Στάχτη 70.000 στρέμματα δάσους

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 70.000 στρέμματα πευκοδάσους. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από τις 8 το βράδυ και μετά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων. Παραμένουν επί ποδός πάντως ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και η Αστυνομία για παν ενδεχόμενο.

Ακόμη και αργά το βράδυ γίνονται σε σημεία που μπορεί να προσεγγίσει η Πυροσβεστική κατάσβεση σε μικρές εστίες προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά ιδίως στις περιοχές Αιγειρούσες αλλά και Άνω και Κάτω Πευκενέα.

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ενώ υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες που θεωρούνται ελεγχόμενες από την Πυροσβεστική.Με το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα και θα επιχειρήσουν σε όποια σημεία κριθεί σκόπιμο.

Αυτή είναι η έκταση της φωτιάς σύμφωνα με το σύστημα copernicus

Μάχη με τις φλόγες

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έγιναν ανθρώπινη ασπίδα για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς. Η φωτιά ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας στις 21.38, βράδυ Τετάρτης, όπως φαίνεται στην πρώτη κλήση που έγινε στο 199 από κάτοικο της περιοχής.

Επεκτάθηκε αστραπιαία λόγω των ισχυρών ανέμων στις Βαμβακές, στη Μαυρολίμνη, στα Γεράνεια Όρη, στο Χάνι Δερβένι, ενώ σήμερα Παρασκευή έφτασε μέχρι τον οικισμό του Κάτω Πευκενέα. Στάχτη έγιναν περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η μάχη των επίγειων και εναέριων μέσων για την οριοθέτηση της φωτιάς. Οι αναζωπυρώσεις, ωστόσο, ήταν συνεχείς και απολύτως επικίνδυνες, με τις φλόγες να απειλούν για τρίτη ημέρα ανθρώπους και σπίτια, αυτή τη φορά στο Χάνι Δερβένι και στην Κάτω Πευκενέα.

Αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα – πόρτα για ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω και κινδυνεύουν από τις φλόγες που πλησιάζουν. Τους ειδοποιούν για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους.

Οι εναερίτες έπιασαν από νωρίς δουλειά για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, υπό τον ήχο των ελικοπτέρων που πετούσαν από πάνω τους σβήνοντας τις νέες εστίες.

Η Πυροσβεστική έστησε κινητό επιχειρησιακό κέντρο στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τρίτο κατά σειρά βράδυ θα δώσουν μάχη για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στα Γεράνεια Όρη

Το φως της μέρας αποκάλυψε στάχτη και αποκαΐδια. Δεκάδες σπίτια και πάνω από 40.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά ξέσπασε εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου και γι’αυτό από τον σχεδιασμό της πυρόσβεσης λείπουν 29 πυροσβεστικά εναέρια μέσα η μίσθωση των οποίων θα ξεκινήσει 25 Μαίου, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και παράλληλα χαρακτήρισε άδικη την κριτική για το 112.

Ο Δορυφόρος αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Το Κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου αναλύοντας τα δεδομένα του δορυφόρου αποτύπωσαν σε διαδραστικό χάρτη την πορεία της πυρκαγιάς, από το Σχίνο στα δυτικά, προς τα Μέγαρα, ανατολικά.

Η φωτιά κινήθηκε σύμφωνα με τη φορά των ανέμων, και όπως υπολογίστηκε η ακτίνα της από Δυτικά προς Ανατολικά προσεγγίζει τα 30 χλμ, ενώ από Βορρά προς Νότο τα 9 χλμ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί πάνω από 70.000 στρέμματα.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Ο εικόνες είναι συγκλονιστικές

Σχολιάστε Ελεύθερα