Εκθεση Ζωγραφικής του Γιώργου Ζυμαράκη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Δίμηνης διάρκειας έκθεση έργων του διεθνούς φήμης εικαστικού δημιουργού Γιώργου Ζυμαράκη -και όλα με θέμα τη Χίο- πραγματοποιεί εγκαίνια σε λίγες μέρες στο Μουσείο Μαστίχας Χίου με οργάνωση του Ιδρύματος Πολιτισμού της Τραπέζης Πειραιώς.

mouseio xiou
Το νέο μουσείο Χίου

Η αναμενόμενη έκθεση με τίτλο «INSPIRATION CHIOS-Με έμπνευση τη Χίο», θεωρείται ήδη ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού όχι μόνο για τη Χίο αλλά για όλη τη χώρα.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, ΠΙΟΠ-Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό ένα χρόνο πριν, στις 11-6-2016 παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου  και γιόρτασε πριν λίγες μέρες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με λαμπρές εκδηλώσεις. Πετυχημένη πορεία πρώτου  έτους λειτουργίας με άνω των 50.000 επισκεπτών , Ελληνων και τουριστών.

Ταινίες, μακέτες, πρωτότυπα μηχανήματα κλπ βοηθούν τον επισκέπτη να μάθει τα πάντα γύρω από την μαστίχα, το προιόν που παράγετε αποκλειστικά και μόνο στη Χίο,(παραδοσιακή  τεχνογνοσία της μαστιχοκαλλιέργειας, καλλιέργεια-συνεισφορά στην τοπική οικονομία της Χίου), ενώ στην υπαίθρια έκθεση το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ευδοκιμεί. Εν τέλει, το Μουσείο Μαστίχας Χίου, είναι ένα από τα 9 μέλη του Δικτύου Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη της αειφορίας της παραδοσιακής καλλιέργειας, της επεξεργασίας και της παραγωγικής ιστορίας της μαστίχας και, παράλληλα, την ένταξη της σε πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Που βρίσκετε; Για τους ενδιαφερόμενους φίλους της Παράδοσης και του Πολιτισμού, το Μουσείο βρίσκετε στη νότια Χίο, εκεί –και είναι το μοναδικό σημείο της Μεσογείου-όπου στα αποκαλούμενα μαστιχοχώρια καλλιεργείτε   και ευδοκιμεί ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia Ientiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα και, συγκεκριμένα το καλαίσθητο κτήριο του Μουσείου με εξαίρετη πανοραμική θέα οικοδομήθηκε κοντά στο μεσαιωνικό χωριό Πυργί. Μια πανέμορφη διαδρομή 25 λεπτών από την πόλη της Χίου και διπλό το κέρδος: Μουσείο Μαστίχας Χίου και Πυργί, το μεγαλύτερο χωριό της Χίου, μεσαιωνικό χωριό, ένα από τα χωριά καλλιέργειας μαστίχας και ,εδώ να σημειώσω ότι το  2014 έγινε από την UNESCO η εγγραφή της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Λοιπόν, Χίος, Πυργί, Μουσείο Μαστίχας Χίου-ΠΙΟΠ, επίσκεψη-εμπειρία μοναδική και ακόμα καλύτερα αν συνδιαστεί με την έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Ζυμαράκη, καλλιτέχνη που έργα του κοσμούν σημαντικέςσυλλογές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα , καθώς και στην Εθνική Τράπεζα και στο Μουσείο Πόλεως των Αθηνών, μόνιμη δε έκθεση έργων του λειτουργεί στο σπίτι του στην πόλη της Χίου-οδός Δημοκρατίας 20.

Ο Γ. Ζυμαράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάστρο της Χίου, τόπο εγκατάστασης προσφύγων από την Μικρά Ασία. Προσφυγόπουλο και μέλος πολύτεκνης οικογένειας μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του αρχίζει ταξίδια με εμπορικά πλοία και στόχο να γίνει καπετάνιος. Δύο χρόνια μετά κι όταν το καράβι ‘πιάνει’ λιμάνι στη Νέα Υόρκη, ο νεαρός Γιώργος που ήδη από τα παιδικά του χρόνια ζωγράφιζε και λάτρευε τους Χιώτες ζωγράφους Νίκο Γιαλούρη και Κωνσταντίνο Καραγατσίδη αφήνει το καράβι και ‘πιάνει ‘κι αυτός λιμάνι στη Νέα Υόρκη για σπουδές και καριέρα. Σπουδές στην Art Student’s League και στην National Academy of Design.  Kαριέρα  αξιοσημείωτη και σαν ζωγράφος και σαν διαφημιστής με δικό του γραφείο.(ZYM Advertising. Ιnc.)  Το 1984 αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα.

-«Στη Νέα Υόρκη  κ. Γαΐλα,εργάστηκα σκληρά με πρώτη δουλιά γκαρσόνι, σπούδασα εργαζόμενος και βοηθούσα την οικογένεια μου στη Χίο. Εγώ κάλεσα κοντά μου, αργότερα, τον αδελφό μου Κωνσταντίνο που κι αυτός είχε ταλέντο στη ζωγραφική για να σπουδάσει. Κατόπιν εξελίχθηκε σε σπουδαίο εξπρεσιονιστηή ζωγράφο ,ο πιο αγαπημένος των Ελλήνων ομογενών. Δυστυχώς, πριν ένα χρόνο απεβίωσε. Θυμάμαι, όταν έτυχε μια φορά να είμαστε και τα τρία αγόρια-αδέλφια στη Νέα Υόρκη-έχομε και μια αδελφή-, βγήκαμε μια φωτογραφία με φόντο τους δίδυμους πύργους. Την έχω, θα σας την δείξω… Στην πρώτη μου επίσκεψη στη Χίο μετά τις σπουδές μου πήγα και βρήκα τον αγαπημένο μου δάσκαλο Κωνσταντίνο Καραγατσίδη καθηγητή ζωγραφικής και εξπρεσιονιστή του Μονάχου και του έδειξα δειλά σχέδια μου από την Αμερική. Τον είδα να τα παρατηρεί και με δάκρυα να μου λέει: Εσύ τα έκανες Γιωργάκη; Σκηνή που έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου…».

Ζωγράφος με συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα και Εξωτερικό, μετά την εγκατάσταση του στην Αθήνα και για 25 χρόνια(από το 1989) εξέδιδε το φημισμένο περιοδικό τέχνης «Gallery Guide», που οι φίλοι της τέχνης μπορούν τώρα να διαβάζουν στο face book.Πολυσχιδής προσωπικότητα,σημαντικός πνευματικός άνθρωπος ο Γ.Ζ., ποδηλάτης και κιθαρίστας για το φετεινό καλοκαίρι της μιζέριας και της καταχνιάς ετοίμασε ευχάριστη  έκπληξη για όλους τους αναζητούντες στην τέχνη διέξοδο. Τι; ένα βιβλίο!

« Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, Μεγαλώνοντας στη Χίο», ο τίτλος του, Εκδόσεις Άλφα- πί/Χίος. Η Παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος-Χίος.(Για το βιβλίο εκτενές αφιέρωμα από το περιοδικό μας προσεχώς.Είναι το πρώτο μέρος τριλογίας που αφορά τη ζωή και το έργο του αυτοβιογραφούμενου Γ.Ζ., με πλούσιο εικονογραφικό υλικό δημιουργιών του. Χίος-Νέα Υόρκη-Αθήνα. Τρείς σταθμοί στη ζωή του δημιουργού, τρία βιβλία…).

Σταθμό-στάση στην ακριτική Χίο εφέτος το καλοκαίρι, με προορισμό: Πυργί- Μουσείο Μαστίχας- Γιώργο Ζυμαράκη.

Μουσείο Μαστίχας Χίου-ΠΙΟΠ_Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς: Τηλ. Επικ: 2271072212.

Πηγή : piop.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα