Νείλος Φουτρίδης (1868–1933): O Ικάριος κοσμοκαλόγερος

Μία ερευνητική εργασία ολοκληρώνεται, μελετώντας το αρχείο «Λαχωβάρη» του ΕΛΙΑ. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία ενός Ικάριου Μοναχού, που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα, του Νείλου Φουτρίδη.

Πολυάσχολε σημερινέ αναγνώστη, θα ξαφνιαστείς με το συναίσθημα μιας εποχής μάλλον διαφορετικής.

Θελήσαμε να σου ψιθυρίσουμε τη ζωή ενός «κοσμοκαλόγερου», όπως εκείνος την κρατούσε στα χέρια του σαν ποιητής, δίνοντάς της μια οικουμενικότητα που κατάφερε να την καθυποτάξει με τη γραφή του και να μας την δωρίσει ίσως για έναν καλύτερο αιώνα… μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο, τις επιστολές και άλλα έγγραφα.

Ο Νείλος υπήρξε ο Μεγάλος αδελφός, ο φύλακας άγγελος και ο Μέντορας του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Ε.ΦΟΥΤΡΙΔΗ, Καθηγητού των Harvard & Yale, εκείνου που έφερε στην νέο -Αμερικανική κοινωνία την ελληνική ποίηση… θαυμαστή του Κ. ΠΑΛΑΜΑ, εμβριθούς γνώστη της κλασσικής φιλολογίας και αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας.

Ο Νείλος, που τόσο συνδέεται με την βιογραφία του αδερφού του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ έρχεται σήμερα να μας ταράξει την καθημερινότητά μας με την πλούσια δράση του, την ανιδιοτελή προσφορά του, την στάση και την συμπεριφορά του στις αιώνιες αξίες της ανθρώπινης ζωής. Για τούτο αξίζει να τον γνωρίσουμε οι νεώτεροι!

Μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου, που έγινε στην ΣΤΟΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, η 2η παρουσίαση γίνεται στις 17/08/’18 στο ΜΑΡΑΘΟ ΙΚΑΡΙΑΣ.

Ένα ταξίδι σεβασμού και θύμησης στα μέλη της σπουδαίας ετούτης οικογένειας, που τιμούν και δοξάζουν με την άσβεστη μνήμη των, την Αιγαιοπελαγίτικη Νικαριά μας!

Λεπτομέρειες βιβλίου

Επιμελήτρια: Χαρούλα Κοτσάνη

Εκδόσεις: ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ / ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Έτος έκδοσης: 2018,

Διαστάσεις: (16 x 24 εκ.)

ISBN: 978-960-9511-58-2

Αριθμός σελίδων: 194

Σχολιάστε Ελεύθερα