Υποχώρηση Τασούλα για τους βουλευτές στην Ολομέλεια μετά τις πιέσεις ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Κώστας Πουλακίδας για την Αυγή

Μια πρώτη μικρή υποχώρηση έκανε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επιβεβαιώνοντας ότι σύντομα θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των βουλευτών που συμμετέχουν στην Ολομέλεια (από 50 θα γίνει 120, ενώ την Πέμπτη έλεγε 100…). Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής βρίσκονται υπό την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαιτεί να σταματήσει το lockdown στη Βουλή και να ανακοινώνει ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετέχουν κανονικά στις εργασίες της Ολομέλειας.

Ηλιόπουλος: Κανονική λειτουργία

Την «ανάγκη για επαναφορά της κανονικής δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου» υπογράμμισε (στο Kontra) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε (στον ΣΚΑΪ) ότι «εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μια ‘κολοβή’ δημοκρατία επειδή αυτό βολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη». «Ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται διαρροές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά -που κατεδαφίζει μισθούς και εργασιακές σχέσεις-, αλλά και στα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη μεγάλη κωλοτούμπα που έκανε στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ν.Δ. Γι’ αυτόν τον λόγο κρατά τη Βουλή σε κατάσταση υπολειτουργίας» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, με ευθύνη του Κ. Τασούλα και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη, έχει καταντήσει παρωδία στο ελληνικό Κοινοβούλιο» επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «έχουν ανοίξει οι περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες στην κοινωνία, έχουν ανοίξει σχολεία, αθλητικοί χώροι. Το μόνο που διατηρείται ακόμα ‘κλειστό’ στην Ελλάδα είναι το Κοινοβούλιο». «Στον βαθμό που αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, με ευθύνη της Ν.Δ., εμείς από την πλευρά μας ως αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι έχει απομείνει από την τιμή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Λειτουργούμε προσεκτικά»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε βέρτιγκο» και «έχει χάσει την μπάλα», εκτίμησαν πηγές της Κ.Ο. της Ν.Δ. «Η Βουλή δεν είναι κλειστή. Κάνει νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το ‘αμάρτημά’ μας είναι ότι λειτουργεί προσεκτικά. Σύντομα θα μπορούμε να έχουμε ταυτοχρόνως παρόντες και 120 βουλευτές εφόσον εμβολιαστούν» δεσμεύθηκε (στην ΕΡΤ) ο Κ. Τασούλας, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα στη Βουλή υπήρξαν 107 κρούσματα. Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι η πλήρης επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου θα γίνει στα τέλη Ιουλίου.

«Με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων συναδέλφων, θα μετέχει μεγαλύτερος αριθμός στην Ολομέλεια, άρα θα δίνεται μεγαλύτερη διάρκεια συζήτησης σε ημέρες συνεδριάσεων» πρόσθεσε ο Κ. Τασούλας και σημείωσε ότι «όλα τα Κοινοβούλια λειτουργούν με μειωμένο αριθμό βουλευτών», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά αυτοπροστασίας».

Σχολιάστε Ελεύθερα