Ελένη Χωρεάνθη: Η συνήθεια του αριθμού

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ποίηση. Ποιητική συλλογή  Η συνήθεια του αριθμού, η 11η συλλογή στην εργογραφία της Ελένης Χωρεάνθη της οποίας η λογοτεχνική ενασχόληση ξεκίνησε μόλις το 1963 και πάλι με ποίηση , και την συλλογή Λίγα λουλούδια/Αγρίνιο.

Η Ελένη Χωρεάνθη σε α΄ πρόσωπο

Από το ξεκίνημα της , η εξωστρεφής-θα λέγαμε- σύγχρονη ποιητική δημιουργός και μέχρι την παρουσίαση αυτής της πλέον πρόσφατης συλλογής της εμπλούτισε μεθοδικά και ποιοτικά την εργρογραφία και παρουσία της στα γράμματα με πεζό λόγο, μεταφράσεις, κριτικές. Ασχολείται-επιτυχώς- με όλα τα είδη του λόγου η ικανότατη ποιήτρια Ελένη Χωρεάνθη ,επιτυχώς… και ευτυχώς που στην υποτονική και απνευματική περίοδο που διανύουμε η συλλογή της έχει κάτι να μας πει…

Η συνήθεια του αριθμού και ίσως για πρώτη φορά η δημιουργός ποιητικά και με τόση λιτότητα ζωντανεύει μια ζωή,την δική της… ναι, την δική της ζωή και μας ταξιδεύει με τις λέξεις στο χρόνο…

Αρχιπέλαγος, Η συνήθεια του αριθμού, Η ζωγραφική των αισθημάτων οι τίτλοι των τριών ενοτήτων της συλλογής, το χτες- το σήμερα- το αύριο, παρελθόν -παρόν -μέλλον.

Η συνήθεια του αριθμού

Έφυγαν όλοι τους

άλλος γι αλλού

καθένας με τον τρόπο τον δικό του

τραβήξανε κατά το ρεύμα του νερού

βρήκανε ούριο άνεμο και πρίμο τον καιρό

κι έμεινα μπρός στον υπολογιστή

να επουλώνω τις πληγές

με γραμματοσειρές

να λογαριάζω τις απώλειες

και να μετράω τους νεκρούς

που κουβαλάω

φυτεμένους στο κορμί μου…

Ποιητική φωνή η Ε.Χ., ενώπιον του εαυτού της και του περιβάλλοντος δηλαδή των άλλων, στίχοι με μεταφυσική υφή ,αγωνία για το εφήμερο και το αιώνιο ,φθορά του χρόνου, έννοια του χοροχρόνου…

Εν συντομία

Είναι η ζωή μας

μια μικρή ιστορία

από το λίκνο

ως την εξώπορτα

αν δεν βρεθεί

ενδιάμεσα

εξώστης

για ένα

ηρωικό

-θα το έλεγες-

άλμα

εις βάθος

Εν συντομία.

Π. Φάληρο, Οκτώβρης 2014. Την αποφράδα εκείνη μέρα του Οκτώβρη 2004 πήδησε από τον τρίτο όροφο ένας συνταξιούχος.Ε.Χ.

…Ένα ταξίδι είναι η ζωή

πρόσκαιρη φυγή

διαφυγή

απόδραση από το διηνεκές του σκότους

προς το φως.

Ε.Χ. , ποίημα:’Η αυτοβιογραφία μου’-απόσπασμα.

Επισκόπηση ζωής; Περιγραφή με γλαφυρότητα του αδιέξοδου που δημιουργείται από την έλλειψη πλέον χρόνου ή το κλείσιμο μιας ιστορίας της ‘δικής’ της προσωπικής ιστορίας;

Διάχυτη η ικανότητα της ποιήτριας της δημιουργίας εικόνας με συναίσθημα, ποιητικής εικόνας με πρωτοτυπία και δυναμική που εν τέλει διαμορφώνει το προσωπικό της ύφος και, γραφή ποιοτική σαν βάση ενόρασης του υπεραισθητού κόσμου. Η ποίηση της Ε. Χ., φορτισμένη συγκινησιακά , ‘παίζει’ με το χρόνο ζωγραφίζοντας μια ζωή ,την δική της ζωή από το ξεκίνημα της μέχρι το σήμερα.

…Και όλους σας ευχαριστώ

που γιόρτασα τα πρώτα μου

-διαδικτυακά-

χαρούμενα γενέθλια

Έτσι απλά

σαν την απλή μου τη ζωή.

Ε. Χ.:< Περί Γενεθλίων>,Οκτώβρης 2017- απόσπασμα.

Χώρος, χρόνος. Χρονοχρόνος, αόρατος και ορατός κόσμος, χρόνος το πολυτιμότερο και αναντικατάστατο αγαθό, ο χρόνος η ζωή –όλη- της ποιήτριας Ελένης Χωρεάνθη σε μια συλλογή. Αρχή και τέλος… Περί γενεθλίων, τελευταίο ποίημα της συλλογής Η συνήθεια του αριθμού σαφώς ανώτερης ποιοτικά δημιουργίας της ποιήτριας, της Ελένης Χωρεάνθη μιας από τις πιο αντιπροσωπευτικές λυρικές φωνές του σήμερα.

Φιλοσοφική διάθεση αλλά και χιούμορ, δροσιά, αυθορμητισμός βαθειά ευαισθησία και πηγαία αγάπη για τον άνθρωπο και την φύση τα χαρακτηριστικά της ποίησης της Ε. Χ., που με αυτήν την τελευταία και πιο πρόσφατη συλλογή θυμίζει ,για άλλη μια φορά ,στους αδαείς τι σημαίνει καλή ποίηση.

Τη συλλογή της σημαντικής λόγιας Ελένης Χωρεάνθη : Η συνήθεια του αριθμού κυκλοφόρησε ο εκδοτικός οίκος Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος Α.Ε τον Οκτώβρη του 2017 με σχέδια και εξώφυλλο της Φιλομήλας Βακάλη.

Σχολιάστε Ελεύθερα