Αλληλεγγύη στον Γιάννη Πλακιωτάκη

Και σε όλους τους υπουργούς, και όχι μόνο, που περνάνε δύσκολα απέναντι σε μη διαπλεκόμενους δημοσιογράφους.

Απο τη Σύνταξη

Φίλε υπουργέ Ναυτιλίας της Ελλάδος όλοι εμείς εδώ στα Ικαριώτικα νέα στεκόμαστε στο πλευρό σου, τις δύσκολες στιγμές που περνάς. Κατανοούμε την δυσκολία σου και την δυσκολία όλων των συνοδοιπόρων σου της Ελλήνικής κυβερνήσεως όταν βρεθούν σε ένα περιβάλλον δημοσιογράφων που δεν τα παίρνουν αδρά, που δεν τους δίνουν στημμένες ερωτήσεις και που δεν αναμένουν στημμένες απαντήσεις-απαγγελίες στίχων.

Φίλε Γιάννη Πλακιωτάκη σε κατανοούμε πλήρως και μέσα από αυτό το κείμενο θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας.

Γιάννης Πλακιωτάκης:Είμαι ο πιο σημαντικός υπουργός για την ναυτιλία σε ολόκληρο τον κόσμο

Ποιός είστε? Για να δούμε το ρεπορτάζ

Ο υπουργός Ναυτιλίας μας εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ Black Trail με υπότιτλο «πώς να σκοτώσετε τον πλανήτη και να δραπετεύσεις από αυτό», όπου αγγίζει έναν τομέα που είναι σχεδόν ανέγγιχτος καθώς λαμβάνει εντυπωσιακές επιδοτήσεις και μειώνει τα κέρδη του σε φορολογικούς παραδείσους. Είναι ο τομέας τοης Ναυτιλίας, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας (ΙΜΟ) έχει καταστεί υποχείριο των ναυτιλιακών συμφερόντων και δεν γίνεται επί της ουσίας καμία προσπάθεια προκειμένου η ναυτιλία να συμβάλλει στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκπομπές πλοίων ευθύνονται για περισσότερους από 50.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, καθώς σωματίδια όπως ο μαύρος άνθρακας αυξάνουν τα ποσοστά καρκίνου στις λιμενικές πόλεις της Μεσογείου.Εν τω μεταξύ, οι ίδιες εκπομπές συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή καθώς επιταχύνουν την τήξη των πάγων της Αρκτικής. Και πάμε στο ζουμί. Δείτε το ντοκιμαντέρ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Στη μέση του ντοκιμαντέρ (30 λεπτό περίπου),οι δύο δημοσιογράφοι που διεξάγουν την έρευνα επισκέπτονται τον Έλληνα Εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, που όταν τον ρωτάνε για τη σχέση των ελλήνων εφοπλιστών με την κυβέρνηση η απάντηση είναι αποστομωτική και έχει κατά λέξη ως εξής:

Αυτό πρέπει να καταλάβετε καλά: Οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τη ναυτιλία δεν έχουν ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση, δεν έχουν ανάγκη το υπουργείο, δεν έχουν ανάγκη τον ΙΜΟ, δεν έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Μπορούν να «χέσουνε πάνω» στον πρωθυπουργό. Δε τον έχουν ανάγκη τον πρωθυπουργό. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Κανένας εφοπλιστής δε κερδίζει τίποτα από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία από την Ελλάδα, δεν υπάρχουν συμβόλαια στην Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία του εφοπλιστή είναι εδώ. Το 80% των πλοίων έχουν ξένη σημαία. Δεν ενδιαφέρονται για την Ελληνική σημαία.

Και έπειτα οι δύο δημοσιογράφοι πάνε στον Γιάννη Πλακιωτάκη σε μια συζήτηση που αρχίζει με έναν διάλογο Σαιξπηρικό, όπου ο Γιάννης Πλακιωτάκης προσπαθεί να αποδείξει την αριστεία του, σε εκείνο όμως το σημείο σε ένα ταμπλετ οι δύο δημοσιογράφοι δείχνουν στον υπουργό τις δηλώσεις Λασκαρίδη. Εαν δείτε τα μούτρα του υπουργού πραγματικά θα τον λυπηθείτε.

Ακολουθεί ο διάλογος για να καταλάβετε που ζούμε

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό που κάνουμε τη συνέντευξη μαζί σας διότι είστε ο αρμόδιος υπουργός για τη Ναυτιλία…

Πλακιωτάκης: Ο πιο σημαντικός

Δ: Ο ποιος;

Π: Ο πιο σημαντικός υπουργός για την ναυτιλία σε ολόκληρο τον κόσμο 

Δ: Ναι

Π: Τουλάχιστον στην ΕΕ

Δ: Την ίδια στιμγή υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής…

Π: Βεβαίως και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο. Βεβαίως λαμβάνουμε μέτρα και εκπονούμε πολιτικές χωρίς καμία απόδειξη. Εντάξει είμαστε δεσμευμένοι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυτός είναι ένας βέβαιος στόχος για όλους όσους είναι εμπλεκόμενοι σε αυτό το χώρο. Αλλά έχουμε κάποια απόδειξη αν τέτοιες πολιτικές θα μειώσουν εν τέλει τις εκπομπές; 

Δ: Είδαμε τη λίστα των συμβούλων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) και συγκεκριμένα στην περιβαλλοντική επιτροπή του IMO και σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα έχουν στενούς δεσμούς με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Θα μπορούσατε να έχετε εκπροσώπους από περιβαλλοντικά κινήματα, ειδικούς επιστήμονες…

Π: Μιλάμε για τη ναυτιλία τώρα, άρα δε καταλαβαίνω την ερώτηση…

Δ: Η ερώτηση είναι ότι εφόσον υπάρχει το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής…

Π: Εννοώ ότι αυτή η επιτροπή αφορά ζητήματα ναυτιλίας…

Δ: Όχι μιλάμε για τη περιβαλλοντική επιτροπή…

Π: Ναι πρόκειται για περιβαλλοντική επιτροπή που ασχολείται ειδικά με θέματα ναυτιλίας άρα ποιο είναι το ερώτημα; Ο ΙΜΟ είναι ο παγκόσμιος ρυθμιστής των ναυτιλιακών ζητημάτων και πολιτικών, οπότε είναι προφανές πως η αντιπροσωπεία μας πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που εμπλέκονται με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Ο ΙΜΟ είναι κάτι σαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη ναυτιλία.

Δ: Πόσο ελληνική είναι η ελληνική ναυτιλία;

Π: 100%

Δ: Θα θέλαμε να σας δείξουμε κάτι, είναι μια συνάντευξη που κάναμε με τον κ. Λασκαρίδη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη.

Π: Α ναι τον Πάνο

[Και σε εκείνο το σημείο δίνεται στον υπουργό το τάμπλετ με τις δηλώσεις του Λασκαρίδη]

Ακολούθησαν κάποια δευτερόλεπτα αφωνίας, και ο άριστος υπουργός που είναι ο πιο σημαντικός υπουργός στον κόσμο, όπου πως το είπε ο κύριος Λασκαρίδης, μπορούν όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές να χέσουν επάνω του, απαντάει στην ερώτηση των δημοσιογράφων εαν έχει να σχολιάσει κάτι πάνω στις δηλώσεις αυτές:

Π: Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία για να έχει αυτή τη τεράστια ανάπτυξη τη τελευταία δεκαετία.

Μετά από αυτό φαίνεται στο βίντεο μάλλον κάποιος υπάλληλος του υπουργείου όπου λέει ότι εμείς δεν αρνηθήκαμε να απαντήσουμε σε καμία από τις ερωτήσεις όποιες και να μας στείλατε. Χμ, μάλλον τους έδιωξαν από το υπουργείο και υπήρχε και κάποιος διαπληκτισμός. Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε εκεί η συνέντευξη με τον άριστο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο υπουργός ερωτήθηκε για κάτι που ήδη γνωρίζαμε και θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο προσεκτικός, όταν απαντούσε ειδικά εκείνο το 100% της Ελληνικότητας της Ελληνικής ναυτιλίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα ελληνικά πλοία κινούνται με σημαίες άλλων κρατών. Όσο για τα υπόλοιπα ας τα κρίνει ο καθένας, εμείς βέβαια στέκουμε αλληλέγγυοι γιατί δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι σαν αυτούς που έχουμε στα ελληνικά κανάλια ιδίως. Περίπου έτσι την είχε πατήσει και ο λαλίστατος-πολυγραφότατος υπουργός τουρισμού στις 13 Μαϊου, όταν ένας δημοσιογράφος του BBC τόλμησε να ρωτήσει τον άριστο, Χάρη Θεοχάρη, γιατί κάνατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε, σχολιάζοντας τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού. Ας θυμηθούμε και εκείνον τον διάλογο:

Στίβεν Σακούρ: Με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης εμβολιάζετε τους πολίτες. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν

Χάρης Θεοχάρης: Δεν είμαστε…

Στίβεν Σακούρ: Είστε στις 5 χειρότερες χώρες

Χάρης Θεοχάρης: Όχι δεν είμαστε

Στίβεν Σακούρ: Φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα

Και ακολούθησε ο εκνευρισμός του υπουργού μας, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Αλληλεγγύη και μόνο αλληλεγγύη είναι η απάντηση, είναι δύσκολο να απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα όταν δεν έχεις την Ικανότητα. Περιττό βέβαια να σχολιάσουμε τα όσα ειπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικά ωραία ακολουθούν:

Και άλλα πολλά και καλά

2 thoughts on “Αλληλεγγύη στον Γιάννη Πλακιωτάκη

Σχολιάστε Ελεύθερα