Γιάννης Μπουρνούς στη Βουλή: Η ΝΔ έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία

“Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στην τοπική δημοκρατία”. Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για το νομοσχέδιο Βορίδη που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη ΝΔ και χτυπά ολομέτωπα τη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Oι αλλαγές του κ. Βορίδη στην αυτοδιοίκηση “με τη σφραγίδα της οπισθοδρομικότητας και του αυταρχισμού, με όχημα τα γνωστά και βαρετά προσχήματα της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη: τη δήθεν «κανονικότητα» και τη δήθεν «κυβερνησιμότητα»”, συνέχισε ο Γιάννης Μπουρνούς.

Καθιερώνουν μονοπρόσωπα όργανα με σχετική πλειοψηφία, αλλά με απόλυτη κυριαρχία στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Τα τοπικά προβλήματα απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και οι πολώσεις είναι βλαπτικές, ιδίως σε πόλεις και χωριά. Το κίνητρό της ΝΔ είναι να δίνεται το ελευθέρας σε τοπικούς άρχοντες για εξυπηρέτηση συμφερόντων χωρίς τον “ενοχλητικό” έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Δεν είναι μόνο η πρόβλεψη υπερπλειοψηφιών (εκλογή με 43% από τον α’ γύρο με το 60% των εδρών) καλπονοθευτική, αλλά και το κατώφλι του 3% για τους συνδυασμούς. Σ’ όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπονται αναλογικά συστήματα που εξασφαλίζουν τη γνήσια εκπροσώπηση κάθε μειοψηφίας

Καταργούν με το άρθρο 15 την αυτονομία των Κοινοτήτων με την κατάργηση της τρίτης κάλπης, των αυτόνομων ψηφοδελτίων και τον περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων δημάρχων. Είχαμε ζήσει μια αυτοδιοικητική άνοιξη στην επαρχία, είχαμε δει με χαρά την ανάδειξη αυτοδιοικητικών στελεχών σε μικρές κοινότητες και κυρίως την ενασχόληση των νέων με τα κοινά. Νέοι, γυναίκες και άνδρες με όρεξη για δραστηριοποίηση, ανεξάρτητοι από κόμματα μπόρεσαν να αναδειχτούν στην κοινότητά τους χωρίς να εξαρτώνται από τον δήμαρχο.

Η ΝΔ καταπνίγει αυτή την άνθιση της τοπικής πολιτικής γιατί την χάλαγε τις ισορροπίες και αποδυνάμωνε τον κομματικό έλεγχο των ανθρώπων της στην επαρχία. Με το ζόρι υποχρεώνει τους υποψηφίους για τα συμβούλια κοινοτήτων να χωθούν κάτω-κάτω στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου. Ποια ανάγκη τελικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρετείται από τέτοιες στρεβλώσεις και νοθεύσεις της λαϊκής ετυμηγορίας; Στόχος του κ. Βορίδη και της κυβέρνησης είναι η αυταρχική διακυβέρνηση χωρίς διαφάνεια, χωρίς περισπασμούς από προοδευτικές παρατάξεις και κομματικά ανεξέλεγκτους συνδυασμούς και συμβούλους. Η δημοκρατία τους φοβίζει. Μαζί με τις τοπικές κοινότητες της Λέσβου της Λήμνου και όλης της Ελλάδας, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για ισχυρές και αυτόνομες κοινότητες, για την απλή αναλογική, για την αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σχολιάστε Ελεύθερα