Η Μαρία Βεργοπούλου στα Ικαριώτικα νέα

Συζήτηση με  την Τασσώ Γαΐλα

Η Δώρα, η πηγή και το πετράδι της Χαράς Εκδόσεις Έσοπτρον ...
Η Μαρία Βεργοπούλου

Και, ήταν καλά κρυμμένη η μικρή νήσος Ικαρία του Αιγαίου κάτω από τα άσπρα σύννεφα όταν τα απότομα λευκά της –κι’ αυτά-, βράχια μάγεψαν τον νεαρό Ίκαρο που πετούσε με τα κέρινα φτερά του από πάνω της, τον συνεπήρε τόσο η ομορφιά του άγριου τοπίου που ξεχνώντας την εντολή του πατέρα του Δαίδαλου ανέβαινε όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο κοντά στον ήλιο για να θαυμάσει το μαγικό πανόραμα που ξεπρόβαλε κάτω του, μέσα στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου .

Έπεσε… έμεινε για πάντα εκεί… θαμμένος από τον πατέρα του στο όρος Πράμνος εκεί όπου οι τότε αρχαίοι κάτοικοι του νησιού στις πλαγιές του όρους έφτιαχναν τον γνωστό από τον Όμηρο Πράμνειο οίνο έχοντας διδαχθεί την τέχνη καλλιέργειας της αμπέλου από τον αγαπημένο τους θεό Διόνυσο.

 Ικαρία, φως μυστήριο, μυθικό, μαγικό.

Λένε, πως όσο πιο παλιός είναι ο πολιτισμός ενός τόπου τόσο πιο ισχυρή είναι η δέσμευση των κατοίκων του μαζί του και είναι γεγονός ότι οι Ικαριώτες «πεισματικά» κράτησαν τους δεσμούς τους με τον τόπο τους μέσα στους αιώνες έχοντας διαμορφώσει μία δική τους ξεχωριστή Ικαριώτικη ταυτότητα, όχι μόνο από την κοινή γλώσσα και έθιμα, αλλά και από την αίσθηση της ακεραιότητας του ιερού τόπου που γεννήθηκαν.

spiti sta therma
Το σπίτι στα Θέρμα-αφορμή της συζήτησης (Έργο της Μ.Βεργοπούλου)

Ικαρία, φως μυστήριο, μυθικό, μαγικό.

Τυχαία, κ. Γαΐλα, στις αρχές της 10ετίας του ’90 επισκέφθηκα την Ικαρία πρώτη φορά για διακοπές. Το νησί με μάγεψε, τα τοπία του… Ξέρετε, σχεδόν όπου κι’ αν κοίταζα, ήταν σαν να έβλεπα κι’ έναν πίνακα ζωγραφικής! ΄Εκτοτε και επί σειρά ετών επισκεπτόμουνα την Ικαρία για διακοπές με τόπο διαμονής τα Θέρμα. Το καλοκαίρι του 1999 είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω σε μία ομαδική έκθεση, και να πραγματοποιήσω εκεί και ατομική έκθεση. Τα έργα μου με θέμα την Ικαρία είχαν σχεδόν αμέσως πωληθεί όλα, ο δε κ. Θεοδωράκης ο τότε δήμαρχος του Αγ. Κηρύκου είχε ζητήσει έργο μου με σκοπό να το προσφέρει δώρο στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Με τη σειρά μου του προσέφερα τον πίνακα που βλέπετε στην αφίσα για την δωρεά του.

Στιγμιότυπα από την έκθεση στην Ικαρία το 1999

Ταξίδι στο ολόφωτο νησί της Ικαρίας, ένα από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν του νησιού, πραγματοποιούμε μέσα από τους εξαίρετους πίνακες της ζωγράφου κ. Μαρίας Βεργοπούλου, κατοίκου Καλλιθέας Αττικής- μέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων-, γνωστής στο πλατύ κοινό και ως «η ζωγράφος των τυφλών», λόγω της δημιουργίας εκ μέρους της πινάκων αντιληπτών με την αφή.

Τοπογραφίες της Ικαρίας (Έργα της Μαρίας Βεργοπούλου)

Η κ. Μαρία Βεργοπούλου-Μαρκοπούλου, σύζυγος του πρωταθλητή στο σκάκι Δημήτρη Βεργοπούλου, έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις καθώς και συμμετοχές σε ομαδικές. Σήμερα και με αυτό το άρθρο κάνομε με τις δημιουργίες της ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά και την αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική της Ικαρίας, του νησιού που οι κάτοικοί του έχουν βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα τους την αίσθηση του τόπου, της οικίας, της οικογένειας…

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία μου επίσκεψη στην Ικαρία, όμως τα τοπία της έχουν τυπωθεί βαθιά στη σκέψη μου και κάτι που μου έρχεται συχνά στο νού από τα Θέρμα που μέναμε , είναι μια ανάμνηση πολύ ωραία, η διαδρομή που κάναμε από τα Θέρμα στον Άγιο Κήρυκο με το καραβάκι.

Τυχαία φιλική επίσκεψη στο διαμέρισμα-εργαστήρι της κ. Βεργοπούλου όπου και πρόσεξα τον πίνακά της με θέμα το με κόκκινη και γκρι πέτρα σπίτι της Ικαρίας, πίνακας παραγγελία της ιδιοκτήτριας του παλιού αυτού σπιτιού-στην περιοχή λίγο έξω από τα Θέρμα, πίνακα μικρό αριστούργημα και αφορμή συγγραφής αυτού του άρθρου.

Σκέφτομαι, πόσα άραγε να έχουν να μας εξιστορήσουν τα παλιά σπίτια; Και, με την φωτογραφία του πίνακα αυτού, ο οποίος βρίσκετε ακόμα στην κατοχή της ζωγράφου, καθώς και φωτογραφίες έργων της από την Ικαρία προχώρησα στην παρουσίαση της συγκεκριμένης δουλειάς της δημιουργού έχοντας αντιληφθεί πως η καλλιτέχνης κράτησε στην ψυχή της εικόνες από την Ικαρία και κατόπιν με το έμπειρο ταλαντούχο χέρι της κατάφερε να μας μεταφέρει και να μας περιγράψει τη μαγεία του νησιού με τη δική της ιδιαίτερη οπτική.

Η Ικαρία, κ. Γαΐλα, έχει κάτι μαγικό, μοναδικό. Είναι το μόνο μέρος που επισκέφθηκα, έχω ταξιδέψει πάρα πολύ, που μου προκάλεσε ακόμα και την ανάγκη να εκφράσω γραπτώς το τι νοιώθω γι’ αυτήν. Να σας το δώσω;

Στην Ικαρία

Είναι ο αέρας που σφυρίζει πάνω στις στέγες από σχιστόλιθο, πάνω από τις ξερολιθιές, που ρίχνει τα κύματα πάνω στα βράχια του Αρμενιστή, που χαϊδεύει τα λευκά ξωκλήσια τα χτισμένα πάνω στο κύμα, που στρώνει την άμμο στην παραλία της Μεσακτής… και ξεδιπλώνει προαιώνιους αναπαλμούς και συναισθήματα… τα φτερά του Ίκαρου, το Κάστρο, οι Βυζαντινοί, ο αγώνας για την απελευθέρωση, ο εμφύλιος, οι εξόριστοι, οι πηγές, οι πυρκαγιές… αξέχαστα δειλινά στον Παντελεμόνα… η Ικαρία που αγαπήσαμε, η μοναδική Νικαριά.

Και σεις οι αμετανόητοι ξενύχτηδες μάθετε και τούτο: στις Ράχες η μέρα αρχίζει μόλις νυχτώσει.

Μ. Βεργοπούλου

Αυτό το « κάτι άλλο» της ζωγράφου κ. Βεργοπούλου, είναι η επιτυχία της στην επιλογή των χρωμάτων στα έργα της, χρώματα και αποχρώσεις που δημιουργούν την αίσθηση δουλειάς πράγματι καθαρού προσωπικού στυλ, δουλειάς που στα παρουσιαζόμενα της Ικαρίας θέματα αποτυπώνετε η μαγεία του νησιού. Ποιο να είναι, άραγε, το μυστικό της μαγείας της Ικαρίας; Μήπως το φυλάει καλά κρυμμένο ο Ίκαρος στον Πράμνο (σημ. Αθέρα);


Ευχαριστούμε την ζωγράφο κ. Μαρία Βεργοπούλου για το υλικό που μας παραχώρησε

Σχολιάστε Ελεύθερα