Εκδήλωση για τον ποιητή Νικόλαο Μοσκοφίδη

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Το 1946 και στη σκληρή εποχή του Εμφυλίου πολέμου, ένα μικρό τυφλό αγόρι, ο Νικόλαος Μοσκοφίδης, φεύγει από τον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας(νυν Κ.Ε.Α.Τ-Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών-Ελ.Βενιζέλου 210) με το δίπλωμά του στις στοιχειώδεις γνώσεις για τυφλά παιδιά, φεύγει και επιστρέφει στην γενέτειρα του Δράμα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης.

Σήμερα, Μαρτιο του 2016, 60! ολόκληρα χρόνια μετά, επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή καθώς ο υπεύθυνος πνευματικός άνθρωπος, λόγιος και θεολόγος, Νικόλαος Μοσκοφίδης, φεύγει από το ΚΕΑΤ κρατώντας στα χέρια όχι απολυτήριο σπουδών αλλά τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στα Γράμματα.Όλα αυτά σε μια θαυμάσια εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΑΤ με συντονίστρια την Διοικήτριά του κα Μπέττυ Λεωτσάκου για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του δημιουργού «Μηνύματα Αγαπης και Ελπίδας».

Έντονη συγκινησιακή φόρτιση, πολλές και εκλεκτές παρουσίες,λογοτέχνες και αναγνώστες του ποιητή, αλλά και φίλοι και συμμαθητές του από τα σκληρά πέτρινα χρόνια στην εκδήλωση του ΚΕΑΤ ,εκδήλωση για την οποία η κα Λεωτσάκου δήλωσε στην παρέμβασή της ότι θεώρησε πως για το ΚΕΑΤ ήταν μεγάλη τιμή να οργανώσει την παρουσίαση του 8ου βιβλίου του παλιού μαθητή του χώρου και νυν αξιόλογου ποιητή.Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Ηλίας Μαργιόλας ποιητής και ο ίδιος, άνοιξε την εκδήλωση, η φιλόλογος του ΚΕΑΤ κ. Ν.Πατάκα μίλησε για το έργο του ποιητή στο σύνολό του, παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος κ. Μανώλη Μπασιά και άλλους καλεσμένους, υπήρξαν άριστες απαγγελίες ποιημάτων και σε γενικές γραμμές η εκδήλωση παρουσίασης του «Μηνύματα Αγάπης και Ελπίδας» του Ν.Μοσκοφίδη άρτια και επιτυχής.

Η ποίηση του Ν.Μοσκοφίδη χαρακτηρίζεται από βαθύ λυρικό αίσθημα απηχώντας την ίδια εκείνη ποιητική αντίληψη με την παραδοσιακή λυρική γενιά Μαλακάσης, Πορφύρας κ.λ.π. Οι στίχοι του ποιητή γραμμένοι σε παραδοσιακό στυλ ή και μοντέρνα γραφή, γραμμένοι με σαφήνεια και λιτότητα μπορούν να εκφράσουν σε ένα ή άλλο βαθμό το αληθινό νόημα της εποχής μας και επομένως θα μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον στην πάλη των ανθρώπων για την πρόοδο.Χαρακτηριστικό του ποιητή μας η θρησκευτική πίστη και οι ιδεαλιστικές αντιλήψεις για τα κοινωνικά προβλήματα. Στοιχεία που συναντάμε και στις 7 προηγούμενες συλλογές του , σταματω στην πρώτη του συλλογή «Η Φωνή της Μικρασίας»-2001, όπου ο ποιητής αποθησαυρίζει με τους στίχους του τις μαρτυρίες και μνήμες της γιαγιάς και της μητέρας του περίφανων και ξεριζομένων Μικρασσιατισών.Καί, περνάμε στο 8ο και παρουσιαζόμενο βιβλίο του ποιητή «Μηνύματα Αγάπης και Ελπίδας», συλλογή απεικόνιση της εποχής μας με τα προβλήματά της,στενα δεμένη με την Ελληνική πραγματικότητα.Ποίηση ζωντανή που συγκινεί…

Επιτρέψτε μου…Σελίδα 11 της συλλογής και το πρώτο ποίημα αυτής , ποίημα που τόσο εκφραστικά απήγγειλε στην εκδήλωση του ΚΕΑΤ η αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών Ελλάδος κα Γωγώ Ρουκουτάκη,το αντιγράφω και σας το μεταφερω.Απολαύστε το…

Τίτλος «Βυζαντινά Παλάτια»

‘Έναν καφέ σου ζήτησα,μ΄’ένα νεράκι κρύο/και να τον πίνουμε μαζ’ι,μην πούμε πιά αντίο/’όμως,θα ήθελα πολύ εσύ να μου τον ψήσεις/κι΄όλα τα λάθη τα βαριά,εσυ να μου τα σβήσεις.

. Κι ας είχα ένα δυνατό κρασί,για να μεθύσω/και να ξεχάσω τα παλιά,κι απ΄το μηδέν ν΄αρχίσω./Όλα να γίνουνε καπνός,να πέσει το σκοτάδι/κι΄από το καντήλι να σωθεί,το τελευταίο λάδι

Κι, έτσι,με σένα να βρεθώ,ν΄ακούσω τη φωνή σου/και με στοργή ν΄αφουγκραστώ τους ήχους της ψυχής σου./Να΄ρθει για μένα Πασχαλιά,μια γιορτή μεγάλη,/να είμαι και πάλι νικητής,μες στης ζωής την πάλη.

Έχω ελπίδα στον Θεό πως όλ΄αυτά θα γίνουν/κι΄από την μνήμη μου αυτή,ποτέ τους δεν θα σβήνουν./Δος μου το χέρι σου,λοιπόν,να πάμε σ΄άλλα μέρη,/όπου εκεί οι αετοί έχουν ζεστό λημέρι.

Ήλιο θα βρούμε φωτεινό,δίχως βροχές και μπόρες/και θ΄ανεβαίνουνε,ψηλά,τις όποιες ανηφόρες./Δακρυ πικρό μη ξαναβγεί απ΄τα δικά σου μάτια,/πύργους θα κτίσουμε μαζί,βυζαντινά παλάτια.

Το ποίημα «Βυζαντινά Παλάτια» το πρώτο της Συλλογής ,αλλά και όλο το βιβλίο είναι αφιερωμένο, που; Γυρίζω στο οπισθόφυλλο και αντιγράφω τα χαραγμένα σ΄αυτό λόγια του ιδίου του ποιητή: –Το βιβλίο, Μηνύματα Αγάπης και Ελπίδας,είναι αφιερωμένο στη μονάκριβη και πολυαγαπημένη μου κόρη Ειρήνη που την έχασα τόσο νωρίς,τόσο γρήγορα,τόσο αναπάντεχα,τόσο άδικα.Αυτόφωτη γεμάτη αγάπη για την Ζωή και για όλους,θα είναι πάντα στις καρδιές μας. Για σένα κόρη μου…».

Πύργους θα κτίσουμε μαζί,βυζαντινά παλάτια…Αυτή τη φορά μια τελευταία στάση στο εξώφυλλο της συλλογής για να διαβάσουμε τα λόγια του ποιητή: Έχω ελπίδα στον Θεό/πως όλα αυτά θα γίνουν….

moskofidis-vivlio

Νικόλαος Μοσκοφίδης-Θεολόγος,ποιητής. Συλλογή: « Μηνύματα Αγάπης και Ελπίδας»-εκδόσεις Ήλεκτρον,Αθήνα 2016.

Σχολιάστε Ελεύθερα