Πατέντες εμβολίων: «Ναι» στην άρση είπε κατά πλειοψηφία η Ευρωβουλή

Από τη Σύνταξη

Tην τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού ενέκρινε τo Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι 27 κυβερνήσεις στην ΕΕ δεσμεύονται και να εφαρμόσουν την απόφαση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η τροπολογία στηρίχτηκε από τους Σοσιαλιστές και τους «Πράσινους», ενώ καταψηφίστηκε από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά.Όπως επισημαίνει, μάλιστα, στην ανάρτησή του, «η τροπολογία καταψηφίστηκε και από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ».

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι «αυτομάτως» θα αρθούν οι πατέντες των εμβολίων.

Όσο και αν αποτελεί μοχλό πίεσης για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία απόφαση της πλειοψηφίας του Σώματος των ευρωβουλευτών, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τον τελικό λόγο.

Και όπως ήδη διαπιστώσαμε, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ταχθεί κατά της άρσης των πατεντών στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα, με βασικότερο εκείνο της αμφίβολης αξιοπιστίας στην παραγωγή των εμβολίων.

Με αφορμή τα παραπάνω πρέπει να θυμίσουμε κάποια πράματα

Την πρόταση για άρση της πατέντας του εμβολίου την είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τον Ιανουάριο του 2021. Όταν έγινε η πρόταση, η ΕΕ αντιμετώπισε με θέρμη το γεγονός, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση μιλούσε για εμβολιόδεντρα και μάλιστα πολλά κυβερνητικά στελέχη ειρωνεύονταν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνη την εποχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε το Ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρόλο που η αντιπολίτευση τον χλεύασε, εντέλει πέρασε και γίνεται πραγματικότητα. Το πράσινο πιστοποιητικό για εμάς είναι εξίσου σημαντικό, αλλά η άρση της πατέντας όπως και να το κάνουμε είναι σημαντικότερο, γιατί δυνητικά πάντοτε θα μπορούν πολλά φαρμακευτικά εργοστάσια να διατεθούν για την κατασκευή του εμβολίου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που θα σώσουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Εντέλει ο Μπάϊντεν στις 5 Μαΐου τάχθηκε υπέρ της άρσης των πατεντών και τότε ακολούθησε ένα γελοίο δημοσίευμα του πρώτου θέματος, πως δήθεν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επηρρεάστηκε από τον Μητσοτάκη, που ξαφνικά ενώ μιλούσε για εμβολιόδεντρα είπε το μεγάλο ναι και μάλιστα είπε πως το είχε προτείνει ο ίδιος. Το ψέμμα της κυβερνήσεως αποδείχτηκε με τη σημερινή ψηφοφορία της Ευρωβουλής όπου και η Ευρωπαϊκή ομάδα που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, είπε όχι, αλλά και ο ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είπαν όχι. Έτσι αποδεικνύεται στην πράξη ότι η θεωρία των εμβολιόδεντρων καλά βαστεί.

Σχολιάστε Ελεύθερα