Λέων Τολστόι: Ρώσος συγγραφέας

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ο κόμης Λέων Τολστόι-Λιέφ Νικολάγεβιτς Τολστόι-, γεννήθηκε στις  9 Σεπτεμβρίου του 1828  (28 Αυγούστου 1828 , με το παλαιό ημερολόγιο), στο μητρικό κτήμα Γιασνάγια Πολιάνα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Λέων Τολστόι: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για αυτόν | Το ...

Τον πατέρα του αξιωματικό του στρατού κόμη Νικολάι Τολστόι έχασε όταν ήταν 9 ετών και έτσι τα 5 αγόρια αδέλφια έμειναν ορφανά. Ο Λέων θα μεγαλώσει με την φροντίδα συγγενών στο κτήμα της Γ.Π, όπου και θα εγκατασταθεί μόνιμα μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές  στη Νομική Σχολή  στο Πανεπιστήμιο του Καζάν .Σε ηλικία μόλις 2 ετών  είχε ήδη χάσει την μητέρα του μα παρόλα αυτά η έντονη προσωπικότητα της είχε ήδη επιρεάσει τον μικρό Λέοντα που πολύ αργότερα και στο  αριστουργηματικό έργο του <Πόλεμος και Ειρήνη> η ηρωίδα Μαρία Μπολκόνσκαγια είναι δημιούργημα του καθ εικόνα της μητέρας του.

Αριστοκράτης γαιοκτήμονας που έμεινε μακριά από τα πολιτικά κινήματα της εποχής του αλλά με συγκρούσεις με τον Τσάρο και την Ορθόδοξη εκκλησία, ασχολήθηκε με φιλοσοφικά θέματα , τον Χριστιανισμό και με την ζωή των αγροτών.Πολλές ήταν οι φορές που θέλησε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να γίνει μοναχός τελικά για κάτι τέτοιο ξεκίνησε στις 28 Οκτώβρη του 1910, αλλά παρόλο που τα μοναστήρια που περνούσε του έδιναν άσυλο εκείνος με το φόβο μήπως τον ανακαλύψουν οι δικοί του και τον πάρουν πίσω ,άρρωστος σοβαρά από αυτήν την πορεία κατέφυγε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αστάποβο όπου και τελικά απεβίωσε στις 20 Νοεμβρίου 1910 (7 Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο), από πνευμονία και σε ηλικία 82 ετών.

Η κηδεία του ετελέστη στο κτήμα του το Γιασνάγια Πολιάνα.

Έργα:

Πόλεμος και Ειρήνη-1869/Ανάσταση-1889/Άννα Καρένινα-1873/Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς-1884/Αφέντης και δούλος-1895 κ.α.

Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών ο Λέων Τολστόι γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9 Σεπτεμβρίου 1828  και φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τη γέννηση του χωρίς να πάψει στιγμή να κατέχει κορυφαία θέση στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού.

«Τρία πράγματα χαρακτηρίζουν το σοφό άνθρωπο: Πρώτο, κάνει ο ίδιος αυτά που συμβουλεύει τους άλλους να κάνουν. Δεύτερο, δεν κάνει τίποτα που να αντιβαίνει στην αλήθεια. Τρίτον, είναι υπομονετικός με τις αδυναμίες των άλλων».Και,

«Χωρίς ελληνομάθεια δεν υπάρχει παιδεία».

                        Υπογραφή: Λέων Τολστόι.

Βοήθημα: Εγκυκλοπαιδικό λεξικό ΔΟΜΗ/τ.28

Σχολιάστε Ελεύθερα