Επίσκεψη του Πέτσα στη Λέσβο

Από τον Πολιχνίτο της Λέσβου ξεκίνησε την επίσκεψη του στις πληγείσες, από την κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής, περιοχές της Λέσβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.Στη Σκάλα Πολιχνίτου ενημερώθηκε από τους αλιείς για τις ζημιές που υπέστησαν τα δίχτυα τους, καθώς 50.000 οργιές διχτυών παρασύρθηκαν από τη θάλασσα, αλλά και για τη βύθιση ενός επαγγελματικού σκάφους και τεσσάρων ερασιτεχνικών.

Ανέβηκε δε σε αλιευτικό σκάφος προκειμένου να δει το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι ψαράδες.

Στην ενημέρωση στην Σκάλα Πολιχνίτου εκτός από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο ήταν και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Στρατής Κύτελης μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής του.

Καταγράφω τρία πράγματα, είπε ο κ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης στη Σκάλα Πολιχνίτου. Το πρώτο αφορά την αποκατάσταση υποδομών που έχει να κάνει με το Λιμενικό Ταμείο, το δεύτερο έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις για τον εξοπλισμό και το τρίτο αφορά τη εξεύρεση μόνιμης λύσης για την προστασία του λιμανιού.

ertflix.gr Player

Σύσκεψη στην Καλλονή

Ακολούθως, στην Καλλονή, στο Δημαρχείο του Δήμου Δυτικής Λέσβου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού του νησιού, όπου τέθηκαν επί τάπητος θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παρέδωσε στον κ. Πέτσα υπόμνημα με τα αιτήματα του Δήμου και ζήτησε την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία της περασμένης Παρασκευής.

Ο Δήμαρχος ανέφερε την καταστροφή σε δημοτικές υποδομές, εξοπλισμό και κυρίως στις παραλίες, αλλά και στο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου, τονίζοντας και τη δυσκολία του Δήμου να προβεί στις αποκαταστάσεις.

Ακόμη είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις προτάσεις του Δήμου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, δίνοντας έμφαση στις προτάσεις του μέτρου των αστικών αναπλάσεων που κατατέθηκαν μέσω της Περιφέρειας και στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης του έργου του κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής.

Αυτοψία σε Άναξο, Πέτρα, Μανταμάδο

Στην συνέχεια ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε και άλλες πληγείσες περιοχές της Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα της Ανάξου, της Πέτρας και του Μανταμάδου.  Ενημερώθηκε για τις ζημιές που  υπέστησαν οι επαγγελματίες των παραθαλάσσιων περιοχών καθώς και ιδιώτες λόγω πτώσης δέντρων σε οικείες και αυτοκίνητα.

Στο Μανταμάδο ο κ. Πέτσας προσκύνησε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ενημερώθηκε για την ιστορία της εικόνας από τον εφημέριο του ναού καθώς και για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Συνάντηση με Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελλη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις προτεραιότητες του Δήμου σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Η συνέντευξη τύπου

Πακέτο χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Δυτική Λέσβο αλλά και ένταξη όλων των προτάσεων των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη τύπου νωρίς το απόγευμα και λίγο πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του, σήμερα στο νησί.

Για τις πρώτες ανάγκες των δύο δήμων ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σήμερα χρηματοδότηση για τους δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου ύψους 100 χιλ. ευρώ για τον κάθε δήμο.

Παράλληλα ανακοίνωσε την χρηματοδότηση νέων μεγάλων έργων όπως το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής και τη συνδρομή στο Δήμο Μυτιλήνης για την αξιοποίηση του Κολυμβητηρίου και τη μετατροπή του σε αθλητικό πολυχώρο, ενώ θα ενισχύσει οικονομικά τον Δήμο Μυτιλήνης για την μετατροπή της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ σε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και χώρο αθλοπαιδιών.

«Στόχος μας εκεί που κυριαρχούσαν οι λέξεις κρίση και μετανάστευση  να περάσουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία. Θα υπάρξει καλή συνεργασία ώστε άμεσα να προχωρήσουν τα έργα και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Επίσης ανακοίνωσε την έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης για τον Αναδασμό της Λήμνου. «Ένα αίτημα 40 ετών και μία δέσμευση του Πρωθυπουργού. Είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο και είναι πολύ σημαντική η εξαγγελία από τον κ. Πέτσα» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σ’ ό,τι αφορά στα έργα που έχουν δρομολογηθεί ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι «στη Λέσβο έχουν προγραμματιστεί μεγάλα αναπτυξιακά έργα μετά από μια περίοδο πλήρους απραξίας. Οι ευαισθησίες της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ανάπτυξη στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό».

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στη συνέντευξη τύπου δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Πέτσα γιατί μόλις υπήρξε πρόταση από τους τοπικούς φορείς, μετά τα προβλήματα που υπήρξαν από την τελευταία θεομηνία , ανταποκρίθηκε άμεσα και δέχθηκε να επισκεφθεί το νησί μας. Τον ευχαριστώ επίσης που ανταποκρίθηκε στο σκληρό πρόγραμμα σήμερα της επίσκεψης σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν . Τα αποτελέσματα θα τα δούμε αφού επιστρέψει στην Αθήνα και υλοποιηθούν οι υποσχέσεις. Κύριε Υπουργέ, μας ζητήσατε δύο θέματα σήμερα κατά την περιοδεία μας. Το έργο του δρόμου Εφταλού – Σκάλα Συκαμινιάς και το έργο των επισκευών του εργοστασίου στον οικισμό Κλειώ. Θα ανταποκριθούμε αμέσως».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ζήτησε την συνδρομή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα σε 4 θέματα :

  1. Να αποδεσμευθούν άμεσα οι πόροι για την ενίσχυση των πληγέντων από τη Θεομηνία χωρίς την εμπλοκή χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, μετά τις κρίσεις που έχουν αντιμετωπίσει, οικονομική και μεταναστευτικό.
  2. Την συνδρομή του ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση που προβλέπεται από το νόμο για προσκόμιση Φορολογικής και Ασφαλιστικής ενημερότητας, οι επιχειρήσεις που έχουν κριθεί να λάβουν χρηματοδότηση για το πρόγραμμα “Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».
  3. Να προωθηθεί το συντομότερο η Προκήρυξη Πρόσληψης στον ΑΣΕΠ των 7 κτηνιάτρων, καθώς υπάρχει ανάγκη των υπηρεσιών τους στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου , όπου η κτηνοτροφία αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο.
  4. Την παράταση του Προγράμματος Τρίτση και για την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, όπως έχει αποφασισθεί για τους Δήμους.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις/αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στην Σκάλα Πολιχνίτου, στην Άναξο, στην Πέτρα και στο Μανταμάδο.

Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη και τους αρμοδίους και γεωγραφικούς του αντιδημάρχους κ.κ. Ανδρέα Αξή, Γιώργο Αλάνη, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη και Κώστα Πάππο, υπέδειξε τα σημεία με τις πιο χαρακτηριστικές ζημιές των πληγεισών περιοχών, ενώ στην Σκάλα Πολιχνίτου παρέστη και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος του διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Στρατής Κύτελης μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής του.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Δημαρχείο της Δυτικής Λέσβου στην Καλλονή, όπου ο κ. Βέρρος παρουσίασε στον Υπουργό την αποτίμηση της καταστροφής από τη θεομηνία. Ο Δήμαρχος ανέφερε την καταστροφή σε δημοτικές υποδομές, εξοπλισμό και κυρίως στις παραλίες, αλλά και στο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου, τονίζοντας και τη δυσκολία του Δήμου να προβεί στις αποκαταστάσεις.

Ακόμη είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις προτάσεις του Δήμου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, δίνοντας έμφαση στις προτάσεις του μέτρου των αστικών αναπλάσεων που κατατέθηκαν μέσω της Περιφέρειας και στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης του έργου του κλειστού Γυμναστηρίου Καλλονής.

Στην επίσκεψη του Υπουργού στο δημαρχείο, παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Στρατής Ζαφείρης και Μιχάλης Ρούσσης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ.κ. Νίκος Χήρας και Γιάννης Συκάς.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε σήμερα τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στο Παλαιό Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος εξέθεσε στον Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, επισήμανε τα προβλήματα του Δήμου Μυτιλήνης σχετικά με τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν το Δήμο και τις υποδομές του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, παρουσία του Βουλευτή Ν. Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Στρατή Τζιμή, του Εντεταλμένου Δημοτικού Σύμβουλου Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη και του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, Γιώργου Φλώρου.

Μετά την παρουσίαση του Δημάρχου των αναγκών του Δήμου Μυτιλήνης και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Υπουργός εξήγγειλε την αποζημίωση 100.000€, ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί ο Δήμος σε δεύτερη φάση.

Δέσμευση του Υπουργού ήταν η χρηματοδότηση των έργων:

  1. Κατασκευή ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ στο Παλαιό Κολυμβητήριο (Προϋπολογισμού 8.000.000€ )
  2. Επανακατασκευή του ΠΑΡΚΟΥ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ στο (Δημοτικό) πρώην ΚΥΤ Καρά Τεπέ (Προϋπολογισμού 1.350.000€)
  3. Από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», έργα συνολικού προϋπολογισμού 27.000.000 €, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του Βιολογικού της Νότιας πόλης.

Τέλος, δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για την αποκατάσταση του λιμανιού Σκάλας Πολιχνίτου, αλλά και την αποκατάσταση φθορών σε άλλα λιμάνια του νησιού.

Τέλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε και το Προσκύνημα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα