολο Κούν στη Σχολή του οποίου φοιτήσατε και αποφοιτήσατε μάλιστα με άριστα.

-Ο Κάρολος Κούν ήταν και εξαιρετικό άτομο και σοφός δάσκαλος. Με ρωτούσε πάντα αν έχω χαρτζιλίκι και η σχέση μου μαζί του ήταν πολύ φιλική. Λόγω των γνώσεων μου στα αγροτικά θέματα είχα αναλάβει να του ποτίζω τις γλάστρες του. 120 ήτανε ,το θυμάμαι καλά, και μου έπαιρνε πάνω από μια ώρα το πότισμα τους. Πρώτα το πότισμα στις 9 το πρωί  και μετά κατά τις 10.30  τον πήγαινα με ταξί στο θέατρο για την πρόβα. Θυμάμαι μια φορά που μου είχε τηλεφωνήσει να με ρωτήσει γεμάτος αγωνία γιατί πέφτανε τα φύλλα της ελιάς του.

Πρώτη εμφάνιση του Γ. Κ., στη σκηνή και με το θέατρο Τέχνης –συμμετοχή στο χορό με τους Ιππείς του Αριστοφάνη- στο Φεστιβάλ Μαδέρα της Ισπανίας στα σύνορα με την Πορτογαλία.

-Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του ’84 κ. Γαΐλα όντας πρωτοετής φοιτητής στη Σχολή και το ίδιο καλοκαίρι έκανα και την πρώτη μου εμφάνιση στην Επίδαυρο. Από την Ισπανία είχα αγοράσει τότε μια ζώνη από δέρμα ταύρου που την έχω ακόμη.

Θέατρο-Θεατρίνοι-Θεατές η παράσταση του θεάτρου Τέχνης (χειμώνας 84-85), όπου και ο Γ. Κ.θα κάνει την  πρώτη εμφάνιση του.Από τότε μέχρι σήμερα συνεχής η παρουσία του στο σανίδι με περίπου 90! Παραστάσεις όπου εργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες , ανάμεσα τους ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, και οι συνάδελφοι του σκηνοθέτες και ηθοποιοί Κώστας Καζάκος που τον είχε σκηνοθετήσει στο Μαύρη Κωμωδία και Γρηγόρης Βαλτινός στο Εκτός Ελέγχου.

Από τις παραστάσεις αυτές εσείς ποιες ξεχωρίζεται για την ερμηνεία σας;

-Λευκή απεργία του Λαζάνη όπου έκανα τον μπάρμπα-Σπύρο, στους ρόλους ηλικιωμένων πάντα είχα επιτυχία στην καριέρα μου, και τον μπάρμπα Χάχα που ερμήνευσα το ’98 στο Δελφινάριο ,έγραψε ιστορία ήταν για μένα νούμερο σταθμός που με καθιέρωσε. Αυτό το έχει και στο διαδίκτυο, εκεί μπορείτε να το δείτε.

Θεϊκά Λόγια με τη Μάρθα Βούρτση, τη Μάγια Λυμπεροπούλου, Πέτρο Φιλιπίδη κ.λ.π., και εμένα να παίζω τον σκύλο που ήταν ο πρωταγωνιστής.

Πώς πήρατε τέτοια  απόφαση;

-Μια μέρα στις πρόβες για να τους βοηθήσω γιατί είπαμε πρωταγωνιστής έπρεπε να είναι ένας σκύλος έπεσα στα 4 και έκανα το σκύλο. Ε, τότε η Μάρθρα Βούρτση είπε:-Ορίστε σκύλος που θέλετε να φέρετε και σκύλο. Αυτός θα παίξει τον σκύλο.Και έτσι για μια σεζόν έμεινα στα 4! Γράφτηκαν τότε πολλές και καλές κριτικές για την ερμηνεία μου.Ξεχωρίζω επίσης το Εκτός Ελέγχου σε σκηνοθεσία Βαλτινού το καλοκαίρι του ’92 καθώς και το νούμερο που ερμήνευσα το 2006 στο Δελφινάριο στο Πυρετός το Σαββατόβραδο σε σκηνοθεσία Σεφερλή,  το νούμερο με το ταξί, το θυμάστε; Πανικός από κάτω σε κάθε παράσταση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον φίλο και συνάδελφο σας Γιάννη Καπετάνιο; Ρωτάω τον νεότερο ηθοποιό κ. Μάκη Πατέρη που είναι στην συντροφιά μας στην συνέντευξη.

-Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος στην Επιθεώρηση , αυθεντικός ηθοποιός που θα έπρεπε να ερμηνεύει όλους τους  ρόλους του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο.

-Με ετοίμαζε ο Λαφαζάνης  το ’89 για Ειρήνη-επεμβαίνει ο Γιάννης- αλλά πέθανε ο πατέρας μου πήγα για την κηδεία κι’ έπαιξε άλλος τον ρόλο…

Ο Γιάννης εμφανίστηκε στην τηλεόραση για πρώτη φορά στο τηλεπαιχνίδι της κρατικής τηλεόρασης Ομιλείται Ελληνικά με παρουσιάστρια την Λιάνα Κανέλλη. Έκτοτε πολλές οι εμφανίσεις του σε πετυχημένα σήριαλ με ποιο πετυχημένη εμφάνιση στο Της Ελλάδας τα παιδιά-1993- όπου και το πλατύ κοινό τον ξεχώρισε και τον αγάπησε ιδιαίτερα. Τελευταία τηλεοπτική του δουλειά το 2013 με το Κλινική περίπτωση, δίπλα στον Γιάννη Μπέζο ηθοποιό που εκτιμά ιδιαίτερα και τον θεωρεί εξ ίσου καλό θεατρικό και τηλεοπτικό ηθοποιό.

Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το μέλλον της τηλεόρασης; Θα επανακάμψει ανανεωμένη;

–Η ακμή φέρει την παρακμή. Η παρακμή την ακμή. Αλίμονο αν δεν επανακάμψει…

Από το 1986 που αποφοιτήσατε από την Δραματική Σχολή μέχρι σήμερα 2017, σχεδόν 31 έτη διαρκούς θεατρικής διαδρομής. Εκτός από μια εμφανή βαθύτερη καλλιέργεια τι άλλο σας πρόσφερε η μακρόχρονη  θητεία σας στο σανίδι; Χαρές, λύπες;

-Το θέατρο με έκανε καλύτερο άνθρωπο, σκεπτόμενο και λίγο πιο σοφό.31 χρόνια! Ο΄τε που το κατάλαβα! Πρόβα-παράσταση, παράσταση-πρόβα και κοιτάς πίσω και λές πότεω πέρασαν τα χρόνια…Χαρά ή λύπη; Το θέατρο μόνο χαρές μου έχει προσφέρει. Είναι αυτό που λένε στις αρχαίες τραγωδίες:κάθαρση. Κάθαρση , λύτρωση ψυχής και για μας τους ηθοποιούς και για το κοινό.

Επόμενα σχέδια σας μετά την περιοδεία με το Ντού Από Παντού;

-Το καλοκαίρι ραντεβού στο Δελφινάριο.

Το σπίτι σας στα Κουρούνια το επισκευάσατε τελικά;Στην προηγούμενη συνέντευξη μας στρώνατε πατώματα.

-Όχι ,ακόμα στις επισκευές είμαι, αλλά μέχρι…την επόμενη συνέντευξη μας θα έχει τελειώσει.

Της μαμάς σας το πατρικό είναι;

-Ναι, του παππού μου του Γιάννη που πήρα και το όνομα του. Όταν πήγαμε Χίο με τον θίασο τους πήγα να δούνε το χωριό. Εκεί είναι παράδεισος, από το 70 που σταματήσανε τις καλλιέργειες γέμισε  πάλι ο τόπος με βαλανιδιές, πλατάνια, δρύς… θα τελειώσω το σπίτι, μόνο για την οροφή έδωσα πάνω από 15.000…

Αν σταματούσατε το θέατρο αυτό θα σας στοίχιζε; Και τότε θα επιστρέφατε να εγκατασταθείτε στη Χίο;

-Όχι. Δεν έχω τέτοιο πρόβλημα. Δεν ζω για να παίζω στη σκηνή. Αλλά και στο δεύτερο ερώτημα σας κ. Γαΐλα όχι απαντώ. Τι να κάνω στην πόλη της Χίου; Στο χωριό θα πήγαινα να ζήσω.

Να κάνετε τι στα Κουρούνια;

-Να ασχοληθώ με τα ζώα. Από μικρός δεν έβλεπα την ώρα να κλείσει το σχολείο να πάω στο χωριό. Ψάρεμα  με τη σαμπρέλα –πιάναμε και χταποδάκια- και κυνήγι με το όπλο του συχωρεμένου του θείου μου  του μπάρμπα-Κώστα ,από τα 14 μου όλα αυτά.

Και σας άφηναν οι δικοί σας; Πολύ ζωηρός και ανεξάρτητος χαρακτήρας βλέπω υπήρξατε. Τόσο μικρός με καλάμι έπρεπε να ψαρεύεται.

-Κανέναν δεν ρώτησα ποτέ για να κάνω οτιδήποτε. Ο θείος μου μάλιστα με συμβούλευε πώς να πυροβολώ, ακόμα δε θυμάμαι την πρώτη μου πέρδικα-που τώρα είναι προστατευόμενο είδος- και έναν κακομοίρη λαγό ένα σούρουπο… Με καλάμι είπατε ψάρεμα; Καλάμι είχα στη χώρα και πήγαινα μόνος μου και ψάρευα στον Φάρο. Αυτό που με έχει σημαδέψει από τη Χίο είναι αποκλειστικά η ζωή μου στο χωριό εκεί όπου και πέρασα τα ωραιότερα μου χρόνια.

Φίλοι σας από τον ανταγωνιστικό χώρο του θεάτρου;

-Λίγοι και καλοί. Σαφώς πρώτος και καλύτερος ο Μάρκος Σεφερλής  που μέχρι και στο γήπεδο πάμε μαζί. Είμαστε και οι δύο Ολυμπιακοί και έχομε κοινή συμμετοχή με την ομάδα μας που σας προανέφερα σε φιλανθρωπικούς αγώνες. Μέχρι και στη Λέσβο δώσαμε αγώνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Μεγάλη μου επιθυμία να βρεθεί χορηγός και με καλή οργάνωση να αγωνιστεί η ομάδα μας με εμάς τους ηθοποιούς, άλλους καλλιτέχνες και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές που την απαρτίζουν και στην Χίο για την ενίσχυση ντόπιου Ιδρύματος. Θα μου δώσει μεγάλη χαρά.

Μια παλιά ιστορία, μια αισθηματική 5ετής περιπέτεια που τραυμάτισε τον Γιάννη, μια νέα αισθηματική υπόθεση που βαίνει καλώς εδώ και ενάμισυ χρόνο , από την μέρα που η Μικρασιατικής καταγωγής  εξαιρετική νεαρή Βάσω μπήκε στο καμαρίνι του Γιάννη για αυτόγραφο. Μπήκε και στην καρδιά και την καθημερινότητα του τόσο που ο Γιάννης μας λέει:

-Έχομε βάλει περιθώριο μέχρι το τέλος του 2017 να γίνει πιο σοβαρό το πράγμα… Να μην παντρευτώ κι εγώ μια φορά να δω πώς είναι;

Στη Χίο ο γάμος; Θα είναι πολύ ρομαντικό. Θα με καλέσετε;

-Θα σας καλέσω. Ρομαντικό θα είναι αλλά δεν γίνετε να γίνει στη Χίο. Η Βάσω έχει και πολλά αδέλφια και τόσοι καλεσμένοι, καταλαβαίνετε τα έξοδα… Άμα θέλει ο Θεός, μάλλον σε Μοναστήρι θα γίνει ο γάμος…

Θέατρο Περοκέ, τρέχει η φετινή σας εμφάνιση με το θίασο Μ. Σεφερλή Ντού από Παντού μέχρι τις 9 Απριλίου. Σπουδαία η δουλειά σας…..

-Δόξα το Θεό

Και να κλείσουμε με κάτι που θα θέλατε να πείτε  κ. Καπετάνιε  στους συμπολίτες μας αλλά και στους πολιτικούς μας τις κρίσιμες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας;

-Κρίση κ. Γαΐλα υπάρχει μέσα στον κάθε άνθρωπο. Η κρίση είναι μέσα του και πρέπει καθένας μας να αναγνωρίσει τις αξίες του να τις εκτελεί και να τις σέβεται γιατί μόνο έτσι θα διορθωθούν όλα. Στους πολιτικούς; Μα δεν υπάρχουν πολιτικοί, αλλά μόνο εκτελεστικά όργανα. Δυστυχώς.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΧΙΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: