Νικόλαος Μοσκοφίδης: Νίκη μετά την μάχη

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Εκλεκτός ποιητής ο Νίκος Μοσκοφίδης που η σημαντική ως τώρα πνευματική του πορεία του εξασφαλίζει την καταξίωση στο χώρο της Ελληνικής Γραμματείας πρόσφατα παρουσίασε την ενάτη κατά σειρά ποιητική συλλογή του με τίτλο: Νίκη μετά τη μάχη/ Θεσσαλονίκη 2018.

moskofidis

Ο ποιητής μόλις το 2016 είχε παρουσιάσει την αξιόλογη και 8η σε αριθμό συλλογή ποιημάτων του Μηνύματα αγάπης και ελπίδας ενώ πρόσφατα έλαβε έπαινο στον διαγωνισμό της Ε.Λ.Β.Ε με θέμα τον Αριστοτέλη.-το ποίημα περιλαμβάνεται στην παρουσιαζόμενη συλλογή-.

Σημαντική και διττή η προσφορά του Ν. Μ. με υψηλή ποιότητα στην πνευματική του δουλειά αλλά και την δημιουργία πετυχημένου προτύπου ποιητή Α.Μ.Ε.Α εφόσον από τα 8 του χρόνια ο δημιουργός είναι τυφλός.

moskofidis-niki-2018

Με πλατειά μόρφωση, ιδανικά κι αρχές γαλουχημένα στην τρυφερή ψυχή του από τους πρόσφυγες γονείς του ο Ν.Μ., στη διαδρομή της ζωής του και στο χώρο της λογοτεχνίας θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ποίηση την οποία και υπηρετεί ευλαβικά καταθέτοντας σήμερα την 9η συλλογή του Νίκη μετά τη μάχη.

Οι πολυπληθείς αναγνώστες του γνωρίζουν τη γραφή και το προσωπικό ύφος του ποιητή του οποίου η αξιόλογη ποίηση κινείται και αντλεί θέματα από όλα τα φάσματα. Στίχοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, κοινωνικοί, ποίηση λυρική μεστή, ομοιοκατάληκτη.

‘Πιστός’ στην ποίηση από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα το 2001 και μέχρι σήμερα στο κλασικό λυρικό ύφος, οπαδός των μεγάλων μας κλασικών του 20ου αιώνα ο Ν. Μ., με το Νίκη μετά τη μάχη αποδεικνύει ότι παρ’ ότι δεν πειραματίζεται με άλλα ποιητικά ρεύματα εν τούτοις ανανεώνει συνεχώς το λόγο και την ποιότητα του. Δεν κουράζει, δεν φθείρετε…

Στιγμές που ο ποιητής δείχνει προτίμηση στην πατριωτική ποίηση, στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, στιγμές μαχητικές, στιγμές-στίχοι για τη χάραξη νέων οριζόντων στην ζωή του, την ζωή των αναγνωστών του…

Από τη συλλογή…

Τίτλος: Βράδυ

Ήρθε το βράδυ απόψε νωρίς

είναι μια νύχτα μεγάλης οργής

δίχως συμπόνοια καμία χαρά

κι ούτε κουράγιο, σπασμένα φτερά.

..

Μπόρα ξεσπάει, βροχή, καταχνιά

το νου μας χτυπάει φρικτή μοναξιά

κάνει το δρόμο, το ίσιο στρατί

νύχτα μεγάλη, αντάρα, σιωπή.

..

Φέρνει το βράδυ σκοτάδι πυκνό

και βρίσκει εμένα με δάκρυ πικρό.

Ήρθε και πάλι η νύκτα βαριά

τρέχει το αίμα με μια μαχαιριά.

..

Ο πόνος θεριεύει, φουντώνει πολύ

και σ’ όλους κερνάει, προσφέρει χολή.

Όλοι θα πιούμε το ίδιο ποτό

και πάλι θα φάμε τον ίδιο λωτό.

Πλούσια εικονογράφηση από την γνωστή σκιτσογράφο κ. Ρία Γαΐλα εμπεριέχει η καλαίσθητη και αξιοπρόσεκτη συλλογή το δε εξώφυλλο είναι δημιουργία της εκλεχτής εικαστικού κ. Νίνας Μπεβούδα .

Νίκη μετά τη μάχη.

Ποιητής Νικόλαος Μοσκοφίδης

Θεσσαλονίκη/2018

Σχολιάστε Ελεύθερα