Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ ο Μπερίσα

Την είσοδο στη χώρα απαγόρευσαν οι ΗΠΑ στον πρώην πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και στην οικογένειά του, αποδίδοντάς του κατηγορίες για ανάμειξη σε υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπερίσα, κατά τη διάρκεια της θητείας του (2005-2013) ως πρωθυπουργός, «είχε εμπλακεί σε πράξεις διαφθοράς, όπως κατάχρηση δημόσιων πόρων και παρεμπόδιση των δημοκρατικών εξελίξεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της εξουσίας του προς όφελός του».

«Οι διεφθαρμένες πράξεις του πρώην προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα υπονόμευσαν τη δημοκρατία στην Αλβανία», ανέφερε ο Μπλίκεν την Τετάρτη, σύμφωνα με το Assosieded Press.

Σε απάντηση, ο Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τις κατηγορίες που του απέδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή οποιονδήποτε στον κόσμο «να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη ή έγγραφο» που να υποστηρίζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπήρξε «ο φλογερός Αλβανός φιλοαμερικανός πολιτικός που εφάρμοσε καθετί που του ζήτησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις» ενώ, πρόσθεσε, πως ήταν αυτός που αποκάλυψε τα σχέδια αλλαγής συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο που, όπως ισχυρίστηκε, ετοίμαζε στο Βελιγράδι ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διάδοχος στο Δημοκρατικό Κόμμα που ίδρυσε Μπερίσα, Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος, πάντως, βάλλεται στη χώρα του ότι είναι πολιτικό υποχείριο του προκατόχου του.

Το θέμα μεταφέρθηκε σήμερα στην αλβανική Βουλή, όπου η υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή, Ελίσα Σπυροπάλι, ισχυρίστηκε ότι ο μετωπικός αγώνας για να μπει τέρμα στην ατιμωρησία των πολιτικών δεν έχει πισωγύρισμα και κατηγόρησε τον «ξοφλημένο» όπως τον χαρακτήρισε, Μπερίσα, ότι καλλιέργησε στη χώρα καταστροφικά φαινόμενα, προσθέτοντας πω «η Αλβανία δεν του έχει καμιά υποχρέωση».

Ο Σαλί Μπερίσα, 76 ετών, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας τα τριάντα τελευταία χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλες δύο πρωθυπουργός, ενώ ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης μέχρι την παραίτησή του, το 2013.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις και στην αλβανική κοινή γνώμη. Δεκάδες πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια παραθέτουν στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την απόφαση των αμερικανικών αρχών και άλλα εγείρουν ερωτήματα για την χρονική συγκυρία της δημοσιοποίησης ενός τέτοιου θέματος.

Τον τελευταίο καιρό η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Γιούρι Κίμ, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης της δημόσιας ζωής από πρόσωπα με εμπλοκή στην διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Μάλιστα, παρενέβη και ανάγκασε τα κόμματα να αφαιρέσουν από τα ψηφοδέλτιά τους στις πρόσφατες εκλογές, υποψήφιους αναμεμειγμένους σε έκνομες δραστηριότητες.

CNN

Σχολιάστε Ελεύθερα