Στάχτη άνω των 73.000 στρεμμάτων

Για τρίτο 48ωρο συνεχίζεται η προσπάθεια οριοθέτησης της φωτιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ στο Σχίνο Κορινθίας. Ακόμα και τώρα υπάρχουν ακόμα αρκετές διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμμένες περιοχές, ενώ πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν δημιουργούν πλέον πρόβλημα στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εικόνες απο Drone στο αλεποχώρι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS) τα καμένα στρέμματα στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 73.520 μέχρι και αυτή την ώρα.

Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά

Σε μια πρώτη ανάλυση για την καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας προέβη το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το meteo παραθέτει τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία έγινε ανεξέλεγκτη και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις τα Γεράνεια Όρη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Επνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
  • Η πυρκαγιά ανέπτυξε την Πέμπτη, τον δικό της καιρό
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Για τεράστιες τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά προειδοποιεί ο Ευθύμης Λέκκας.

Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετέβη το απόγευμα της Παρασκευής στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Καταστροφές σε σπίτια και δάσος

Το μέγεθος της καταστροφής σε ιδιοκτησίες και περιβάλλον δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτες εικόνες μαρτυρούν, όμως, ότι πρόκειται για μια από τις μεγάλες απώλειες δασικού χώρου και μάλιστα προστατευόμενων περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

Ο απολογισμός στις καταστροφές στις ιδιοκτησίες θα γίνει όταν γίνει κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και οι κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Οι πρώτες εικόνες, πάντως, είναι απογοητευτικές με το πύρινο μέτωπο να έχει περάσει μέσα από μόνιμες και εξοχικές κατοικίες αφήνοντας πίσω του στάχτη.

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα