Ο Αλέκος Πούλος στα Ικαριώτικα νέα

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Υιός του Νίκου Πούλου από το Καρκινάγρι της Ικαρίας, ο Αλέκος Πούλος καθώς και μέλος οικογένειας με αρκετούς επιστήμονες, γεννήθηκε στη Σάρτη Χαλκιδικής όπου και μεγάλωσε παίρνοντας καλή μόρφωση.

O Aλέκος Πούλος στο koutipandoras.gr: "Ο αγώνας της θάλασσας ...

Ναυτεργάτης, ποιητής, πεζογράφος, συνδικαλιστής, ηθοποιός. Φύση καλλιτεχνική, που καθώς ο ίδιος δηλώνει…:

-Το μεγάλο μου πάθος, το μεράκι μου από παιδί ήταν το θέατρο. Είχα δώσει και εισαγωγικές εξετάσεις για να φοιτήσω σε σχολή Θεάτρου, αλλά είχα κοπεί…Ίσως επειδή ήμουν ένα παιδί από χωριό; Ποιος ξέρει…Έτσι στράφηκα στη θάλασσα, σπουδάζοντας μηχανικός στη Σχολή Ασπροπύργου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και πάμε όχι στην Ικαρία αλλά στην Σάρτη Χαλκιδικής όπου και θα γεννηθεί ο μικρός Αλέκος γιός του Ικαριώτη Νίκου Πούλου και της Ευανθίας με καταγωγή από το μικρό νησάκι του Μαρμαρά την Αφησιά. Τώρα, πως βρέθηκε ο Ικαριώτης Νίκος στη Χαλκιδική;

-Ο πατέρας μου κ. Γαΐλα υπήρξε κρατούμενος στο Νταχάου. Όταν τελείωσε ο πόλεμος και επέστρεψε στην Ελλάδα, βρέθηκε πάλι στη φυλακή, αυτή τη φορά στην Αίγινα λόγω των αριστερών πολιτικών του αντιλήψεων,εκεί ήταν με τον Γιώργο τον Μωραΐτη.  Κάποτε αφέθηκε ελεύθερος, έπρεπε να εργαστεί για την επιβίωση, κι ενώ ήταν απόφοιτος Σχολαρχίου, μαθαίνοντας για την ομάδα Ικαριωτών που έφτιαχνε κάρβουνο στο Άγιο Όρος, αποφάσισε να πάει εκεί να πιάσει δουλειά στο καμίνι.΄Εκεί γνώρισε τη μητέρα μου, εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα…

Στην Ικαρία πηγαίνατε  από παιδί;

-Ασφαλώς, πρωτοπήγα με τον πατέρα πολύ μικρός 6 ή 7 ετών και έκτοτε συνεχώς. Όπως είμαι δεμένος συναισθηματικά με τη γενέτειρά μου και  το Άγιο ¨Ορος που με έπαιρνε μαζί του ο πατέρας όταν πήγαινε για το κάρβουνο, το ίδιο δεμένος είμαι και με την Ικαρία που πρόσφατα ήμουν εκεί.

Μένετε στο πατρικό σας στο Καρκινάγρι;

-Όχι, με φιλοξενεί η στενή φίλη και συγγραφέας η Βέρα Κλαρέβα στο σπίτι της και με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι διατηρώ πολύ καλές σχέσεις όχι μόνο με τη Βέρα αλλά και άλλους Ικάριους ομοτέχνους μου, όπως ο Χατζηνάκης Αργύρης και ο ξάδελφος του Μπάμπης Χατζηνάκης που είναι και μέλη της Ε.Ε.Λ., ο Στέφανος Γεωργιάδης συνθέτης και λογοτέχνης, η Δέσποινα Κουτούφαρη ζωγράφος και ποιήτρια, η Τούλα Μωραΐτου και άλλοι…

Τα βιώματα σας από τις επισκέψεις σας στο Άγιο Όρος, τότε που ο πατέρας   σας είχε τις συναλλαγές του κάρβουνου με τους Αγιορίτες;

-Αξέχαστες μνήμες…Να αναφέρω τον Ηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας τον πατέρα Εφραίμ, προσωπικό φίλο του πατέρα μου που μας επισκεπτόταν και στο σπίτι μας και μου έστελνε και χαρτζιλίκι-βοήθημα για τις σπουδές μου. Μεγάλη μορφή… Άλλη μορφή με έντονη προσωπικότητα που θυμάμαι, είναι  ο πατέρας Σύλλας…

Φύση καλλιτεχνική-όπως είπαμε-, ο νεαρός Αλέκος μόλις το 1976 γράφει το πρώτο του ποίημα και είναι το 1980 που θα δει δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ποίημά του. Το βλέπει και ο πατέρας του, παίρνει την εφημερίδα και τρέχει στο Άγιο Όρος να τη δείξει γεμάτος περηφάνια για το γιο του στους καλόγερους. Περήφανος πατέρας επανέλαβε το ίδιο, αυτή τη φορά έχοντας στο χέρι το πρώτο βιβλίο του Αλέκου του, το «Ατέλειωτες Πορείες»/ποιητική συλλογή/Αθήνα 1992.

Δε ρωτώ πια

Χρόνια έβλεπα

τα ροζιασμένα σου χέρια

και σε ρωτούσα.

Οι κάβοι μου’ λεγες

τα όργωσαν

μαζί με την αρμύρα.

Κι’ ήμουν παιδί τότε.

Τώρα δεν σε ρωτώ πια

Βλέπεις

ρόζιασαν και τα δικά μου

απ’ τους κάβους

και την αρμύρα.

Αυτό είναι το πρώτο ποίημα της συλλογής-καταγραφής των πόθων, ονείρων,αναγκών των ναυτεργατών, μια προσπάθεια -μέσα από την ποίηση-, καταγγελίας της εκμετάλευσης καθώς και των δυσμενών συνθηκών εργασίας των ναυτεργατών της περιόδου εκείνης.Έκτοτε και στην εργογραφία του Α.Π., συναντάμε συνολικά 7 έργα. Ποιητικές συλλογές, 1 συλλογικό, διηγήματα όπως το «Θαλασσινά Σημάδια-Διηγήματα από την ζωή των ναυτικών»/εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, βιβλίο που είχα την τιμή να μου προσφέρει ο συγγραφέας.

Λογοτέχνης με σύγχρονη γραφή , ο Αλέκος Πούλος, ο μηχανικός του Εμπορικού ναυτικού που γύρισε τον κόσμο με τα ποντοπόρα πλοία, ήταν και είναι ένας πνευματικός άνθρωπος με βαθύ κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό, μέλος του Κ.Κ.Ε., συνδικαλιστής στο χώρο της Ναυτιλίας και της Λογοτεχνίας με σοβαρή δράση στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών όπου εκτός από μέλος με πολυετή συμμετοχή, από το 2014 έως πρόσφατα κατείχε τη θέση του προέδρου της επιτροπής κρίσης νέων μελών.

Θεωρείται κ. Πούλε την ελληνική ποίηση ζώσα;

-Σαφώς ναι κ. Γαΐλα. Ποίηση και πεζογραφία, ιδιαίτερα ποίηση γράφετε πολύ καλή. Έχομε καλούς ποιητές, το πρόβλημα είναι η έλλειψη προβολής τους. Στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, ναι, υπάρχουν ταλαντούχοι διαχρονικοί δημιουργοί.

Η επόμενη ποιητική συλλογή του Α.Π., θα κυκλοφορήσει σύντομα με τίτλο:’ Συνορεύοντας με τη στεριά’/εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

Πολυτάλαντος, ναυτεργάτης, λογοτέχνης, ηθοποιός…Και, να πως επιτέλους ο Αλέκος Πούλος κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το εφηβικό του όνειρο, να ανέβει στη σκηνή.

-Στην Ε.Ε.Λ.,σκεφτήκαμε να δημιουργήσομε θεατρικές ομάδες για την παρουσίαση στο πλατύ κοινό έργων των μελών της Εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο βρέθηκα στο σανίδι, κυριολεκτικά βιώνω το όνειρό μου, η ενασχόληση μου με το θέατρο μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Την τελευταία περίοδο με τον Υιόβακχο-ονομασία της ομάδας μας-, παρουσιάζομε την Ειρήνη του Αριστοφάνη. Η Τιτίκα Σαριγκούλη, η Βάσω Κουβελά και αρκετοί ακόμα απαρτίζομε την ομάδα, που ξέρετε ότι στις 3 του Νοέμβρη θα ανεβάσομε την παράσταση εδώ στην Καλλιθέα στο Δημοτικό Θέατρο; Έχομε παίξει κι’ άλλη μια φορά στην Καλλιθέα με μεγάλη επιτυχία. Είστε καλεσμένη μου.

Ευχαριστώ κ. Πούλε. Μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας από το 1988  ο Α. Π., παντρεμένος με την Λένα είναι πατέρας 2 παιδιών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού και δεν άφησε ήσυχη ούτε και την Καλλιθέα, εφ’ όσον συμμετείχε- πάντα με το αγαπημένο του κόμμα το Κ.Κ.Ε.-, ως υποψήφιος με τον συνδυασμό του Δημόπουλου στις δημοτικές εκλογές. Ενεργή δε υπήρξε παλαιότερα η συμμετοχή του στον λογοτεχνικό χώρο της πόλης με τη δράση του στον Πνευματικό Κύκλο Καλλιθέας όπου και σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί εκ νέου.

Αριστερός ιδεολόγος με φιλελεύθερη πλατιά σκέψη ο Αλέκος Πούλος είναι άνθρωπος των Γραμμάτων και της Τέχνης που δίνει μέσα από το ποικίλο έργο του τη δική του μάχη ενάντια της τακτικής της εκμετάλλευσης και απαξίωσης του ανθρώπου από το εφιαλτικό κατεστημένο.Ενδιαφέρουσα Ικαριώτικη προσωπικότητα, ναυτεργάτης-εργάτης της ελληνικής γραμματείας και του θεάτρου, είναι γνωστός από τις πολλές δημοσιεύσεις του στον τύπο και έχει μεταφραστεί και στη Ρωσική γλώσσα. Περιμένοντας την έκδοση της νέας ποιητικής συλλογής του, πάμε θέατρο και στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας-Κρέμου και Φιλατέρου-, στις 3 του Νοέμβρη,  να τον γνωρίσομε σαν ηθοποιό, το μεγάλο μεράκι του όπως ο ίδιος δηλώνει.Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: