Υπογραφές για επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου στην Ελλάδα

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Το «σώσε» στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες για την  συγκέντρωση ηλεκτρονικώς υπογραφών για την επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου … στο σπίτι της ,στην πανέμορφη Μήλο, το μικρό νησάκι των Κυκλάδων.

Η αρπαγή της Αφροδίτης της Μήλου: Από το χωράφι στο Λούβρο

Ας πάρουμε τα πράγματα με… τη σειρά τους και γυρίζουμε στο 1820, Αιγαίο, Κυκλάδες και μια ολόκληρη Ελλάδα υπό Οθωμανική κατοχή. Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί οι τότε μεγάλες δυνάμεις πυρετωδώς σκάβανε την υπόδουλη Ελλάδα  για να αρπάξουν ότι μπορούσαν από την αρχαία μας κληρονομιά με την ανοχή της Μεγάλης Πύλης μιας και θα άρχιζε η Επανάσταση των σκλαβομένων Ελλήνων και ποιός ξέρει αν θα μπορούσαν πια να ασκούν αρχαιοκαπηλία για να γεμίζουν τα ταμεία τους και τα μουσεία τους.

Μήλος, 1820. Ένα καράβι του Γαλλικού ναυτικού στο λιμάνι κι οι Γάλλοι ναύτες σκάβουν σε ένα χωράφι που έχει ίχνη ναού ενώ στο διπλανό χωράφι ένας Έλληνας αγρότης τυχαία σκάβοντας θα βρει κομμένο σε 6 κομμάτια το περίφημο μοναδικό έργο τέχνης την Αφροδίτη της Μήλου.( Γλυπτό μαρμάρινο περί το 150-50 π. Χ. δηλαδή του τέλους της Ελληνιστικής περιόδου, έργο του Αλεξάνδρου της Αντιόχειας).Γνωστή η ιστορία της αρπαγής και μεταφοράς της  Αφροδίτης από τους Γάλλλους στο Παρίσι, η μετέπειτα συντήρηση του και κατάληξη και  έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου , ενώ οι Γάλλοι προσέφεραν στους Μηλιώτες  ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος που εκτίθεται στο μουσείο Μήλου.

<Το χρωστάμε στους προγόνους και τα παιδιά μας >, δήλωση του δημάρχου Μήλου κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη στην απαρχή των διαδικασιών που ξεκίνησε  ο δήμος του για την επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου ενός από τα διασημότερα έργα της αρχαιολελληνικής γλυπτικής στην πατρίδα της την Μήλο…

Η επιτροπή διεκδίκησης που συγκροτήθηκε μεταξύ άλλων θα φροντίσει να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές –τόσες χρειάζονται- ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με στόχο … το 2020 και στα 200 χρόνια από την ανακάλυψη της η μεγάλη κυρία της Μήλου,η Αφροδίτη της Μήλου ,να επιστρέψει … στο σπίτι της!

Σε Χιώτικη εφημερίδα διαβάζω: Έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με την υπ’ αριθμ. 356/10-05-2017, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος για τον επαναπατρισμό του Αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου . Ο Δήμος Χίου συμπαρίσταται και ενισχύει την προσπάθεια του Δήμου Μήλου για την συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών με στόχο τον επαναπατρισμό του Αγάλματος. Αντίστοιχα ψηφίσματα εξέδωσαν πολλοί Δήμοι, sites και blogs ΄πήραν φωτιά’ για να συγκεντρώσουν υπογραφές από τους αναγνώστες τους.

Επαναπατρισμός της Αφροδίτης της Μήλου, το Μοσχάτο διαθέτει ηλεκτρονικό τύπο, θα βοηθήσει;

Όσοι θέλουν να υπογράψουν ας δουν το πως εδώ 

Σχολιάστε Ελεύθερα