30 Ιουλίου 1993: Η ώρα μηδέν για το νησί μας

Ήταν 30 Ιουλίου του 1993 και ώρα 14.30 που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που κατ έκαψε ένα πανέμορφο δάσος του νησιού μας αλλά άφησε πίσω του 13 ψυχές, όπου πάντα θα είναι στην καρδιά και το μυαλό μας. Οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμη και ας έχουν περάσει  27 χρόνια.

13 ψυχές που χάθηκαν στην φωτιά και μία μάνα που δεν άντεξε τον χαμό του γιού της και έφυγε δύο μήνες μετά από τη ζωή, βάζοντας η ίδια τέλος. Μέσα στα θύματα και ένας μικρός ήρωας ο Κήρυκος, ήταν πάνω στη πόρτα του πολυτεχνείου του 1973 και αν και τραυματίστηκε, επέζησε. Έφυγε εντέλει από τη ζωή στη μεγάλη φωτιά προσπαθώντας να σώσει ανθρώπους από την πύρινη λαίλαπα.

Η μνήμη τους μας ακολουθεί όσα χρόνια και να περάσουν και το κυριότερο που μας ακολουθεί, είναι το μάθημα από τα εγκληματικά λάθη που έγιναν τότε. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε σχέση με το 1993 πάνω στο ζήτημα της αντιπυρική προστασίας αλλά πάντα πρέπει να βλέπουμε το πως μπορούμε να βελτιώσουμε.

Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να εκθειάσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές πυροσβέστες του νησιού μας, αλλά και όχι μόνο. Το έργο του εθελοντικού σώματος του νησιού μας έχει βραβευθεί στο παρελθόν.

Κλείνοντας, ευχόμαστε αυτό που έγινε το 1993 είναι να μην ξαναγίνει ποτέ, να μην χαθεί ούτε πιθαμή πράσινου και ούτε μια ανθρώπινη ψυχή από φωτιά.  Στην μνήμη των συνανθρώπων μας έχει φτιαχτεί ένα μνημείο που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, όπου μπορεί κανείς να το επισκεφτεί, αφού υπάρχει αυτοκινητόδρομος. Είναι ένα μνημείο ύψους 7.5 μ. και τα υλικά που έχει φτιαχτεί, είναι από μάρμαρο Πεντέλης και χαλκό. Τα ονόματα των ανθρώπων αναγράφονται στο κάτω μέρος του μνημείου.

Πέρα όμως τούτου έχουν στηθεί και επιμέρους μνημεία στα μέρη όπου έχασαν την ζωή τους οι συνάνθρωποι μας. Η μνήμη τους αποτελεί για μας εγρήγορση και αγώνα.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα θύματα:

1) Πούλος Ευστράτιος, ετών 80
2) Πούλου Κούλα, ετών 73
3) Πούλου Σταματούλα, ετών 67
4) Κήρυκος Γεώργιος – Ελευθέριος, ετών 39
5) Φυσίδας Ηλίας, ετών 25
6) Τσαγανός Δημήτριος, ετών 21
7) Μπρατσής Κωνσταντίνος, ετών 68
8) Πεσκέσης Γεώργιος, ετών 73
9) Πεσκέση Αικατερίνη, ετών 64
10) Λιάρης Σιδερής, ετών 69
11) Λιάρη Καλλιόπη, ετών 70
12)  Ξυλά Γεωργία, ετών 18
13) Ξυλά Δέσποινα, ετών 65Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: