Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης στα Ικαριώτικα νέα

«Πλέων ἐπὶ οἴνοπα πόντον ἐπ΄ ἀλλοθρόους ἀνθρώπους» (Ομήρου Οδύσσεια, Α, 183-84)

Συνέντευξη στη Τασσώ Γαΐλα

Πόσο γοητευτικό είναι  να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις ξένους ανθρώπους, η ελεύθερη μετάφραση  των στίχων του Ομήρου από την Οδύσσεια…

Η άλλη μεριά του φεγγαριού» του Μιχάλη Μπουρμπούλη…το 1996

Με προορισμό την Ιθάκη  όπως και ο ήρωας του έπους  της Οδύσσειας, ο αριστερός διανοούμενος Μιχάλης Μπουρμπούλης μας ταξιδεύει στο χώρο της αισθητικής απόλαυσης και της μαγείας μέσα από την δημιουργική παραγωγή του.

Αφορμή για την αντισυμβατική  συνέντευξη με τον Ιθακήσιο ποιητή – συγγραφέα και στιχουργό η  αναμενόμενη έκδοση δύο ποιητικών  συλλογών του.

Τα δύο πρόσφατα μυθιστορήματά  «ΛΑΖ-ΑΡΕΤΟ, Ο  ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΝ» Εκδ. Καστανιώτης – Διάττων και  «Ο ΚΑΒΟΣ ΤΗΣ  ΠΑΟΛΙΝΑΣ- Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ» Εκδ. Διάττων πραγματεύονται θέματα με επίκεντρο την Ιθάκη.

Συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα

Τι αντιπροσωπεύει για σας η γενέτειρά σας; 

Κάθε πέτρα, γιαλός, δρόμος, χωριό της Ιθάκης έχει για μένα μια ιστορία. Είναι τόπος μεγάλης λατρείας διαβασμένος με τα Ομηρικά έπη. Αν και δεν τα πάω καλά με πολλούς Θιακούς, έχω πικρία από τον ψυχολογικό πόλεμο που μου ασκούν αρκετοί, τον τόπο μου δεν τον αρνούμαι. Αγαπώ τον τόπο μου, τη γη της Ιθάκης: Και, δε βαστά η ψυχή μου να βλέπω να καταστρέφονται τα βυζαντινά ξωκλήσια της εγκαταλελειμμένα με τις αγιογραφίες τους ανεκτίμητης αξίας να σαπίζουν στους υγρούς τοίχους… Νοιώθω Θιακιώτης 100% χωρίς να έχω γεννηθεί στην Ιθάκη.

Πού γεννηθήκατε;

Στην Πάτρα, την .. ημέρα της γιορτής μου, 8 Νοεμβρίου του ’39 όπου υπηρετούσε ο πατέρας μου χωροφύλακας. Μετά εγκατασταθήκαμε στην Ιθάκη, πατρίδα της μητέρας μου (το γένος Δενδρινού). Εκεί τελείωσα το Ναυτικό Γυμνάσιο.

Η καταγωγή του  πατέρα σας; 

Κεφαλονιά. Το επώνυμό του ήταν διπλό, Μοσχονάς – Μπουρμπούλης με ρίζες από το Αϊβαλί της Μ. Ασίας. Τελικά επικράτησε το Μπουρμπούλης. Στην οικογένεια του πατέρα μου υπήρξαν πολλοί σημαντικοί πνευματικοί κλπ. άνθρωποι, ένας θείος μάλιστα, ο Κοσμάς Μπουρμπούλης ήταν υπουργός του Μεταξά, εμείς όμως ζήσαμε στην Ιθάκη, δέθηκα με την οικογένεια της μητέρας μου εκεί έφτιαξα, ανακαίνισα τον μύλο του παππού μου (από την μητέρα μου) για κατοικία μου.

Υπήρξατε και  αθλητής, δρομέας με πολλά μετάλλια στην εφηβεία, με τα γράμματα πότε αρχίσατε να ασχολείσθε; 

Από παιδί διάβαζα πολύ. Είχα μανία με την λογοτεχνία, σκεφτείτε στα 17 μου χρόνια έγραφα σονέτα. Σολωμός, Κάλβος και σατυρικοί όπως ο Λασκαράτος -που του έχω αδυναμία- το πάθος μου με τους κλασικούς μας είναι τέτοιο που απέκτησα, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε δημοπρασίες, την Α’ έκδοση του Εθνικού Ύμνου που έγινε στο Μεσολόγγι και την Α’ έκδοση του Κάλβου στο Παρίσι.

14 τα έργα της  παραγωγικής σας δημιουργίας, θεατρικά, μυθιστορήματα, ποίηση. Τι είναι η ποίηση; Εσείς γιατί ασχοληθήκατε μαζί της;

 Η ποίηση είναι Ορυκτό. Πρέπει να πας πολύ βαθειά για να την καταλάβεις, να την έχεις μέσα στα στήθια σου δική σου υποθήκη. Όταν παίρνεις να γράψεις ποίηση ακονίζεις ξυράφια… κάποτε θα κοπείς. Η υψηλή λογοτεχνία κ. Γαΐλα είναι αρρώστια της ψυχής, όταν ασχοληθείς είναι δυσβάσταχτο πράγμα. Πώς έβγαλα τις δύο πρώτες μου ποιητικές συλλογές; Το 1988 μου μπήκε στο μυαλό το σονέτο να περάσει στη μοντέρνα ποίηση. Τα κατάφερα, έβγαλα τις δύο συλλογές μου.

«Εσπερινοί  στο ερημικό κάστρο», «Ιατρικό  Φως – οι νυχτοβάτες χτίζομε  πόλεις» οι τίτλοι των δύο  προσεχών συλλογών σας κ. Μπουρμπούλη. Οι εκδόσεις σας είναι συλλεκτικές λίγων αντιτύπων. Γιατί αυτή η επιλογή; 

Ξέρετε, κάθε χρόνο κυκλοφορούν περίπου 2000 ποιητικές συλλογές, κατάσταση που δεν εκτιμώ καθόλου. Ποιος τις διαβάζει; Ποιος τις αγοράζει; Σκέφθηκα, αυτός ο τρόπος έκδοσης είναι ίσως ο μόνος τρόπος να επιζήσουν τα βιβλία μου γιατί αυτοί που θα τα αγοράσουν δεν θα τα πετάξουν. Αφήστε που θα ξεχάσουν εμένα και θα κοιτούν τις εικόνες.

αναφέρεστε στα  χαρακτικά γνωστών δημιουργών που  συνοδεύουν τις ποιητικές συλλογές σας, από τους σύγχρονους λογοτέχνες ξεχωρίζετε κάποιον;

 Την Μαρία Κουγιουμτζή γιατί έχει πρωτότυπο λόγο. Τώρα διαβάζω το βιβλίο της «Κι αν δεν ξημερώσει;» Εκδ. Καστανιώτης. Με εκπλήσσει.

Μανία με τα βιβλία από παιδί, με τους στίχους; Είστε  πασίγνωστος στιχουργός, δημοφιλής, έχετε γράψει την δική σας ιστορία  στο ελληνικό τραγούδι. 200 περίπου τα τραγούδια σας συνεργαστήκατε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές. Αλήθεια, γιατί στραφήκατε στο τραγούδι;

 Είναι απλό. Άρχισα με το τραγούδι γιατί δεν μου βγάζανε ένα βιβλίο μου και χρειαζόμουν χρήματα να το εκδώσω. Ξεκίνησα με τον Σταύρο Κουγιουμτζή τότε μορφή του ελληνοκεντρικού τραγουδιού, το 1976. Το τραγούδι ήταν το «έχεις την πόρτα σου κλειστή» με ερμηνευτή τον Γ. Νταλάρα. Μετά πάλι με τον Στ. Κουγιουμτζή το «Θα ‘ταν 12 του Μάρτη» με ερμηνεύτρια την Χαρούλα Αλεξίου. Αυτά ήταν τα δύο πρώτα μου τραγούδια στην δισκογραφία.

Να θυμηθούμε  αυτούς τους εκπληκτικούς στίχους κ. Μπουρμπούλη αφού πρώτα μας πείτε  τη γνώμη σας για το σύγχρονο τραγούδι.

Δυστυχώς, η σύγχρονη μουσική είναι νεκρή.

Θα ‘ταν 12 του Μάρτη

Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης

Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής

Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα  Αλεξίου

Δισκογραφία: Λαϊκές Κυριακές (1976)

Θα ‘ταν 12 του Μάρτη,

μεσημέρι Κυριακής,

τότε που ‘φευγες στρατιώτης

μ’ ένα τρένο  της γραμμής

Τρίτη θέση σε βαγόνι,

μες στο κρύο και  στο χιόνι.

Μάρτης στη  Θεσσαλονίκη,

καλοκαίρι στο  Ντεπό

τα τραγούδια  σου θυμάμαι,

τα τραγούδια  που αγαπώ

Και στην άκρη ξεχασμένη,

μια ζωή σε περιμένει.

Τον Απρίλη αρρωσταίνεις

και το Μάη δε μιλάς.

Μου ‘γραψες δυο  λέξεις μόνο,

πως ακόμα μ’ αγαπάς.

Μ’ αγαπάς και  με θυμάσαι,

μες στο χιόνι  που κοιμάσαι.

Πηγή: www.stixoi.info

 Σημ.: Ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής απεβίωσε αιφνίδια στις …. 12 Μαρτίου 2005.

Από τα τραγούδια σας θα μου πείτε ποιο ο ίδιος ξεχωρίζετε; 

Δυο τραγούδια μου αγαπώ ιδιαίτερα. Το Σαντιάγο, το καλύτερο απ’ τα δικά μου που μου αρέσει πολύ και το «το παιδί από την Κρήτη» σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκη. Παραθέτω δύο στίχους:

Σαντιάγο

Σαν γεμίσει το φεγγάρι / κι ασημένιο ρίξει πάγο με τον πυρετό στο αίμα / φεύγω για το Σαντιάγο.

Εκεί πού ‘χουν τα κορίτσια / το κορμί από μαστίχα κι από  το πολύ αψέντι / όλοι πνίγονται στον βήχα.

Φέγγει ο ήλιος μες  στην φλέβα / ήλιος μαύρος σαν κουρσάρος / Φεύγω για το Σαντιάγο / κι όποιον θέλει ας πάρει ο Χάρος.

Μες της φοινικιάς τον ίσκιο

όπως χάρτινα φανάρια

άναψαν οι παπαγάλοι

Μες του δειλινού τον βούρκο

Σαντιάγο, Σαντιάγο

Μοιάζεις κόκκινο κοράλλι.

Σαν γυρίσει το φεγγάρι / μην αρχίσεις να με ψάχνεις

θά χω τρελαθεί απ’ αγάπη / μες το δίχτυ της αράχνης.

Σαν τζιτζίκι το κορμί μου / θα ‘χει λιώσει από την ζέστη  δίπλα σε καυτές γυναίκες / που μυρίζουνε  ασβέστη.

Κάτω απ’ το νερό μαχαίρι / ασπρογιάλιζε σαν σπάρος

Φεύγω για το Σαντιάγο / κι όποιον θέλει ας πάρει ο Χάρος.

Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης (βασισμένοι στο ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ΣΑΝΤΙΑΓΟ.

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Ερμηνεία: Ζωρζ Μουστακί.

Μέλος αριστερής  οικογένειας που τα περισσότερα  μέλη της σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, σημαντική  πνευματική παρουσία, σπουδάσατε εκτός από σκηνοθεσία και δημοσιογραφία με δάσκαλο τον Σπύρο Μελά. Εξάλλου, αρθρογραφείτε με επιτυχία και μαχητικότητα, ποια είναι η άποψή σας για την πολιτικο-οικονομική κρίση στη χώρα μας;

Η απάντησή μου είναι πως Υπάρχουν Έλληνες που δεν ζουν στην Ελλάδα έστω κι αν διαβιούν εδώ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Έλληνες.

Το καλοκαίρι  θα επισκεφθείτε την Ιθάκη; 

Ναι, για επισκευές στον μύλο μου. Έχω τρία χρόνια να πάω μετά τις δολιοφθορές που έγιναν στην ιδιοκτησία μου. Σας το ανέφερα πριν, έχω πικρία μεγάλη. Αλλά θα πάω…. Προορισμός Ιθάκη; Ασφαλώς…..Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: