Ποίηση:Νικόλαος Μοσκοφίδης

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ποιητής αγνός, πραγματικός, που με τους στίχους του στις συλλογές του <Η Φωνή της Μικρασίας> και <Το Ανέσπερον Φώς της Κύπρου>, προβληματίζει, κεντρίζει μνήμες και συγκινεί με τον πατριωτικό ενθουσιασμό του, θυμίζει στους αναγνώστες του <Πατρίδα>, έννοια άγνωστη πλέον σε πολλούς…

moskofidis

Ο Ν. Μοσκοφίδης, επιστήμων θεολόγος, γεννήθηκε στη Δράμα από Μικρασιάτες γονείς και με πνευματικές ρίζες βαθιά χωμένες στα Άγια Χώματα των προγόνων του, έρχεται με τους πρωτότυπους εκφραστικούς στίχους του να μας θυμίσει ότι η ποίηση είναι Τέχνη του Λόγου…

Λέξεις λόγιες, αλλά και λέξεις απλές, καθημερινές, στίχοι με μουσικότητα που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται την τρυφερότητα μιας οικείας ευγενικής ψυχής, ο Ν. Μοσκοφίδης στο δεύτερο μόλις βιβλίο του, <Σκιρτήματα Καρδιάς>, μας μιλά ταπεινά και απλά για τον θησαυρό του Ελληνισμού , την Ορθοδοξία, καταφέρνοντας με την μετάδοση της δικής του Πίστης, των θεολογικών του σκέψεων και συναισθημάτων, να συγκινήσει ακόμη και μη θρήσκους αναγνώστες.

Αρκετές οι ποιητικές συλλογές στην εργογραφία του Βορειοελλαδίτη γνωστού ποιητή Ν. Μ., μια μικρή αναφορά-παρουσίαση της πρόσφατης δουλειάς του δημιουργού ακολουθεί, αναφορά στο 7ο λοιπόν βιβλίο του ποιητή που είναι…

<Νεανικές Δροσοσταλίδες Αγάπης>/Θεσσαλονίκη 2014, ο τίτλος της συλλογής , συλλογής   με ποιήματα από την αισθηματική ζωή του δημιουργού, τις νεανικές του αναμνήσεις, προσωπικά του βιώματα. Ποίηση εσωτερική, στοχαστική, νεανικό ταξίδι στο όνειρο, υποβόσκων ερωτισμός και υπαρξιακή αναζήτηση, τα χαρακτηριστικά της συλλογής.

ΝΑ΄ΣΑΙ ΟΠΩΣ ΣΕ ΗΞΕΡΑ

Είσαι φωτιά στην παγωνιά, ο ήλιος του χειμώνα

και το κουράγιο μου εσύ, στον κάθε μου αγώνα.

Μέσα στα χέρια κράτησες την δύναμη του κόσμου

και φώτιζες τις σκέψεις μου, γινόσουν οδηγός μου

(απόσπασμα)

Άλλο απόσπασμα από το ποίημα <Πόσα να πω Ευχαριστώ> (σελ.72).

Πόσα να πω ευχαριστώ, πόσα φιλιά να στείλω;

Χάρες μεγάλες χρεωστώ, τα πάντα σου οφείλω.

Δέξου καλή μου τις ευχές και κάντες μια καδένα

Να γίνουν δάκρυ κοχλαστό, να στάζουν ένα-ένα.

Λάβα να γίνουν και φωτιά, να κάψουνε τα πάθη

Στάχτη, καπνός και κουρνιαχτός, μη ξαναγίνουν λάθη.

Ο Νικόλαος Μοσκοφίδης, τυγχάνει ποιητής με πολλές βραβεύσεις και πολλές –πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Το αξίζει.

<Νεανικές Δροσοσταλίδες Αγάπης>, η πρόσφατη δουλειά του, σύντομα δε στην εργογραφία του θα προστεθεί ακόμα ένας τίτλος, αυτός της 8ης ποιητικής συλλογής του.

Ο ποιητής, μικρό αγόρι μόλις 8 ετών, έχασε την όρασή του από έκρηξη καπνογόνου χειροβομβίδας κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής Κατοχής, τραυματική εμπειρία που δεν στάθηκε εμπόδιο στην μετέπειτα λαμπρή επαγγελματική και λογοτεχνική του πορεία.

<Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω>, ο υπότιτλος της συλλογής του <Σκιρτήματα Καρδιάς> που προανέφερα, και, ποιητής όσο υπάρχει ο Ν. Μ., μέσα από τους λυρικούς και με μουσικότητα στίχους του υπηρετεί με σεβασμό την τέχνη της ποιήσεως, αδιαλείπτως περίπου 60 έτη.

Ο Νικόλαος Μοσκοφίδης τελεί μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Σχολιάστε Ελεύθερα