Ετοιμοπόλεμη δηλώνει η ΓΣΕΕ για το εργασιακό ν/σ

Αν δεν παρθούν πίσω οι αντεργατικές διατάξεις και δεν λάβει υπόψη ο υπουργός Εργασίας τις τεκμηριωμένες θέσεις των νομικών της ΓΣΕΕ, η οργάνωση θα ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το εργασιακό, το οποίο –σύμφωνα με την συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της– είναι μια βόμβα στην καρδιά της συλλογικής αυτονομίας.

Μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, προκειμένου να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα κλιμακωθεί η αντίδραση. Όμως, ταυτοχρόνως η ΓΣΕΕ θα συμμετέχει στη διαβούλευση, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και η κορύφωση των κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρωδία εξελίχθηκε χθες η προφορική διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

Από την πλευρά της, η ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία) σχολιάζοντας τη συνέντευξη της ΓΣΕΕ, ανέφερε τα εξής: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη σημερινή συνέντευξη-παρωδία απέδειξε πόσο αποσπασμένη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται. Συνεχίζοντας το ρόλο του χρήσιμου εταίρου της κυβέρνησης, τη στηρίζει, αναζητά τις θετικές διατάξεις στα μέτρα-κόλαση και χαμένη μέσα στην ανυπαρξία της, καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μήνες τώρα οργανώνουν την πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-έκτρωμα. Έχει ρόλο απορυθμιστή και αποσυντονισμού στη μαζική-εργατική απάντηση. Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια και τις διαθέσεις των εργαζομένων και όχι σε μια ηγεσία που παριστάνει τους ηγέτες της. Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ έχει δρομολογήσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 19:00, στην Αθήνα, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, το εν λόγω νομοσχέδιο, «μεταξύ άλλων, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις, κλπ».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα