Νέες συνομιλίες σήμερα στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Τα κράτη που συνυπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα συναντηθούν στη Βιέννη σήμερα Τετάρτη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με διπλωμάτες να δηλώνουν ότι η συνάντηση θα ολοκληρώσει τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας.

Πρόκειται για τον πέμπτο γύρο συνομιλιών, με στόχο να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία και να συμμορφωθεί το Ιράν με τους όρους της.

Η ΕΕ προεδρεύει στις συνεδριάσεις της Μεικτής Επιτροπής σε ξενοδοχείο της Βιέννης και δρα ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ιρανών απεσταλμένων και αντιπροσωπείας των ΗΠΑ που εδρεύει σε άλλο ξενοδοχείο. Το Ιράν αρνείται να πραγματοποιήσει άμεσες συνομιλίες με την Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν δήλωσε ότι τα εμπόδια στην αναβίωση της συμφωνίας είναι περίπλοκα αλλά όχι ανυπέρβλητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία που είχαν συνάψει οι 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΒ, Ρωσία, Κίνα και η Γερμανία) με την Τεχεράνη και επέβαλε κυρώσεις, ωθώντας την ιρανική ηγεσία να απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της.

Στις 16 Απρίλη, η Τεχεράνη ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ.

902

Σχολιάστε Ελεύθερα