Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο του 1844 για την υπερβόσκηση

Είναι καταπληκτικό κάποιες φορές πως ένα ιστορικό έγγραφο μπορεί να είναι τόσο επίκαιρο. Πάμε όμως από την αρχή. Ήταν 1844 και η Ικαρία ήταν υπό τουρκικό ζυγό, απελευθερώθηκε ως γνωστόν το 1912. Ο τότε διοικητής Αγάς της Ρόδου Χασάν Μουχαφούζης, που είχε και υπό τον έλεγχο του και την Ικαρία, έστειλε ένα κείμενο το οποίο ήταν αποκαλυπτικό και επίκαιρο πάνω στη λύση που  έπρεπε να δοθεί για το θέμα της υπερβόσκησης. 2 αιώνες μετά αυτό το  κείμενο είναι  τόσο επίκαιρο, που νομίζεις πως γράφτηκε εχθές.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το ζήτημα της υπερβόσκησης, εδώ όμως δεν αποκαλύπτεται μόνο το πρόβλημα αλλά δίνεται και η λύση. Προσπαθώντας λοιπόν να το φέρουμε στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα φαίνεται η αξία αυτού του κειμένου. Ο Αγάς σε αυτό το κείμενο κάνει σύσταση προς τους Ικαριώτες για το πρόβλημα. Συστήνει στους δημογέροντες και τους λοιπούς κατοίκους του νησιού μας (ραγιάδες τους χαρακτηρίζει) να γίνει περιορισμός των ζώων, έτσι ώστε να μην κάνουν ζημιές στα χωράφια, τα περιβόλια και τα αμπέλια του νησιού.

Ο Αγάς διατάζει τους δημογέροντες να βρουν ένα μέρος στο νησί όπου να πάνε όλα τα κατσίκια και πρόβατα και να τα μαντρώσουν εκεί, προκειμένου να μην προκαλούνται ζημιές. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι οι φτωχοί ραγιάδες θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Η διαταγή μάλιστα  στην περίπτωση όπου δεν βρεθεί χώρος μάνδρησης των ζώων, είναι να εκδιωχθούν πλήρως από το νησί τα κατσίκια.

Στην περίπτωση όμως που βρεθεί ο χώρος, εάν κάποιο εκ ων ζώων περάσει σε χώρο εκτός, ο αγάς δίνει άδεια για να το σφάξουν και το κρέας να μοιραστεί στους ραγιάδες. Εάν δε υπάρξει οποιαδήποτε αντίσταση στην ως άνω απόφαση, απειλεί ότι θα δώσει εντολή να αποβιβαστεί στην Ικαρία πεντηκονταρχία όπου θα επιβάλλει το νόμο. Ο Αγάς ζητεί η απόφαση των αρχών του νησιού να του σταλεί εγγράφως. Πιο επίκαιρος δεν γίνεται.

Δείτε το γνήσιο έγγραφο

agas

Το θέμα αυτό έχει δημοσιευθεί παλαιότερα στο ikariamag όπου μπορείτε να δείτε και το τι απάντησαν οι Ικαριώτες σε αυτό το έγγραφο και άλλα στοιχεία που αποκαλύπτει ο Ηλίας Γαγλίας, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Αυτόνομης Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας. Ας δούμε λοιπόν την λύση του 1844 στο ζήτημα ως μια καλή αρχή, γιατί η ιστορία αποτελεί μια ανάποδη προφητεία.

Αυτό βέβαια που πιστεύουμε, είναι ότι το ζήτημα της υπερβόσκησης θα είναι πολλά χρόνια στην επικαιρότητα, διότι δεν υπάρχει βούληση για λύση από καμιά πλευρά.Categories: ΙΚΑΡΙΑ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: